Norge

Skapte gjestegård av arven

De pakket alt og dro til fjells for over ti år siden, og siden har de blitt der. Vertskapet på Djuvland Fjellgard tar varmt imot gjester som ønsker seg en helg helt fri for mas.

Med Raulandsfjell i bakgrunnen, og Hardangervidda bakom der igjen, rusler verten på Djuvland Fjellgard oss i møte. Bjørn Helge Malkomsen er femte generasjon som driver slektsgården høyt oppi lia - bare en lang kilometer fra Rauland sentrum.
  • Forf>dag Grundseth (foto)
  • <forf>kristin Høiland <

Bjørn Helge Malkomsen arvet fjellgården i Rauland i Telemark av en onkel i 1992, og tok med kona Astrid Langhammer og de tre sønnene til fjells for godt. De reiste fra hus og godt betalte jobber i Oslo for å slå seg ned på den fredede gården ved foten av Hardangervidda. Og der har de levd godt siden. Paret tar imot overnattingsgjester fra hele verden, og serverer hjemmelaget mat til dem som vil smake på lammeragu, elggryte eller røye med kviteseid-smør. Alt fra egen gård, eller i hvert fall egen kommune, og det er far sjøl som lager og serverer maten når vi er på besøk. Kommer det store selskaper til gårds, hjelper hele familien til. Men til daglig har Astrid Langhammer jobb i Rjukan, og to av de tre sønnene er flyttet hjemmefra for å ta utdanning. Minstemann på 15 år hjelper til når det trengs, og alle sønnene er ivrige skiløpere, som sin far. — Her starter skisesongen tidlig, og slutter sent, og vi har besøk av mange skientusiaster fra Danmark, Nederland og Tyskland som kommer år etter år. Mange også for å feire jul og nyttår her. Snøen kan komme i midten av oktober, og blir sjelden mindre enn meterhøy i løpet av vinteren - så her kan vi garantere skiføre hele vinteren, sier Bjørn Helge Malkomsen.

Historiens sus.

Både han selv og sønnene er såpass bitt av skibasillen at familien har et skap fullt av pokaler i stuen. Rett utenfor stuedøren venter 140 km preparerte turløyper så fort skiføret kommer, og to alpinanlegg bare noen få kilometer unna. Det eneste som minner om vinter når vi er på besøk, er et par eldgamle ski på veggen - blant familiebilder, framskap og mye annet som fremkaller historiens sus. På veggen i "yvistova", der gjestene blir servert rykende varm hjemmelaget mat ved langbordet, henger portretter av familiens forfader Halvor Vaa Djuvland og kona Margit Groven Djuvland side om side. Begge med tradisjonsrike telemarksnavn, og de første som drev Djuvland fjellgård - i slekten til dagens vert.Bjørn Helge Malkomsen er egentlig utdannet siviløkonom mens kona er reiselivskandidat. Om hun noen gang har angret at hun ble med til Bjørn Helges familiegård langt til fjells?- Nei, egentlig ikke. Det var tøft den første tiden, særlig med den lange vinteren. Og vi måtte jo kjøpe inn sauer og lære oss gårdsdrift da vi kom hit. Men ungene trives veldig godt her, og den yngste sønnen sa i sin konfirmasjonstale at han aldri kunne fått bedre oppvekst enn her oppe. Og vi har mange familier med barn som kommer hit i høst- og vinterferier, forteller Astrid.

Kunstnerbesøk.

Inne i finstua fra 1700-tallet står det himmelsenger av det korte, eldgamle slaget. Der kan du godt ta en middagshvil hvis du vil - eller bare kikke opp på det vakre, rosemalte taket fra 1800-tallet. Men vil du overnatte, får du sove i moderne senger i full lengde - og kan drømme om den tiden Myllarguten spilte til bryllup her, billedhuggeren Dyre Vaa var på besøk.Gården er tildelt Norsk Kulturarvs kvalitetsmerke Olavsrosa, og har vært inspirasjonskilde for mange kjente kunstnere som har malt gården. Nikolai Astrup var på besøk her, det samme var Erik Werenskiold og ikke minst Thorbjørn Egner. Han har malt og tegnet flere motiver fra Djuvland, og du kan kjøpe et postkort med Egner-motiv som minne. Gården ligger vakkert til i en bratt helling, med saueflokken i svart og hvitt strødd nedover i lia. Vi møtes av bjelleklang i øret og fristende fjelltopper bare en kort dagstur tur-retur nærmeste topp. Vil du bare nyte naturen uten å ha en tur opp på 1600 meter høye Skarsnuten på programmet, kan du gjøre som sauene på gården og dra på sopptur i skogen rett ved.- Nå er det fullt av kantareller og steinsopp, og sauene stikker av hele tiden for å få et soppmåltid. I skogen rundt gården her er det også fullt av tyttebær som kan plukkes helt til snøen kommer, forteller Bjørn Helge Malkomsen.

Lammeragu.

Selv serverer han selvplukkede multer med krem til dessert, og hjemmelaget lammeragu til hovedrett. Og veldig snart havner de fleste av de førti sauene som drøvtygger sitt siste måltid gress, selv som fårikål i gryten. - Ja, så fort dere har dratt, skal jeg ut og lete etter de sauene som har rømt på sopptur, for i morgen kommer slaktebilen, sier verten og sauebonden. På Djuvland kan du enten overnatte i det gamle, fredede eldhuset med himmelseng og vedovn, eller du kan leie en av de moderne hyttene med åtte senger i hver, alle med fullt utstyrt kjøkken, dusj, WC og TV. Og ønsker du å høre gårdens tradisjonsrike historie, viser vertskapet deg rundt i både hovedhuset - stappfullt av kulturarv og minner, og resten av telemarkstunet med bygninger bevart siden 1500-tallet. - Vil du ta en tur på nærmeste fjelltopp, er det merkede løyper som skal vise vei. Og vil du gå på langtur innover Hardangervidda, er Djuvland et bra sted å starte både sommer, høst og vinter, sier vertskapet før de må ut i kveldsmørket og lete etter sauer på sopptur.

Inne i finstuen fra 1700-tallet står det himmelsenger av det korte, eldgamle slaget. Her serveres også hjemmelaget lammegryte og multekrem til dessert - mat fra egen gård og skog.
Astrid Langhammer og Bjørn Helge Malkomsen ønsker velkommen til gårds på trammen til Djuvland Fjellgard. De har gården både som hjem og arbeidsplass.