Norge

Multivitaminer, slankepiller og energidrikker kan være farlige

75919184_doc6ms0idwp5wpksw1y2hh.jpg

Over 23.000 mennesker ender opp i amerikanske akuttmottak hvert år på grunn av kosttilskudd.

  • The Washington Post
  • Ariana Eunjung Cha

I den første studien i sitt slag, publisert i tidsskriftet New England Journal of Medicine, anslår forskerne at 23.000 personer kjøres til sykehus i USA hvert år med hjertebank, smerter i brystet, kvelningsfornemmelser eller andre problemer etter å ha tatt til seg kosttilskudd. De fleste av pasientene er unge voksne, barn eller eldre.

Grunn til uro

Selv om dette tallet er en brøkdel – bare 5 prosent – av det totale antallet innleggelser som skyldes legemidler, gir reaksjonene på kosttilskudd grunn til uro.

Undersøkelser har vist at rundt halvparten av voksne amerikanere har brukt minst én form for kosttilskudd den siste måneden. Det var over 55.000 produkter på markedet, ifølge tall fra 2012. Folk kjøper disse produktene for rundt en tredjedel av summen de bruker på reseptbelagte medisiner.

Les også:

Les også

Ifølge Proteinfabrikken er proteinpulver nødvendig for optimalt utbytte av trening. Skal man tro på det? | Mutert.no

Advarer etter dødsfall

De siste årene har amerikanske helsemyndigheter trappet opp innsatsen for å advare forbrukerne mot de potensielle farene disse stoffene kan innebære.

Det skjer etter flere høyt profilerte dødsfall blant ellers friske personer som hadde tatt kosttilskudd. I fjor døde to personer som følge av overdoser med koffeinpulver, den 18 år gamle skoleeleven Logan Stiner i Ohio og den 24 år gamle studenten James Wade Sweatt i Georgia.

sp3e92ad_doc6ms0fafr9d2isbs62hh.jpg

Stor studieDen nye studien ble gjennomført av et forskerteam fra Centers for Disease Control and Prevention og det amerikanske mattilsynet Food and Drug Administration. Teamet undersøkte akuttbesøkene ved 63 sykehus over hele USA fra 2004 til 2013. Av de 23.000 tilfellene resulterte 2000 i innleggelse.

Andrew Geller ved senteret for sykdomskontroll har ledet arbeidet. Han sier i et intervju at det er umulig å peke på nøyaktig hva pasientene hadde inntatt, annet enn å identifisere bredere kategorier, for legene skriver ofte ikke ned fabrikkmerket. Og selv om de hadde gjort det, endrer produsentene ofte ingrediensene.

Les også:

Les også

«Homeopatertror den livstruende sykdommen ebola kan behandles med sukkerpiller. Dette er ikke tvilsomt, det er dødelig umoralsk»

Slanking og hjerteproblemer

Mer enn en fjerdedel av besøkene på akuttmottaket som er dokumentert i studien, gjaldt unge voksne i alderen 20 til 34 år. – Et av våre sentrale funn hos disse var vekttap. Som oftest var energiprodukter det kosttilskuddet som var involvert, og det resulterte i hjerte-symptomer, det vil si en virkning vi gjerne ser av koffein, sier Geller.

En annen gruppe pasienter som ofte dukket opp i akuttmottakene, var barn som hadde tatt til seg multivitaminer – medikamenter de ikke engang skulle røre. Eldre voksne var sjeldnere berørt, men i de tilfellene de var det, hadde det vanligvis å gjøre med pustevansker.

sp3e92aa_doc6ms0f8u4cll90bhi2hh.jpg

Vær forsiktigGeller sier pasienter som tar kosttilskudd, eller vurderer å ta slike, bør ta visse forholdsregler:

Unge voksne som inntar produkter for å gå ned i vekt eller få mer energi, bør tenke på at noen av midlene kan påvirke hjertet deres. derfor bør ingen ta mer enn anbefalt. Folk som har et hjerteproblem, bør snakke med legen før de går i gang med slankemidler eller energitilskudd.

Eldre voksne bør være oppmerksom på mulige problemer med å puste eller svelge som følge av kosttilskuddet. De bør unngå å ta flere piller på en gang, unngå ekstra store piller eller kapsler, og svelge dem med store mengder vann eller annet drikke.

Les også:

Les også

Alternativ medisin til 200 kreftpasienter

Informer legen

Man kan si fra til legen hvis det er vanskelig å svelge pillene, og be om andre alternativer, eventuelt spørre om dosen kan reduseres til det halve.

Pasienter bør alltid si fra til legen om de tar kosttilskudd, og nøyaktig hvilke. Alle medisiner og kosttilskudd bør lagres høyt oppe, og helst slik at små barn ikke kan se dem.

Norsk enerett: Aftenposten

Les mer om

  1. Helse