Norge

Varmerekord på Svalbard

Temperaturene for Svalbard lå tirsdag 20 grader over normalen for årstiden, og flere steder er det satt varmerekorder for desember.

Mørketidsstremning over Longyearbyen, hvor de aller fleste menneskene på Svalbard bor.
  • Arild Færaas
  • Ntb

Den gamle desemberrekorden ble slettet på Svalbard lufthavn i Longyearbyen, skriver Adresseavisen. På flyplassen var det tirsdag 8,7 grader, halvannen grad varmere enn den forrige desemberrekorden for Longyearbyen.

Statistikk fra Meteorologisk institutts database på eklima.no. viser at det i perioden november til april aldri er målt en så høy temperatur i Longyearbyen. Målingene går tilbake til 1911. For å sammenligne med juni i fjor – bare en dag var det målt en varmere temperatur enn det ble målt tirsdag kveld på 78 grader nord.

Det var mellom klokken 21 og 22 det ble målt «sommervarme», og det var også bare 0,2 grader under varmerekorden oktober.

Gjennomsnittstemperaturen for gårsdagen var på 4,5 grader – det er det som er vanlig i månedsskiftet juni/juli.

Også ved Isfjord Radio ble det satt ny varmerekorder, mens Ny-Ålesund med 6,5 grader bare var 0,1 grad fra den høyeste noteringen fra 2002.

Varmen fører også til problemer etter skredet

Tirsdagens temperaturer var rundt 20 grader høyere enn normalen for årstiden. De høye temperaturene har skapt utfordringer etter snøskredet i Longyearbyen, der to mennesker mistet livet.

Tirsdag opplyste Sysselmannen at skredområdet holdes stengt til førstkommende søndag. Fram til da er det varslet mildvær og nedbør, og dermed kan ikke de evakuerte menneskene flytte hjem.

Varmen skal vare i flere dager

Som Aftenposten skrev i går – det kan bli plussgrader på Nordpolen i dag også, selv om den norske meteorologen mente det er mest sannsynlig med 2 til 4 minusgrader helt der oppe.

Det finnes ingen målestasjoner der, så man må eventuelt stole på satellittdata som kanskje kommer senere i dag.

Men på Svalbard skal varmen vare i flere dager. Både onsdag, torsdag og fredag kan det ifølge yr.no bli 5–7 grader. Dermed er det ikke helt utenkelig at det kan bli satt enda en ny varmerekord.

Her får du forklaringen på den ekstreme vintervarmen helt nord nå:

Les også

  1. Værvarselet for onsdag på Svalbard, Nordpolen og Island: «Ekstremvarme» og «monsterstorm»

  2. Dilemmaet på Svalbard | Ole Magnus Rapp

Les mer om

  1. Vær
  2. Klima