Dette bør du vite om solformørkelser

#MÅVITE. Fredag kan en solformørkelse – total og delvis – sees fra hele Norge. Vi sier det med en gang: Ikke se mot solen uten beskyttelse.

I formiddag skygger Månen for Solen – opptil 89 prosent sett fra Oslo, og totalt dersom du befinner deg på Svalbard eller på Nordpolen.
  • Terje Avner

1. Det mørkner

Fredag 20. mars, faller mørket over dagen. Er du i Oslo, vil du kunne se at Månen begynner å skygge for Solen kl. 09:46. Den når sitt maksimum klokken 10.53 – og det hele er over klokken 12.04. Sett fra hovedstaden vil Månen dekke 89 prosent av Solen. Legg til fem minutter til for starten i Trondheim, og 18 minutter dersom du er i Tromsø.

Solformørkelsen blir helt perfekt, det vil si total, for den som befinner seg i Longyearbyen på Svalbard. Sett derfra vil Månen begynne å dekke solskiven klokken 10.11.53 fredag formiddag – og dekke 100 prosent av Solen klokken 11.11.56.

Litt trøtt, men det var ikke noe å si på hverken stemningen eller oppmøtet i Frognerparken da det var solformørkelse i Oslo 31. mai 2003. Bildet er tatt klokken 05.41. Denne gangen blir det dårligere vær - og dermed mindre å se - over store deler av landet.
  1. Slik oppstår en solformørkelseSolens diameter er 1.392.000 kilometer. Månens diameter er bare 3.476 kilometer. Og så kommer det snedige: De to himmelobjektenes avstand fra Jorden er akkurat slik at det ser ut som om de er like store – og slik at måneskiven akkurat dekker solskiven når Jorden, Månen og Solen står på rett linje. Når det skjer, kalles det en total solformørkelse.

Det som er en total solformørkelse for deg, er imidlertid en delvis solformørkelse for en person i den andre enden av landet. Det skyldes at den andre personen vil ha en litt annen vinkel til Månen enn du har, og at Månen dermed skyves litt ut av den helt perfekte linjen mot Solen.

Les også: Mørke midt på dagen

3. En sjeldent fenomen opptrer på Nordpolen

Også fra Nordpolen er solformørkelsen total. Og ikke bare det: I år faller vårjevndøgn på denne fredagen. Det vil si at akkurat denne dagen er natten og dagen like lange. Og sett fra Nordpolen blir årets solformørkelse ganske spesiell. Også fra Nordpolen vil man nemlig kunne oppleve en total solformørkelse – men ikke bare det. Når Solen denne vårjevndøgndagen endelig titter opp over horisonten etter et halvt års fravær, vil den faktisk være formørket. Et slikt sammentreff skjer bare med flere hundre tusen års mellomrom.

Nei, det er ikke en helt smal månesigd, det er Solen som synes bak Månen under en tidligere solformørkelse.
  1. Solformørkelser skjer hvert årDet fortelles om solformørkelser i flere tusen år gamle skriftlige kilder. Faktum er at delvise solformørkelser inntreffer hvert eneste år. I løpet av et århundre inntreffer det i gjennomsnitt 237 formørkelser. Likevel er total formørkelse en forholdsvis sjelden opplevelse. Det kan gå flere hundre år mellom hver gang det forekommer på samme sted. Neste totale solformørkelse sett fra norsk område – også da på Svalbard – skjer ikke før i 2061. Vil du oppleve totale solformørkelser før den tid, må du reise til andre områder på kloden for å få med en i mars 2016, august 2017 eller juli 2019.

5. Husk å beskytte øynene!

Ikke se direkte mot Solen uten å beskytte øynene! Bare noen få sekunder uten beskyttelse kan skade øyets retina – netthinnen – permanent. Retina er ikke følsom for smerte, så du får ingen signaler før det er for sent. Vanlige solbriller er ikke gode nok, men det finnes spesielle solformørkelsesbriller å få tak i. Og bruker du teleskop, er det svært viktig at du bruker et spesialprodusert filter.

Vil du vite mer, anbefaler vi gjerne nettsidene til astronom Jan-Erik Ovalden: himmelkalenderen.com.

PS: Værgudene ser ikke ut til å spille på lag med kosmiske begivenheter. Værmeldingen viser skyet vær i hele Sør-Norge og store deler av Nord-Norge. Størst mulighet for å få med deg solformørkelsen har du også sånn sett på Svalbard, ifølge varsel på Yr.no.

Video: Slik lager du et pinhole-kamera til solformørkelsen

Les også:

— Beskytt barnas øyne under solformørkelsen

«Alle» vil se Solen forsvinne på Svalbard

Slik blir 2015 i verdensrommet