- Lurt å selge i juli

Flere potensielle kjøpere pr. bolig midt på sommeren.

Les også:


— Vi merker at det er mange leiligheter på markedet, sier Andreas Øvsthus, daglig leder hos Krogsveen på Grünerløkka.

I forrige uke skrev Aften om tomme visningsrunder og for mange boliger til salgs til for få kjøpere. Øvsthus fortalte at sist helg hadde vært den dårligst besøkte visningsrunden hittil i år.

Også denne helgen har det vært mange leiligheter til salgs. Per i dag er det 2337 boliger til salgs i Oslo, brukte såvel som nye. Øvsthus sier at det er merkbart mindre folk på visning nå enn før påske, men han har ikke merket noen prisnedgang som følge av boligflommen ennå. Men selgerne bør heller ikke vente seg skyhøye salgssummer.

— Det kommer nok ikke til å gå like mye over takst nå, sier Øvsthus.

Balkong vs. fellesgjeld

Vårprisen avhenger veldig av hva slags leilighet du skal selge, ifølge Øvsthus.

— Strøkne leiligheter med balkong selges veldig greit på vårparten, mens det er verre med leiligheter i første etasjer eller med mye fellesgjeld, sier han.

Denne uken er det i underkant av 300 leiligheter til salgs på Grünerløkka, over dobbelt så mange som på samme tid i fjor.

— Har man planer om å selge nå, ville jeg likevel ikke sittet på gjerdet og ventet. Dette skjer hvert år på vårparten, men det bedrer seg alltid i juni, sier Øvsthus.

Smått best i juli

De siste ti årene har boligprisene gjort et byks i januar og steget til dels kraftig utover våren, viser tall fra analyse- og rådgivningsselskapet ECON utarbeidet for Forbruker.no i april. Ifølge denne statistikken er mai den beste måneden å selge bolig. Men meglerne ser ikke på sommeren som noen dødtid. Øvsthus mener juli ikke nødvendigvis er en feriemåned for boliger.

— Ett-, to- og små tresomsleiligheter selger som bare det i juli, sier han.

Torstein Norstad, faglig leder i Areal avdeling Grünerløkka tror også juli kan være en bedre måned enn mai hvis man skal selge mindre boliger.

— Du får ikke den beste prisen for leiligheten din i mai, det legges ut for mange boliger til salgs da. Dette skjer hvert år, det er vi 100 prosent forberedt på, sier Norstad.

Han sier videre at det nå er kjøpers marked, det er ikke så stort trykk under budrundene, og det selges ikke noe særlig over takst.

— I juli vil det derimot være flere på visning, fordi det er færre boliger på markedet, sier Norstad.

Eneboliger vanskeligere

Markedssjef Rune Garborg i DnB NOR Eiendom sier seg enig i at juli er en god måned for boligsalg.

— Det er færre som er borte på ferie i juli i forhold til tilbudsreduksjonen i boliger. Eneboliger er nok litt vanskeligere å selge, fordi de retter seg mot barnefamilier, som ofte er på ferie i juli. Men for leiligheter generelt er juli en god salgsmåned, sier Garborg.

Sjekk hvor mye din bolig er verdt med Forbruker.nos boligkalkulator

Det er kjøpers marked nå på vårparten med en flom av leiligheter for salg.