Birgitte Tengs-bok slakter politiets arbeid med drapssaken

Politiets arbeid med å finne ut hvem som drepte 17 år gamle Birgitte Tengs i 1995, var preget av hjernevasking, triksing av bevismateriale og ødeleggelse av et mulig skadevåpen, skriver journalist Bjørn Olav Jahr i sin nye bok.

afp000538042-UdTnEBGs25.jpg

— Med bedre arbeid og vilje kunne saken vært løst. Det håper jeg og tror at boka kan bidra til, sier Jahr til NTB.

«Politiets etterforskning ser ut til å være preget av en farlig blanding av resignasjon og frykt for prestisjetap», skriver han i boka «Hvem drepte Birgitte Tengs?», som gis ut mandag.

Mener at fetteren aldri skulle vært siktet

Journalisten, som i boken lanserer en alternativ gjerningsmann, er etter å ha gått gjennom saksdokumentene overbevist om at det ikke var Birgittes jevnaldrende fetter som sto bak drapet og voldtekten på Karmøy i Rogaland for 20 år siden.

— Min helt klare oppfatning er at fetteren aldri skulle vært siktet. Det politi, påtalemyndighet og rettsvesen har gjort mot ham, er i mine øyne klare overgrep, sier han til NTB.

Peker ut alternativ gjerningsmann

Journalisten peker i boken ut flere anonymiserte personer som kan ha stått bak drapet. Blant dem er en tidligere straffedømt mann.

Han ble avhørt under Tengs-etterforskningen og var på politiets liste over dem som ikke hadde alibi drapsnatten. Mannen ble aldri sjekket ut av saken.

- Jeg peker helt klart på hvor han ikke har forklart seg riktig i avhør med politiet, og hva de bør gå nærmere inn på. Denne mannen kan selvsagt være uskyldig, jeg setter ikke to streker under svaret, sier Jahr.

Går hardt ut mot Kripos arbeid

I boken går Jahr spesielt hardt ut mot Kripos' arbeid med drapssaken. Journalisten mener Kripos-etterforskere «hjernevasket» Birgittes fetter til å tilstå noe han ikke hadde gjort.

Fetteren ble frifunnet i Borgarting lagmannsrett om lag to år etter at Birgitte ble drept. Han ble likvel dømt til å betale erstatning til 17-åringens foreldre ettersom fagdommerne mente det var sannsynlighetsovervekt for at han hadde drept kusinen.

Kripos ønsker ikke å kommentere kritikken

Ståle Finsal, som var etterforskningsleder for Kripos under drapssaken, ønsker ikke å kommentere kritikken.

— Det er noen ting som er beskyttet av glemselens slør. Jeg vil ikke på noen måte minne Birgitte Tengs' foreldre på denne tragedien. Det gjør at jeg ikke svarer på noen spørsmål i denne sammenheng, sier Finsal til NTB.

Birgitte Tengs-saken er ikke den eneste som forble uoppklart:

Les også

Dette er de uløste drapsgåtene

Manipulert mulig bevis?

Grete Strømme, som var politisekretær ved Haugesund politikammer etter at Birgitte ble drept, fant et dørhåndtak på åstedet hun mener kan ha blitt brukt som skadevåpen under drapshandlingen. Hun filmet og tok bilder av den før hun leverte den til politiet.

Det potensielle skadevåpenet ble sendt til rettsmedisinske sakkyndige, men ble aldri brukt som bevis under rettssaken. Senere viste det seg at dørhåndtaket hadde blitt bøyd inn slik at eksperter gjorde vurderinger av det som et potensielt skadevåpen på falske premisser, skriver Jahr.

Birgitte Tengs minnesten-B-løpet-høy-sp285b0e.jpg

— Det er utvilsomt at det har skjedd, og at ingen i politiet har måttet svare for det. Endringen har skjedd i politiets varetekt. Da begynner det å ligne manipulasjon og straffbare forhold. Jeg mener det burde settes i gang en gransking av hele saken, sier han.

Blant andre bevis som ikke er tilstrekkelig analyser, er klær og hår som ble funnet i Birgittes hender, forteller Jahr.

Vil vurdere saken på nytt

Politiet i Haugesund opplyste i sommer at de vil vurdere etterforskningen av Tengs-saken på nytt. Det skjedde etter at en 38-åring i år ble pågrepet i forbindelse med Kristin-saken fra 1999.

Les saken fra i sommer om DNA-teknologien som kan gi nye svar i Tengs-saken:

Les også

Birgitte Tengs-saken skal vurderes på nytt

Birgitte Tengs-saken er perfekt for Kripos' cold case-gruppe, som skal etterforske alvorlige uoppklarte saker, mener Jahr.

— Men så spørs det, da. De er en del av Kripos som også har gjort grove feil i saken, og som i aller høyeste grad er involvert i Birgitte-saken, sier han.

Avhørt av politiet

Politiadvokat Thor Buberg, som er den som svarer på spørsmål om Tengs-saken for Haugaland og Sunnhordland politidistrikt, hadde denne helgen ikke anledning til å kommentere Jahrs kritikk av politiet.

Torsdag satt Bjørn Olav Jahr i et fire timer langt avhør med en etterforsker fra Haugaland og Sunnhordland politidistrikt, meldte Haugesunds Avis.

Både Jahr og politiadvokat Thor Buberg i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt (HSPD) bekrefter avhøret, som ble gjennomført på politihuset i Oslo.

Les om drapsmannen som meldte seg: