Norge

Hørte på iPod-musikk<br/> - fikk lynet i hodet

Unngå mp3-spillere i tordenvær, er det klare rådet fra leger etter flere ulykker med lynnedslag.

18 år gamle Jason Bunch fikk i fjor øreskader etter at lynet slo ned da han hørte på iPoden sin.
  • Stine Barstad
    Journalist

Legene råder folk til å pakke sammen Ipod-en og andre mp3-spillere slik at hverken spilleren eller ledningen kommer i kontakt med huden om det brygger opp til skikkelig uvær.

Det skriver New England Journal of Medicine.

Bakgrunnen for legenes råd om å unngå bruk av mp3-spilere i tordenvær er flere tilfeller av lynnedslag i personer som har lyttet til mp3-musikk.

Ifølge nyhetsbyrået AP fikk 18-årige Jason Bunch i fjor sommer nedsatt hørsel etter at lynet slo ned da han jobbet i hagen. Den amerikanske gutten fikk brannskader på siden av ansiktet og på hoften, der iPoden hadde vært festet.

I 2005 ble en canadisk jogger alvorlig forbrent da han ble truffet av lynet mens han lyttet til musikk gjennom høretelefonene fra iPoden sin, skriver Politiken.dk. Lynet slo ned i et tre ved siden av joggeren, og mannen ble slynget flere meter vekk. Han fikk sprengte tromhinner og flere brudd i kjeven, samt stygge forbrenninger på brystkassen, i nakken og i ansiktet.

Ifølge legene ved Vancouver General Hospital må iPoden ta sin del av skylden for at skadene ble så alvorlige.

Metallet i øretelefonene ledet nemlig strømmen direkte til mannens hode. Dette bekreftes, ifølge Politiken.dk, av at mannen ble forbrent nettopp der hvor ledningen til øretelefonene berørte kroppen.

Guttens mor holder opp trøya han hadde på seg.

Les mer om

  1. Helse