Norge

Slik redder små<br/> saltkutt helsa

Reduserer dødelig hjertesykdom.

  • Sigrun Lossius Meisingset

En undersøkelse viser at kutt i saltinntaket kan redusere risikoen for kardiovaskulære sykdommer med en fjerdedel og dødelig hjertesykdom med en femtedel. Ifølge BBCNews er det ideelle saltinntaket per dag ikke mer enn seks gram, et mål statsråder i den britiske regjeringen ønsker å nå innen 2010.

Opplysningene er basert på en undersøkelse fra British Medical Journal som nå beviser sammenhengen mellom faktorene, og som kvantifiserer hvor skadelig salt er.

— Vi snakker bare om reduksjon av ganske små saltmengder for å oppnå en stor effekt på helserisikoen, sier professor Graham MacGregor ved Londons St George's hospital og styremedlem i The Consensus Action Group on Salt.

Fra før vet eksperter at et for høyt saltinntak kan øke blodtrykket, og høyt blodtrykk øker igjen faren for hjerteanfall og slag.

Små kutt hjelper mye

— Dette er en veldig viktig studie. Den viser at om folk reduserer saltinntaket vil det redusere antallet som får hjerteattak, slag og hjertesvikt. En slik type bevis har vi ikke hatt før, sier MacGregor.

I England er 75 % av saltinntaket allerede i maten som blir kjøpt, og matvareprodusenter oppfordres sterkt til å begrense saltinnholdet i sine produkt.

Natrium står vanligvis på innholdslisten på matvarer, og ved å gange dette med 2,5 får man saltinnholdet.

Gjennomsnittsinntaket av salt i England er ni gram, det skal i fremtiden ned på seks gram. Foto: TOM KOLSTAD

Les mer om

  1. Helse