Norge

- Det er håpet jeg lever på

TRANDUM/OSLO (Aftenposten.no): Maria Amelie har sluppet ut fra mottaket på Trandum.

 • Synne Søhoel Drageset
  Journalist

Mens hun ble intervjuet av pressen tidligere tirsdag morgen, fikk hun den gode nyheten: Borgarting lagmannsrett hadde avgjort at hun kunne løslates mens hun venter på at ankesaken om fengslingen avgjøres i Høyesterett. Dermed kunne hun endelig gå ut døra på Politiets utlendingsenhet på Trandum.

Foran et stort pressekorps ble Amelie hentet av sin advokat like før klokken 11 tirsdag formiddag.

- Det føles fortsatt litt uvirkelig, og veldig overveldende. Men først og fremst er jeg veldig glad for tilliten og respekten fra lagmannsretten, sier hun til de fremmøtte journalistene.

 • Dette er ikke bare en enkelt asylsøker. Det er ikke bare meg det handler om, det er norsk asylpolitikk i sin helhet, fortsatte hun.

Ifølge Aftenposten.nos reporter på stedet virket 25-åringen sliten, men ved godt mot da hun kom ut av portene på Trandum.

- Hva skal du gjøre nå?

 • Jeg vet ikke helt, kanskje dra til forlaget, og være med menneskene som jeg er glad og som jeg har savnet helt ekstremt mens jeg har sittet her, sier Amelie.

- En liten seier

Hun ga også uttrykk for at hun var svært glad for støtten fra alle som har engasjert seg i hennes sak de siste dagene.

Samtidig påpekte hun at hun fortsatt kan bli sendt ut av landet en av de nærmeste dagene. Høyesterett skal bare ta stilling til unndragelsesfaren, og om det er nødvendig med fortsatt varetektsfengsling før hun blir uttransportert.

- Du ser flyene som letter over oss her. Det kan hende jeg må være tilbake her om kort tid, sa 25-åringen.

 • Jeg kan fortsatt bli deportert. Det er virkeligheten. Dette er kanskje liten seier, men ikke en seier i den store forstand, tilføyde Amelie.

- Hva tror du venter deg i Russland?

 • Det er absolutt det verste, svarte 25-åringen, som samtidig understreket at hun fortsatt har et håp om å få bli i Norge.
 • Det er håpet jeg lever på. Jeg får bare krysse fingrene, sa Amelie, før hun satte seg i bilen og kjørte til leiligheten til kjæresten Eivind Trædal, hvor hun ifølge rettens kjennelse må oppholde seg.

Maria Amelie pålegges meldeplikt i lagmannsrettens kjennelse, men ble tirsdag løslatt fra mottaket på Trandum. FOTO: EIVIND SØRLIE

- Vi får se hvor lenge det varer

Amelie var mer ordknapp da hun ble møtt av Trædal utenfor leiligheten i Gamlebyen i Oslo.

 • Nå føler jeg meg som et menneske igjen, nå skal jeg hjem. Vi får se hvor lenge det varer, sa Amelie før hun og kjæresten hastet forbi pressekorpset utenfor Trædals leilighet.

I leiligheten møtte Amelie også flere av parets venner som hadde møtt opp for å støtte dem.

Ble varetektsfengslet

Hun har sittet på Trandum siden torsdag, da Oslo tingrett varetektsfengslet henne i to uker.

Mandag bestemte Borgarting lagmannsrett at hun kan løslates, etter at Maria Amelies advokat anket.

Politiets Utlendingsenhet ba da om oppsettende virkning, slik at hun kunne holdes på Trandum frem til Høyesterett hadde behandlet saken. Det ble imidlertid avvist.

- Begjæringen om oppsettende virkning ble ikke tatt til følge. Vi har nå meddelt Politiets utlendingsenhet og partene dette, sier lagdommer Dag Stousland til Aftenposten.no tirsdag morgen.

 • Det er veldig uvanlig at politiets begjæring om oppsettende virkning ikke blir tatt til følge. Men jeg tolker det som at det sier noe om hvor kritiske lagmannsretten er til fengslingen, og at retten mener det ikke er fare for unndragelse, sier Maria Amelies advokat Brynjulf Risnes til Aftenposten.no.

Amelies advokat Brynjulf Risnes snakket med pressen utenfor Eivind Trædals leilighet i Oslo tirsdag formiddag. FOTO: EIVIND SØRLIE

Vil ikke gå i skjul

Høyesterett skal nå avgjøre om det er fare for at Amelie skal stikke av.

 • Vi har mottatt PUs anke, og siden det er en fengslingssak får den høy prioritet. Avgjørelsen kommer ikke i dag, det er helt sikkert. Mest sannsynlig blir det onsdag, men det kan også skje at den kommer dagen etter, sier informasjonsrådgiver i Høyesterett, Svein Tore Andersen, til Aftenposten.no tirsdag ettermiddag.

Selv sier Maria Amelie at hun ikke under noen omstendighet kommer til å gå i skjul mens hun venter på at Høyesterett skal si sin mening om fengslingen.

 • Hvordan kan jeg gjøre det! Nei, det vil jeg ikke. Nå har jeg fått så mye støtte, og jeg vil kjempe den saken til siste slutt, sier Amelie til NTB tirsdag.

Saken utvides.

 1. Les også

  - Maria Amelie kan løslates

 2. Les også

  Regjeringstopper diskuterte Amelie-løsning

 3. Les også

  Russisk TV inn i Amelie-saken

Gjensynsgleden var stor da Maria Amelie møtte kjæresten Eivind Trædal etter å ha blitt løslatt fra mottaket på Trandum tirsdag. FOTO: CORNELIUS POPPE/SCANPIX Foto: Poppe, Cornelius