Santos: – Fred er den virkelige prisen

For mange colombianere syntes fred å være en umulig drøm for bare noen år siden, understreket fredsprisvinner Juan Manuel Santos i nobelforedraget sitt.

Nobels fredspris 2016 til Colombias president Juan Manuel Santos. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
  • NTB

– For bare seks år siden våget vi colombianere ikke å forestille oss slutten på en krig vi hadde lidd under i et halvt århundre. I dag, etter seks år med vanskelige, alvorlige og tidvis intense forhandlinger, kan jeg fortelle dere og hele verden – med dyp ydmykhet og takknemlighet, og med støtte fra våre venner over hele kloden – at det colombianske folk er i ferd med å gjøre det umulige mulig, sa Santos i foredraget i Oslo rådhus lørdag.

– Gave fra oven

I talen, som ble holdt på spansk, sa Santos at både colombianere og resten av verden ble overrumplet da en folkeavstemning for to måneder siden endte med et nei til fredsavtalen med FARC.

Fire dager senere ble tildelingen av årets fredspris offentliggjort, og Santos sa at nyheten kom som en gave fra oven.

– På et tidspunkt da vårt skip syntes å være i fri drift, var fredsprisen den medvinden som brakte oss til vårt bestemmelsessted: Fredens havn!

– Øyner slutten på et mareritt

Santos sa videre at han tar imot prisen på vegne av borgerkrigens ofre, og at den virkelige prisen for ham ikke er fredsprisen, men fred i Colombia.

– Dette er ikke en presidents eller en regjerings fred, men hele det colombianske folks fred, fordi vi alle må bygge den sammen. Derfor mottar jeg denne prisen på vegne av omtrent 50 millioner colombianere – mine landsmenn og landskvinner – som endelig øyner slutten på et mareritt som har vart i mer enn et halvt århundre, og som har påført vår nasjon bare smerte, elendighet og manglende utvikling.