Norge

To tonn tungt skilt blåste ned da ekstremværet traff Oslo og Østlandet i natt

Flere titusener uten mobildekning. Tak har blåst av bygg. Trær har blåst over ende. «Urd» herjet voldsomt på Vest- og Sørlandet. I natt nådde hun Oslo-området.

Dette skiltet, ti meter lang og fire meter høyt, blåste ned i uværet natt til tirsdag.
 • Solveig Ruud
  Journalist
 • NTB

Urd forlot Norge i natt, etter at Østlandet var den siste delen av landet som fikk merke ekstremværet.

Tirsdag morgen var det ikke meldt om alvorlige skader etter uværet, bortsett fra at et ca. to tonn tungt trafikkskilt blåste ned over E18 ved Vinterbro.

Men det er fortsatt sterk vind flere steder i landet. På Laupstad en 20 minutters kjøring nord for Svolvær i Lofoten blåste en buss av veien på E 10 ved 15-tiden.

Fem passasjerer og sjåføren var om bord, men det skal ikke være personskade.

Skiltet er stort, ti meter langt og fire meter høyt. Uhellet skjedde ved 03-tiden, da det var svært liten trafikk på stedet. Ingen biler ble truffet.

Oppryddingsarbeidet tok lengre tid enn vanlig fordi det fortsatt var kraftige vindkast på stedet, og trafikken inn til Oslo ble en stund omdirigert.

 • Få oversikt her: Ekstremværet er over, men tog står og mange veier er stengt
På uhellsstedet ser det ut til at det ene festet til skiltet, markert med rød ring, sviktet i den sterke vinden.

– Flere titalls tusen uten mobildekning

Rundt 30 av Telenors basestasjoner for mobilnett bare i Hordaland var tirsdag ettermiddag ute av drift. Det tilsvarer rundt 5 prosent av totalen.

– Vi har heldigvis ingen steder med mye utfall, det er mindre enn fryktet. Det er ikke like omfattende som ved tidligere stormer, men for dem som er berørt er det selvfølgelig kjedelig, sier dekningssjef i Telenor, Bjørn Amundsen, til Bergensavisen.

Han tror mye vil være i orden i løpet av en dag eller to, og sier til avisen at Gulen i Sogn og Fjordane er, sammen med fire kommuner i Nordland, hardest rammet av Telenors problemer.

Ifølge Telias kommunikasjonsrådgiver Ellen C. Scheen er flere titalls tusen kunder uten mobildekning nasjonalt.

– Om det er 1, 10.000 eller 100.000 er ikke det viktigste. For dem som er rammet er det uansett frustrerende – man står seg selv nærmest. Vi ønsker å beklage, og krysser fingrene for at dette løser seg raskest mulig, sier Scheen.

Urd i orkan styrke

Kvelden 2. juledag meldte Meteorologisk institutt at ekstremværet hadde nådd orkan styrke.

Og vinden satte spesielt spor i vest og i sør:

Deler av taket på kjøpesenteret Amfi Farsund ble ifølge Farsund avis blåst av. Trær blåste over veier en rekke stedet på Vestlandet.

Lyktestolper skal ha brukket, og en campingvogn skal ifølge NRK Rogaland ha blåst på vannet i Kopervik.

I Rogaland har alt fra «skilt, takplater og vinduer» blåst ut i veibanen, ifølge politiet.

Både Bergens-, Dovre og Vestfold-banen ble stengt tirsdag morgen etter at trær hadde tatt kjøreledningen eller blokkerte sporet.

Ved 14-tiden melder Jernbaneverket at alt nå skal være på skinner igjen.

En campingvogn er snudd opp ned av vinden mellom Farsund og Lyngdal.

Og det var mer:

 • Flere flyavganger fra Bergen og Oslo er innstilt eller forsinket. Flere flyplasser på Vestlandet holder stengt 2. juledag.
 • En rekke fergeavganger på Vestlandet er innstilt.
 • Fergeselskapet Color Line har avlyst samtlige av sine avganger mellom Norge, Sverige og Danmark.
 • Vannet har flommet inn over brygger og parkeringsplasser i Vestfold og bl.a. i Fredrikstad.
 • Mange fjelloverganger er stengt.
 • Politiet i Hordaland og Rogaland har meldt om en rekke naturskader i form av løse takstein, plater, nedblåste trær m.m.
 • Over 70.000 var på et tidspunkt uten strøm.
 • Biler er rammet av høy vannstand i Fredrikstad
Deler av taket på Amfi-senteret i Farsund ble tatt av vinden.

