Moralproblemet splitter

Muslimske menn på Grønland i Oslo avviser bestemt at det finnes noe «moralpoliti» i gatene. Derimot er unge muslimske kvinner godt kjent med fenomenet.

Søstrene Maria (t.v.) og Hozan Mehidi kjenner til «moralpolitiet», mennekter å la andre bestemme hvordan de skal kle seg. Muslimske menn kallerskriveriene om moralens voktere på Grønland «bullshit».

Les også:

Moralpoliti, stygge blikk, jenter som får tilsnakk, homofile som blir trakassert. Det er liten tvil om hva som har vært tema rundt kafébord og i butikker på Grønland de siste dagene. Utenfor kaffebaren Evita, kaster tre menn fra Tunisia seg raskt frempå for å kommentere Aftenpostens oppslag.

–Bullshit! Media ødelegger og skaper bare enda mer hets mot muslimer. Det slår tilbake på oss alle, sier Ben Amor og rister på hodet.

–Ingen blir tvunget til noe her. Jeg stoler ikke på dem som sier at de opplever det.

–Mine døtre får kle seg i skjørt. Hvorfor skulle jeg nekte dem det? Eller kritisere andre? spør kameraten Saber Binnecib.

Mennene trosser kulden med kaffe og røyk utendørs. Etter litt ettertanke innrømmer de at kvinner kanskje kan oppleve noe av dette. Og at muslimske menn fra andre kulturer kanskje driver med det.

–De som kommer fra Iran, kanskje. Kvinner kan nok få noen blikk og de kan bli spyttet etter. Men etter at de har passert, uten at de ser det, forsikrer Amor.

Walid Hakimi (t.v.), Ben Amor og Saber Binnecib mener oppslag i mediene om at noen muslimske menn opptrer som moralpoliti bare ødelegger for andre muslimer. FOTO: MONICA STRØMDAHL

Flere muslimske menn som Aftenposten har snakket med på Grønland, benekter at de kjenner til noen former for hets eller trakassering.Men blant kvinner er opplevelsen en annen.

Stirrer.

Barhodet og i olabukser krysser Sana Iqbal (19) gaten. Hun er muslim med pakistansk bakgrunn, født og oppvokst i Oslo, og bor på Grønland.

–Ja, jeg merker blikkene. Menn som stirrer. Jeg har også venninner som har fortalt at de blir beglodd.

Iqbal forteller at de som stirrer er pakistanske menn i 30-40-årsalderen som er opptatt av om jentene går i bukser eller pakistanske klær.

–Jeg liker det ikke, men prøver å late som ingenting, sier hun, men innrømmer at hun blir påvirket av mennenes forsøk på å kontrollere hennes klesstil.

Hun konstaterer at hun blir mer bevisst på hvilke klær hun går ut i. Nå om vinteren foretrekker hun bukser, om sommeren går hun gjerne i pakistansk klær, eller T-skjorte og bukser. Men ikke singlet eller korte skjørt.

–Da ville jeg fått kjeft av foreldrene mine. Faren min liker ikke skjørt, men olabukser er greit.

Sana Iqbal prøver å late som ingenting når muslimske menn stirrer på henne fordi hun går i bukser. FOTO: MONICA STRØMDAHL

Latterlig.

Også søstrene Hozan og Maria Mehidi har fått med seg Aftenpostens artikler og reagerer kraftig. De er vestlig, men «anstendig» kledd og gjør det klart at de ikke lar seg begrense av selvutnevnte moralvoktere.

–Vi kler oss som vi vil, men passer vår egen grense. Det er helt latterlig at noen mener de kan bestemme over andre. Noen er liksom så overmuslimske, sier Hozan, som er glad for at dette kommer frem i lyset.

–Mange har nok hørt om det, men tror ikke at det er så strengt.

–Det blir ekstra latterlig å snakke til fremmede på gaten. Du kan jo ikke se på noen at de er muslimer, fastslår Maria, som er glad for å ha en liberal far.

–Han sier at hva du har i hjertet ditt er viktigere enn skaut.

Søstrene setter stor pris på at lederen i Islamsk Råd Norge, Senaid Kobilica, så aktivt har fordømt virksomheten.

–Jeg håper folk hører på ham. Ellers blir det veldig ille her, sier Maria.

De to store moskeene Islamic Cultural Center og World Islamic Mission avviser ikke Kobilicas anbefaling om at imamene bør ta dette opp i fredagstalen.

–Hvis vi tar det opp, vil folk bli oppmerksomme på det. Dette handler om folkeskikk, sier talsmann Najam Farhan i Islamic Cultural Center.

Vanlig politi.

Valborg Kristiansen (79) vakler mellom issvullene med rullator. Hun har bodd på Grønland og har følgende kommentar til debatten:

–Moralpolitiet kan passe sin egen moral. Jeg vil heller ha litt vanlig politi i gatene her.