Fire døde etter å ha blitt skutt av politiet siden 2002, 18 er blitt skadet.

Fire personer er rammet av dødelig skudd fra poliet de siste 14 årene.

En 35 år gammel mann ble søndag morgen skutt av en polititjenestemann  i Kristiansand.

Siden 2002 er fire drept, den siste i Kristiansand natt til søndag. Da døde en 35-årig fra Vennesla etter en biljakt og hvor politiet løsnet flere skudd mot mannen. Mannen døde av skadene søndag morgen.

Slik skjedde de andre politidrapene:

Skuddene i Stange

Sist gang en person døde i en skuddveksling i Norge var 26. september i fjor. Politiet rykket da ut til en bolig i Ottestad i Stange kommune, og da mannen som bodde i leiligheten åpnet døren trakk han fram et våpen mot en av politibetjentene.Hans politikollega trakk sin pistol og skjøt og drepte mannen. Politimannen ble etterforsket og frikjent av Politiets spesialenhet for politisaker.

Mann skutt og drept av politiet i Hedmark, politimann alvorlig skadet

Skuddene i Bærum

Tragedien i fjor var den første i sitt slag siden 2006. 22.april det året forskanset en 33 år gammel mann seg med en hagle under en garasje i Skui i Bærum. Han skjøt vilt rundt seg og da politiet kom til stedet traff et av skuddene en politibetjent. Han flyktet til skogs og politiet tok opp jakten på ham. Da skal han ha løsnet flere skudd mot politiet, og dramaet endte på en parkeringsplass der mannen selv ble skutt og drept.Tilsammen fire polititjenestemenn ble etterforsket og frikjent av Spesialenheten.

22.april 2006  forskanset en  33 år gammel mann seg med en hagle under en garasje i Skui i Bærum.

Skuddene i Larvik

Ettermiddagen 18.mai 2005 fikk politiet i Larvik melding fra en person som følte seg truet av en mann med stor kniv. Politiet rykket ut til stedet, og tjenestemennene forsøkte først å nøytralisere mannen ved hjelp av pepperspray. Da de ikke fikk kontroll på mannen i 30-årene valgte de å be om tillatelse til bevæpning, noe de straks fikk. Tjenestemennene forklarte at mannen kom mot dem med en hevet kjøttøks. Han ble anropt, men stoppet ikke. Siden de følte seg truet, valgte de å skyte. Politiet ble senere frikjent av Spesialenheten.

18 personer ble skadet

I samme periode, fra 2002–2014 , ble 18 personer ble skadet etter skudd fra politiet.

Dessuten har politiet årlig truet med å bruke våpen mellom 42 og 75 ganger. Mende har kun avfyrt skudd opptil seks ganger per år, ifølge statistikk fra Politidiretoratet. Den samme statistikken inneholder ikke tall fra den midlertidige bevæpningen av politiet som startet høsten 2014. Vådeskudd er heller ikke med i oversikten.

En av de mest omtalte sakene skjedde 18. september ifjor da en trebarnsmor ble skutt og skadet av politiet på Grønland i Oslo.Politiet i Oslo opplyste få minutter etter hendelsen at patruljen som kom til stedet så at kvinnen «var i ferd med å hugge mot et barn med kniv». Syv uker etter hendelsen, uttalte Follo-politiet, som etterforsket hendelsen, at det «ikke var et entydig svar på spørsmålet» om kvinnen ble skutt av politiet fordi hun beveget seg mot politiet med hevet kniv, altså i selvforsvar. Politiet ble frikjent av Spesialenheten.

Samtlige saker henlagt som intet straffbart

Siden Spesialenheten for politisaker ble opprettet i 2005, har den etterforsket ferdig 15 saker der politiet brukte våpen. Alle er blitt henlagt. «Intet straffbart forhold anses bevis» er henleggelseskoden ved de aller fleste sakene.

I februar i år ble politiet avvæpnet etter at de siden høsten 2014 har båret skarpladde skytevåpen på grunn av terrortrusselen. Etter terrorangrepet i Brussel ble politiet i Oslo og på Oslo lufthavn igjen bevæpnet 22. mars. Det opphørte 26. mars.

Audun Bruseth er hovedvernombud for politi-og lensmannsetaten. Han sier han i dag første og fremst er opptatt av tragedien i Kristiansand.

Vi må ha våpen tilgjengelig  for å ivareta samfunnets sikkerhet  og vår egen Hvordan et våpen behandles er aller viktigst,sier Audun Bruseth,hovedvernombud for politi-og lensmannsetaten.

– På generelt grunnlag mener jeg det alltid skal være samsvar mellom politiets oppgaver og at det legges til rette for den jobben vi gjør. Vi må ha våpen tilgjengelig for å ivareta samfunnets sikkerhet og vår egen.Hvordan et våpen behandles er aller viktigst.

-Hvordan ivaretar dere hensynet til politijenestemannen?

-Vi har rutiner og tiltak som iverksettes når noen skyter mot en gjerningsperson. Debriefing er viktig, kollegastøtte, psykologoppfølging ved behov og praktisk hjelp.Samtidig tas det hensyn til at Speialenheten alltid kobles inn i slike saker, og etterforsker dem, sier Audun Bruseth.

Det er politmesteren i det aktuell politdistriktet som vurderer om polititjenestemennene som involveres i skuddvekslinger skal tas ut av tjenesten.