Norge

Regjeringen avvikler innreisekarantene og endrer krav om smittekarantene for nærkontakter

Nå blir det slutt på karantene for nærkontakter av koronasmittede. Også dagens krav om innreisekarantene avvikles, opplyser Helsedepartementet.

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).
 • NTB
 • Henning Carr Ekroll
  Nyhetssjef
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

De nye reglene trer i kraft fra midnatt natt til onsdag, kunngjør Helse- og omsorgsdepartementet i to separate pressemeldinger mandag kveld.

De viser til at svært mange blir sittende i karantene med dagens regelverk.

– Smittesituasjonen har ført til et kritisk behov for å iverksette justeringer av både prioriteringer og regler for teststrategi, karantenebestemmelser og bruk av PCR-kapasiteten. Det haster å gå over til et testregime som erstatning for karantene, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).

Det er stort press på PCR-teststasjonene i Oslo nå. Her køen på Grønland torg mandag kveld.

Erstattes med mer testing

Smittekarantene på ti døgn kan erstattes med:

 • Daglig testing i fem døgn etter siste nærkontakt for husstandsmedlemmer og tilsvarende nære.
 • Husstandsmedlemmer og tilsvarende nære som ikke kan holde avstand til den smittede i isolasjonsperioden kan erstatte smittekarantene med daglig testing i elleve døgn (seks døgn i den smittedes isolasjonsperiode FEM døgn etter dette). Dette gjelder også barn.
 • I tillegg til testregime anbefales det å bruke munnbind innendørs på offentlig sted og å unngå store sammenkomster og arrangementer i ti døgn etter nærkontakten. Anbefalingen om å bruke munnbind gjelder ikke barn under 12 år, skolebarn over 12 år når de er på skolen og de som av medisinske eller andre årsaker ikke kan bruke munnbind.
 • Følg med på eventuelle symptomer under hele perioden.
 • Ved symptomer skal man holde seg hjemme og teste seg.

Personer som ikke følger testregimet, må være i karantene i ti døgn, med eventuelt testing ut av karantene ved negativ test tatt tidligst sju døgn etter siste nærkontakt, skriver departementet.

Regjeringen går nå over fra et regime med mindre karantene og mer testing.

Økt behov for tester

Som følge av endringen og en sannsynlig kraftig økning i antall smittede venter regjeringen at behovet for selvtester vil øke.

– Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet har utarbeidet råd om prioritering av tester for kommuner, disse vil bli kommunisert ut til kommunene. Jeg har også bedt om at Helsedirektoratet starter en anskaffelsesprosess av flere selvtester, sier Kjerkol.

Selvtester som benyttes for å erstatte smittekarantene, skal tilbys gratis av kommunen.

– Flere kommuner har ikke fått så mange tester som forespeilet på grunn av forsinkede leveranser til landet. Samtidig er det mange kommuner som melder at de både er klare for og har et sterkt behov for å gå over til et testregime s

Slutt på innreisekarantene

Regjeringen avvikler også kravet om innreisekarantene fra natt til onsdag. Årsaken er at det ikke lenger anses som smittevernfaglig nødvendig.

I dag må personer som ankommer Norge fra et område med karanteneplikt, og ikke kan dokumentere at de er fullvaksinert eller har gjennomgått covid-19 med gyldig koronasertifikat, i innreisekarantene.

I en pressemelding skriver Helse- og omsorgsdepartementet at Folkehelseinstituttet (FHI) har anbefalt dette til regjeringen. FHI viser til at reisende «uten koronasertifikat» utgjør 7 prosent av de registrerte reisende, og 4 prosent av smittetilfellene.

Karantenehotellene ved Oslo lufthavn har i perioder hatt stort belegg av personer i innreisekarantene.

– Liten andel

– Jeg er enig med FHI i at andelen smittede blant innreisende uten koronasertifikat er så liten relatert til den smittesituasjonen vi har i Norge nå, at tiden er inne for å endre på kravet om innreisekarantene, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) i pressemeldingen.

Departementet opplyser at reisende fortsatt må teste seg og registrere seg ved ankomst til Norge. Krav om attest for negativ test tatt før ankomst gjelder også fortsatt for personer som ikke kan dokumentere med koronasertifikat at de er fullvaksinert eller har gjennomgått covid-19.

Kjerkol forklarer at en viktig årsak til at hun nå mener vi bør oppheve kravet om innreisekarantene, er behovet for å se smitte- og innreisekarantene i sammenheng.

De som allerede er i innreisekarantene, kan gå ut av denne fra og med midnatt, natt til 26. januar.

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Koronaviruset
 3. Helse- og omsorgsdepartementet