Norge

Nå kommer Tor for fulle mugger

I ettermiddag kommer ekstremværet «Tor». Verst blir det langs kysten, men uværet rammer langt inn i landet. Nå stenger skolene i Hordaland.

  • Ntb
  • Frode Sætran
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

Nå stenges alle videregående skoler i Hordaland, melder TV2.

Bergen kommune har tidligere fredag opplyst at det kan bli aktuelt å stenge skoler. I utgangspunktet holdes skolene åpne som normalt, og det er opptil rektor ved hver enkelt skole å vurdere stenging. Fredag morgen melder flere skoler om at de forkorter skoletiden, slik at alle skal kunne komme seg vel hjem og i hus til klokken 15.00, skriver Bergens Tidende.Beredskapen er styrket i alle ledd før uværet ventes å treffe Vestlandet i ettermiddag.

— Det er børstet støv av beredskapsplaner på operasjonelt og taktisk nivå. I politiet vil det bli vurdert utover dagen om man skal sette stab. Det vil si at vi løfter kommandoforholdene opp på et høyere nivå, sier operasjonsleder Stein Rune Halleraker i politidistrikt Vest, skriver Bergens Tidende.

Les også:

Les også

- Det blir absolutt ikke en dag å reise til fjells

Ekstremværet «Tor» kan bli like ille som romjulsstormen Dagmar, som herjet Nordvestlandet i 2011.

Her kan du se hvordan vinden beveger seg nå. Du kan også zoome inn i kartet.

Hedmark, Oppland, Buskerud, Hordaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og Sør— og Nord-Trøndelag står på Meteorologisk institutts liste over fylkene som vil få føle Tors vrede fredag ettermiddag og kveld.

Helgeværet i fare

Meteorologisk institutt melder at det kommer til å blåse sterk storm og opp til orkan enkelte steder langs hele kysten fra Hordaland til Trøndelag. Men også i innlandet nord for Mjøsa er det ventet kraftige vindkast opp til 45 meter i sekundet.

Slik så det ut på Stordal camping i Sunnmøre etter Dagmar i 2011. Tor kan bli like ille.

— Slik det ser ut nå, er det Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal som blir hardest rammet. Men vi vil merke det i alle fylkene det er sendt ut varsel for, sier vakthavende meteorolog Anne Solveig Andersen ved Vervarslinga på Vestlandet.Det er godt over innslagspunktet for det sompå Beaufort-skalaenregnes som orkans vindstyrke.

Hvor fort det egentlig er? 45 m/s tilsvarer faktisk 162 km/t. Hvis du vil regne på vindstyrker, har Meteorologisk institutt laget denneomregningskalkulatoren.

- Ikke gå ut

«Tor» vil treffe landet med regn og en vindstyrke på opptil 50 meter i sekundet og føre med seg bølger så høye som 12 meter på det heftigste. Store materielle skader kan ventes, og det er lurt å få sikret gjenstander som er løse, ifølge Andersen.

— Det har mye å si hvilken vindretning vi får, men det kan helt klart bli store skader med såpass kraftige vindkast, sier meteorologen.

  • Britene åpner for publikumsforslag, men ikke Norge: Nei, du får ikke kalle opp det neste ekstremværet etter svigermor
    Står ditt navn på listen over ekstremvær?

Hun kommer med følgende anbefalinger til alle dem som oppholder seg i de utsatte områdene:

— Ikke gå ut om du ikke må. Det er ikke noen vits i å oppsøke dette været, særlig ikke ved kysten. Det kan bli høye og farlige bølger, sier hun.

Dagmar

Opphavet til ekstremværet er et lavtrykk som fredag morgen fortsatt er i kraftig utvikling i havområdet sørøst for Island. Det ventes å gi vind av orkan styrke og er ventet inn i den sørligste delen av Norskehavet på ettermiddagen.

Overfor VG anslår statsmeteorolog Marit Jensen at Tor vil kunne bli like røff som romjulsstormen Dagmar var for drøyt fire år siden. Dagmar førte til strømbrudd, trafikale problemer og etterlot seg skader til nær en halv milliard kroner.

  • Dette er ikke vær å være ute i. Det er ikke bare kysten som blir rammet, det vil blåse helt inn i fjellene og ned i fjordene, sier Jensen.

Stengerned

I en rekke fylker begynte man å ruste opp mot den ventede stormen allerede torsdag.

I Hordaland og Sogn og Fjordane vil de høye bølgene kunne føre til stengte broer og fjelloverganger og innstilte fergeavganger. Statoil har flyttet rundt 250 arbeidere til andre plattformer i Nordsjøen, samtidig som det vurderes å kansellere samtlige helikopteravganger fra Bergen fredag.