Norge

Kjærlighet ved første klikk

Man blir nesten forelsket. iPhone lever opp til alle forventninger, og enda litt til.

Førsteintrykket av iPhone er imponerende. Dette er en foreløpig omtale. Fullstendig test kommer over helgen.
  • Klaus Børringbo
    Leserutviklingssjef

— Er det mulig, var vår første reaksjon etter at vi har fått trykke litt på Apples nye mobiltelefon og multimediasenter, iPhone.

Det var ikke mange minuttene vi hadde iPhone i hånden, før vi fikk et klart inntrykk av at dette virkelig har noe for seg selv.

Bare utseendet og hvordan den ligger i hånden inngir et solid og avansert inntrykk. Den veier ikke mer enn 135 gram, men det matte metallskroget med den blanke listen rundt ytterkanten og glassfronten gir den behagelig tyngde.

Den beskjedne tykkelsen er på drøye 11 millimeter, eller to ganger tykkelsen av den supertynne MP3-spilleren, Nano, fra samme produsent.

Super skjerm

Nesten hele forsiden av telefonen er en eneste stor skjerm, og ikke hvilken skjerm som helst skjerm heller. Den er 3,5 tommer stor og har en oppløsning på 480 x 320 piksler. Dette er av det mest lyssterke og høyoppløselige skjermene vi har sett på lenge. Glasset på utsiden skal være knallsterkt og ripefritt.

Endelig

Ryktene har gått i flere år om at Steve Jobs og co ville svare på den sterke konkurransen de har fått fra mobilbransjen. iPod-suksessen hadde imidlertid ikke fått Apple-sjefen og hans folk til å hvile på laurbærene. I vinter presenterte de sin kombinerte mobiltelefon og iPod, iPhone.

Nå er den kommet i salg. Foreløpig bare i USA, med bundet abonnement i to år til den store operatøren AT&T. Det vil i praksis og i aller billigste fall bety en pris med moms på rundt 15.000,- norske kroner.

Til fingerspissene

Her er det altså intet tastatur, alle valg skjer direkte på den trykkfølsomme skjermen. Trykkfølsomme skjermer har vi også vært borti før, blant annet i GPS-er til bilen og PDA-mobiler med Windows mobile.

Disse kan ofte virke litt trege og det kan være vanskelig å treffe ett. iPhone reagerer med en enste gang. Du treffer rett praktisk talt hver eneste gang og etter bare et par dager bruker man flere fingre av gangen og begge hender.

Fingertastingen setter naturligvis fingermerker på glasset, men de tørkes enkelt av med den medfølgende støvkluten eller skjorteermet. Dessuten synes det ikke når skjermen er tent. Til og med i direkte sollys er skjermen fullt lesbar.

Den fikse automatiske høyde- og breddeformatvelgeren er genial. Bare snu telefonen 90 grader fra høydevisning, og skjermen viser innholdet i breddeformat helt av seg selv.

Vi er imponert

Vi har trykket på telefonen et knapt døgn nå, og er mektig imponert. Ikke bare ser dette fantastisk bra ut – det virker. Ikke en eneste gang opplever vi låsninger eller feil. Ting skjer i det man trykker og det skjer på en så elegant måte at det gir frysninger langt nedover ryggen. Her blar, skyver og velger vi i rullende lekre menyer, roterende skjermbilder og tydelige og elegante taster og ikoner.

Ikke mobil

Vi har ikke fått testet de vanlige telefonferdighetene enda, da telefonen ikke er på mobilnett i Norge foreløpig. AT&T binder oss til seg, men klarer ikke å levere internasjonal roaming på en tilfredsstillende måte.

Nesten alt via WLAN

Det meste av funksjoner fungerer imidlertid uten mobilnett, med WLAN. Hjemme, på jobb eller på café.

Når EDGE-forbindelsen blir i orden kan det nok fungere delvis med den også, men denne telefonen mangler helt klart bedre datakommunikasjon over mobilnettet, 3G eller aller helst Super 3G (HSDPA).

Her surfer vi på nettet, laster ned og sender e-post og ikke minst benytter oss av YouTube- -kart, -vær og børskurstjenestene.

Musikken

Den store og gode skjermen gjør underverker med Apples musikkspiller. Her velger man musikken blant albumbildene, som flippes elegant til side i begge retninger. Som på iPodene har man full kontroll over spillelister og kan velge musikken ut i fra album, artister, sangtitler, sjangere, komponister og samlealbum. I tillegg finnes det egne kategorier for podcast og lydbøker.

I listene og menyene blar man ganske enkelt ved å skyve fingeren over skjermen. Listene løper og nærmest danser over skjermen og stopper ikke stygt og brutalt, de sakker farten og stopper på en elegant og myk måte.

Det er svært enkelt å få musikken over i iPhoneen. Bare koble den til datamaskinene, og straks kopieres hele iTunes-biblioteket over. Det tar litt tid, men skal jo i utgangspunktet bare gjøres en gang. Om ønskelig kopieres alle kontakter, e-post, bokmerker og kalenderoppføringer over i samme slengen.

Raskt tilbake

Har du satt i gang en låt, og rotet deg bort i menyene for å lete etter neste, eller bare beundre platesamlingen, mens du hører på musikken, finnes det en "Now Playing"-knapp som enkelt og elegant løfter deg tilbake til styringen av låten du først valgte.

God lyd

Lyden i de medfølgende øreproppene er like god som fra vanlige iPoder fra Apple. De ser også like ut, med sine karakteristiske hvite kabler. I tillegg har øreproppsettet selvsagt en egen mikrofon for telefonbruk.

Kart

Google maps kjenner vi igjen fra nettet og PC-en. Her får vi samme visninger og noen av de samme valgene direkte i mobilen. Mindre skjerm er ikke noe problem, oppløsningen er mer enn god nok til å studere detaljene på satellittbildene eller zoome i kartet for å finne frem.

Programmet har også en kjøreruteplanlegger og en favorittliste over tidligere fremsøkte steder.

SMS og e-post

Meldingssystemet, både for tekstmeldinger og e-post er ryddig, elegant og enkelt i bruk. iPhone har ikke mulighet for å sende og motta MMS, men det er ikke noe stort savn.

Kameraet er svært enkelt, men har dog en oppløsning på 2 megapisksler og tar helt greie bilder. Bildefremvisningsfunksjonen er en drøm å bruke, og på den store skjermen ser det virkelig bra ut.

Nettleser

Apples egen nettleser, Safari, finnes her i en egen mobilvariant. Den fungerer bra, og viser nettsider slik de er ment å se ut på en dataskjerm, helt supert!

Telefonen har også spesialtilpassede små nettleserprogrammer for værmeldinger og børsopplysninger.

Foreløpig konklusjon

iPhone er mer en liten multimedia-datamaskin, enn bare en mobiltelefon. Her får vi muligheten til å legge minst en dings på hylla. Dette er virkelig en fullverdig mobiltelefon og iPod i ett.

Vi skal foreta mer inngående bruk og testing av de enkelte funksjonene, og kommer tilbake med en fullstendig test av iPhone over helgen, men at dette er en superdings med stor S — er det liten tvil om.

Regnvær og flom til tross – vi klager ikke – vi har jo en iPhone å kose oss med!

Les også

  1. DVD-Jon har hacket iPhone

  2. iPhone på eBay

  3. Kjøpte iPhone for å selge videre

  4. USA liker iPhone