Norge

Den siste savnede etter Gjerdrum-skredet er funnet omkommet

En død person ble mandag morgen funnet i skredmassene i Gjerdrum. Det er trolig snakk om den siste personen som er savnet etter kvikkleireskredet i desember.

  • NTB
  • Olav Eggesvik
    Journalist

– Funnet ble gjort av maskinførere fra NVE som har holdt på helt siden vi ga oss med den aktive fasen sist. Like før klokken 8 i dag morges kom det melding fra dem, sa politiets innsatsleder Mari Stoltenberg på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

– Like etter klokken 11 var personen frigitt og tatt ut av området. Vedkommende vil bli fraktet inn til RMI for obduksjon og identifiseringsarbeid.

Stoltenberg opplyser at personen som ble funnet mandag, ble funnet under én meter med skredmasse.

Lettet ordfører

49 år gamle Rasa Lasinskiene var den siste personen som var savnet etter skredkatastrofen 30. desember. Hennes pårørende er orientert om funnet. Totalt døde ti personer.

– Forhåpentlig er det Rasa som er funnet, noe annet vil være usannsynlig, og de pårørende får en verdig begravelse, sa ordfører Anders Østensen på pressekonferansen.

Sju av de omkomne ble funnet relativt kort tid etter skredet som gikk natt til onsdag 30. desember. Ann-Mari Olsen-Næristorp (50) og Victoria Emilie Næristorp-Sørengen (13) ble funnet 9. februar.

– Det er klart at dette har vært et viktig arbeid. Det at de blir funnet er en mulighet til å avslutte et kapitel. De pårørende jeg har snakket med om dette, sier alle hvor viktig det er å få ha en begravelse, sa Østensen.

– Jeg er selvfølgelig veldig lettet for at dette har ført frem.

Kvikkleireskredet som gikk 30. desember, kostet ti menneskeliv.
Letearbeidet var svært krevende. Redningsmannskaper fikk i første omgang ikke gå fysisk ned i skredområdet.
Dette huset raste sammen kort tid etter skredet. Det er fremdeles utrygt. Det foreløpig siste huset raste 10. januar i år.
Det er så langt ikke kjent hva som utløste skredet. Kvikkleireskred utløses etter eksempelvis terrenginngrep eller naturlig erosjon.
Slik så det ut tidligere i mars.
De nærmeste boligene til skredet er fremdeles evakuert.

Et utvalg på åtte medlemmer, ledet av tidligere stortingsrepresentant og fylkesmann Inge Ryan, skal granske årsaken til kvikkleireskredet i Gjerdrum. Målet deres er å undersøke årsakene og vurdere tiltak for å styrke forebyggingen av ulykker knyttet til kvikkleireskred i hele Norge.

Utvalget skal levere sin første delrapport om årsakene til skredet i august i år og en samlet utredning i form av en offentlig utredning (NOU) innen 31. januar neste år.

Skredet og mulige årsakene etterforskes også av politiet.

– Vanskelig

Innsatsleder Stoltenberg fortalte under mandagens pressetreff at politiet har gått gjennom bilder og den informasjonen de hadde siden de avsluttet arbeidet i skredområdet i uke 6.

– Det er ikke noen hemmelighet at dette har vært vanskelig. Det er hundrevis av meter med skredmasser der den siste savnede kunne være. Det er en jobb vi har prøvd å pinpointe, sa hun.

– Samtidig har NVE måttet få fortsette sitt arbeid, man har vært redd for erosjon og videre vannføring sør for skredområdet. Derfor har de fortsatt arbeidet, mens vi har gjort arbeid i vårt spor. Vi har snakket sammen hele tiden, sa Stoltenberg.

– At det ble gjort funn i dag er fordi det var et aktuelt område, men det har vært vanskelig å lete veldig spesifikt.

Les også

  1. Søket etter overlevende er avsluttet. Nå skal Gjerdrum-folket finne tilbake til livet.

Les mer om

  1. Skredkatastrofen i Gjerdrum
  2. Gjerdrum