Opp mot 70.000 uten strøm

Tall innrapportert til NVE rundt klokken 22.00 mandag kveld viste at om lag 30.000 husstander på dette tidspunktet var uten strøm. Dette tilsvarer cirka 70.000 personer.

Tirsdag formiddag var antallet strømløse redusert til rundt 15.000 personer, melder NVE.

Også i Onsøy utenfor Fredrikstad mistet noen tusen strømmen en periode.

Det er i hovedsak på Vestlandet folk fortsatt er strømløse, men også i overkant av 1000 husstander i Hedmark og Oppland, ifølge NVE.

Også nødetatenes sambandssystem, nødnettet, fikk problemer som følge av uværet. 40 basestasjoner ble satt ut av spill samtidig.

Orkan i Egersund og på Røldalsfjellet

To steder hadde ifølge Meteorologisk institutt vind av orkan styrke ved 18.00-tiden mandag: Vind over 32,6 meter i sekundet i middelvind, målt over ti minutter. Det var Eigerøy ved Egersund i Rogaland, og Røldalsfjellet i Hordaland.

Litt før klokken kokken 20.00 mandag kveld meldte meteorologene «nordvest full og til dels sterk storm, lokalt med vindkast på 30–45 m/s innover land» i Vest-Agder, Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane.

Utover kvelden og tidlig natt til tirsdag minket vinden, først i nordlige områder.

Høy vannstand

Utover ettermiddagen annen juledag steg havet merkbart rundt Oslofjorden. På Østlandet var det varslet en vannstand mellom 90 og 130 centimeter over tidevannstabellen og de høyeste nivåene var ventet i Oslofjorden.

Allerede tidlig mandag ettermiddag meldte lokalaviser i Vestfold om vann som flommet inn over brygger og parkeringsplasser.

Den høye vannstanden rammet biler i Fredrikstad.

Også i Fredrikstad merket man flomvannet. Der sto en rekke parkerte biler under vann. Både i Vestfold og Østfold ble flere gater og/eller veier stengt på grunn av flom.

Ifølge vakthavende meteorolog Frode Hassel ved Meteorologisk institutt var vannstanden på sitt høyeste tidlig mandag kveld i Oslo-området.

– Den er nært forestående, uttalte han rundt klokken 18.00. Da var vannstanden ifølge Hassel rundt 1,20 meter over det normale.

– Den neste toppen er adskillig lavere, sa han, og påpekte at de som hadde klart seg gjennom den første toppen mandag ettermiddag, var reddet.

– Hold deg hjemme

Myndighetene hadde gjennom dagen kommet med flere advarsler mot å oppsøke uværet. Statens vegvesen ba folk som ikke absolutt måtte ut og reise 2. juledag, om å holde seg hjemme.

– Det er viktig for oss at folk reiser trygt, så derfor ønsker vi minst mulig trafikk på veiene når uværet Urd står på, opplyste Vegtrafikksentralen Vest.

Flere fjelloverganger er stengt. Veivesenet varslet tidlig mandag kveld at også E6 over Dovrefjell kunne bli stengt på kort varsel på grunn av uvær. Statens vegvesen oppdaterer bilistene om stengte vei- og fergestrekninger her.

Veivesenet ba folk som av en eller annen grunn må ut å kjøre om å sjekke både vær- og veimeldinger, og Jernbaneverket varslet gul beredskap på Bergensbanen, Sørlandsbanen og Arendalsbanen.

Det var kraftige vindkast i deler av Sør-Norge mandag og natt til tirsdag.

Færre skader enn fryktet

De materielle skadene på bygninger etter ekstremværet ser ut til å være færre enn fryktet, ifølge forsikringsselskapene.

Forsikringsselskapet Gjensidige opplyser at de klokken 11 tirsdag formiddag hadde mottatt 100 skademeldinger.

– Halvparten er bygningsskader forårsaket av sterk vind. Det er også meldt om skader på 20 båter og samme antall biler, sier kommunikasjonssjef Arne Voll.

– Uværet var godt varslet, og det kan ha bidratt til at folk har vært godt forberedt og sikret seg mot skader, sier han.

Selv om skadeomfanget ser ut til å bli mindre enn fryktet, er forsikringsselskapet forberedt på at det vil komme inne flere skademeldinger i dagene som kommer.

– Det er først når vinden løyer og dagslyset kommer at folk får mulighet til å oppdage skadene. I tillegg er mange fremdeles på juleferie. En fullstendig oversikt er nok ikke klar før over nyttår, sier Voll.

Les mer om

 1. Ekstremvær
 2. Beredskap
 3. Vær