Frisk etter 28 år med smerter

Kari-Anne Heltne har hatt vondt i kneet siden hun var syv år. Hun har vært operert, fått sykemeldinger og tygget piller. Smertene holdt stand. Inntil nå.

Kari-Anne Heltne er pasient og får behandling for knesmerter.

–Aoh, stønner 35-åringen, mens akupunktør Roar Jensen stikker en nål i en muskel ved kneet.

–Er det vondt?

–Dette er bare blåbær. Og det går så fort over ... Det er en smerte som gjør godt. Jeg blir ikke slått ut eller dårlig etterpå. Jeg føler meg bare utrolig mye bedre, sier hun.

–Jeg har gått til ekstremt mange leger og fysioterapeuter, forteller Heltne, og antyder 25-30 i alt.

Hun synes ikke at noen tiltak har hjulpet, bortsett fra en gang for rundt 15 år siden da en akupunktør i samarbeid med kiropraktor gjorde henne smertefri i nær ett år. Da tiden gikk, glemte hun navnene og fant dem ikke igjen. Smertene ble nok en gang en del av livet.

–Jeg hadde vondt hele tiden. Etter den siste mislykkede operasjonen var jeg desperat. Knærne ble stadig dårligere, og jeg hadde til og med begynt å få slitasjegikt.

Hun ble en av deltagerne i Roar Jensens doktorgradsprosjekt og er nå smertefri.

–Å slippe smertene har stor betydning for livskvaliteten min. Jeg klarer å gå riktig, og jeg blir ikke så fort sliten. Det er godt også for familien min.

Akupunktøren fjerner nålene.

–Neste uke er siste behandling, sier han og smiler. –Så får vi se om vi må vedlikeholde innimellom. Noen pasienter trenger det.

–Dette er jo nesten magisk, ler Kari-Anne, og stopper midt i trappen ned til utgangen.

–Før måtte jeg gå sidelengs ... slik, sier hun og demonstrerer.

–Nå kan jeg springe ned!