Norge

- Det er som å bo på hotell annenhver uke

Vibeke Riiser-Larsen og hennes familie har funnet en løsning som fungerer for dem. Annen hver mandag sier hun farvel til barna og flytter inn i en tom leilighet på 34 kvadratmeter.

Vibeke Riise-Larsen
  • Petter Winther

— Denne uken bor jeg i «den lille leiligheten». Det er det vi kaller den, forklarer Vibeke Riiser-Larsen.

Da hun og hennes daværende ektemann skilte lag for åtte år siden var det ikke noe spørsmål om barnefordeling. De måtte dele likt på barna. I likhet med mange andre skilsmissebarn, måtte barna deres pendle mellom mor og far annenhver uke.

LES INNLEGGET:

Les også

«Det kan faktisk fungere riktig godt at mor og far bytter på å flytte inn og ut av hjemmet etter en skilsmisse»

Flere vil velge delt bosted i fremtiden

Det er ikke lenge siden det var veldig uvanlig at foreldrene delte likt på barna etter en skilsmisse. I 2002 gjaldt dette bare for 8 prosent av skilsmissebarna, og inntil for få år siden ble delt bosted faktisk frarådet. Slik er det ikke nå lenger. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at en av fire skilte par velger å la barna bo like mye hos begge foreldrene. Forsker ved SSB, Jon Lyngstad, mener det tallet vil fortsette å stige.

— Ja, jo yngre fedrene er, jo større andel velger delt bosted for barna. Dette vil nok indikere at flere vil velge delt bosted i fremtiden, opplyser han.

Videre trekker han frem fedrekvoten, i tillegg til nytt regelverk rundt barnebidrag som faktorer som kan ha vært med på å få flere par til å få delt bosted.

— Men dette er først og fremst en del av en trend som foregår ikke bare Norge, men i store deler av den vestlige verden.

- Barna våre hadde ikke godt av å flytte frem og tilbake

Vibeke Riiser-Larsen og hennes eksmann hadde begge i sin tid oppvokst i skilsmissehjem, og de ønsket ikke det samme for sine egne barn. Etter et par år bestemte de seg derfor for å la barna få et fast sted å bo.

— Vi så at barna våre ikke hadde godt av å flytte så mye frem og tilbake. Jeg sier ikke at vår løsning fungere for alle, men for oss har det fungert veldig bra, forklarer Riiser-Larsen.

De har nemlig to leiligheter som de deler på økonomisk. Én stor som barna bor i hele tiden, og én liten som foreldrene bytter på å bo i. Denne uken er det Riiser-Larsens tur å bo i den lille leiligheten, noe hun synes fungerer ganske fint.

— Det er litt som å bo på hotell. Når jeg kommer er leiligheten helt tom, så jeg har med meg toalettmappe og en bag med klær. Jeg blir aldri vant til å ikke være sammen med barna mine, men nå har vi valgt å skille oss, så da får det være slik.

Saken fortsetter under grafen:

Gode venner med eksmannen

Nå har hun og hennes tidligere ektemann flyttet mellom de to leilighetene i snart seks år. For at ting skal fungere er de helt avhengig av å ha noen klare kjøreregler.

— Det høres litt banalt ut, men det går mest på praktiske ting. Før vi bytter leilighet må vi sørge for at det er rent og ryddig. Det er viktig at vi har samme standard på hvordan ting skal være.

I dag har Vibeke Riiser-Larsen et godt forhold til sin eksmann, og de har ikke problemer med å snakke sammen. I starten var det likevel veldig vanskelig. Det eneste som fikk dem til å samarbeide var et brennende ønske om at barna deres skulle få det fint.

— Alle vil jo det beste for barna sine, men det er mange som opplever et mye verre brudd enn det vi gikk gjennom. Jeg mener ikke at vår løsning passer for alle, men for oss har det fungert veldig fint.

Saken fortsetter under grafen:

— Jeg ville heller bodd med bare én av foreldrene mine

En annen familie som har prøvd en litt spesiell løsning er familien til Leah Berg Gulliksen (16). Leah og lillesøsteren hennes bor i to rom ved siden hverandre som ligger midt mellom leilighetene til moren og faren deres. Det er dører mellom rommene, slik at man kan gå fra den ene leiligheten til den andre ved å gå gjennom rommene til søstrene.

— Jeg ville ikke at jeg og søsteren min skulle pendle mellom mamma og pappa sin leilighet, for det virket veldig stressende. Derfor prøvde vi denne løsningen. Det funket greit i begynnelsen, men det ble fort veldig irriterende med all trafikken gjennom rommet mitt. Jeg fikk aldri noen privatliv.

Både faren, moren og lillesøsteren hennes kunne plutselig befinne seg i rommet hennes, noe som ble litt irriterende for en tenåringsjente. Nå bor hun i stedet i kjelleren til moren, men besøker faren ganske ofte.

— Jeg ville heller bodd med bare en av foreldrene mine, men denne løsningen fungerer veldig fint for søsteren min.

- Det beste fra to verdener

Vibeke Riiser-Larsen er fullstendig klar over at mange ikke vil finne seg til rette med deres løsning, men hun vil gjerne gjøre folk klar over at det kan fungere.

— Den lille leiligheten vår er ganske billig, så man trenger ikke ha så god råd heller.

Men hva gjør dere med eventuelle nye partnere? Hva synes de om turnusordningen?

— Når jeg er med barna har de min fulle oppmerksomhet. Når jeg er i den lille leiligheten kan kjæresten få full oppmerksomhet. Det er det beste fra to verdener.

Les også

  1. Jeg lever et liv på besøk