Norge

Ute og røyker i minus 25

De lar seg ikke stoppe av frostrøyk. Jentene er enige i at kulden er et godt argument for å slutte. Likevel bare må de ut.

  • Tom A. Kolstad (foto)
    Tom A. Kolstad (foto)

Et par mil nord for hovedstaden – i hjertet av et vintervakkert og bunnfrossent Romerike, på et fortau i Lillestrøm, nyter tre unge kvinner en rask pause fra et hektisk arbeidsliv i en ellers vinterstille by. Bare de som må ut, er ute. Og de hutrer raskeste vei til butikken eller kontoret. Bare én av de tre på fortauet har på seg lue.

–Og Nan Cecilie har det bare fordi hun er syk, sier kollegene hennes, Hege Winther Eilertsen og Maja Christine Sandbakk, som hutrer lueløse under store hetter.

–25 kuldegrader. Det er et godt argument for å slutte å røyke, innrømmer Maja Christine Jensen, som lengter inn til skjerfet som ligger igjen på pulten.

En liten trøst til både røykere og annet friluftsfolk; i dag er det varslet overskyet og litt mildere vær. Så blir det kaldere igjen.

Glemte luen

–Det var en feilvurdering. Bjørn Sondre Ernø legger seg flat og innrømmer at han burde tatt på lue da han gikk hjemmefra.

Og det er ekspertene helt enige med ham i. Det er nemlig viktig å stoppe varmetapet fra toppen i vinterkulden. Mange er ikke gode til det – selv med 15 blå skinner det i blanke, ubeskyttede hodebunner i bygatene. Innehaverne har åpenbart ikke lest den svenske undersøkelsen om hodeplagg og vinterkulde. Den viser at en person med kort hår som ikke har på lue, har halvparten – 50 prosent – av varmetapet gjennom hodet ved 10 kuldegrader og 75 prosent ved 20 kuldegrader.

Andre undersøkelser har andre tall, men alle er enige om at lue er viktig i kulden. Og aller viktigst er det for barn som har større hoder i forhold til kroppsstørrelse – og større varmetap – enn voksne.

–Jeg kommer nok til å ha lue i morgen, sier Ernø, som ikke er det minste redd for sveisen.

–Nei da, og det er faktisk ganske kult med lue, i dag glemte jeg den rett og slett.

Med slør

Vigdis Husevåg har ikke glemt noe. Hun har heller ikke konvertert til islam. Når det bare er øynene hennes som synes, så er det fordi hun ikke liker å fryse og derfor kjører dobbelt med både skjerf og lue og i tillegg har lånt sønnens sko i størrelse 46.

–Jeg vet at fargene ikke matcher og at antrekket ikke er noe stilig, men akkurat i dag er jeg mer opptatt av ikke å fryse. Det var minus 22 da jeg gikk hjemmefra, sier hun, og skynder seg videre over den iskalde og folketomme Rådhusplassen.

Over hele vinterlandet later det til at de fleste gjør som henne, setter forfengeligheten til side og lar fornuften styre antrekket. På Oslo legevakt har de i hvert fall ikke noe rush av frostskader. Derimot er det ett og annet dårlig nedslag i isglatte bygater som ender der.