Seks råd til foreldre før ungdommene skal på fest

Dette bør du snakke med tenåringene om, mener politiet.

- Det er viktig å snakke med ungdommene før de begynner å gå på fest. Slik kan de trygges og bli forberedt på å ta de rette valgene når de først står oppe i en situasjon på en fest, sier politiførstebetjent Trine Svartås, leder for ungdomspatruljen i Asker og Bærum.

Før eller siden vil det skje: Ungdommen din sier takk og farvel til å sitte hjemme på lørdagskveldene, og melder at hun eller han tenker seg på fest med venner. Da gjelder det å ha noen kjøreregler.

— Det er viktig å snakke med ungdommene om dette før de begynner å gå på fest. Slik kan de trygges og bli forberedt på å ta de rette valgene når de først står oppe i en situasjon på en fest, sier politiførstebetjent Trine Svartås, leder for ungdomspatruljen i Asker og Bærum, til Aftenposten.

Her er seks ting hun mener foreldre bør gjøre når tenåringene skal på fest:

Les også:

Les også

Politiet advarer: Ungdommer spiser brownies med cannabis

1. Snakk med ungdommene om hjemme alene-fester, og hvordan de skal oppføre seg på disse

— De voksne må ha en åpen dialog med ungene, forvisse seg om hvor de skal, hvem som har fest, og hvor mange som er invitert. Er det voksne som er hjemme der, eller som har kontroll? Og foreldrene kan snakke med ungdommene om hjemme alene-fester og hva de kan vente seg der, sier Svartås.

— For eksempel bør de være klar over at andre ungdommer kanskje bruker alkohol eller bruker ulovlige rusmidler selv om man ikke har lov til det når man er under 18 år. Snakk med de unge om hvordan de skal forholde seg til denne situasjonen, oggjør dem trygge på at det faktisk er akseptabelt å si nei. En annen ting er hvordan de skal oppføre seg på disse festene: Ta hensyn til at de er i en annens hjem. Danser du på bordet hjemme? Det gjør du helt sikkert ikke.

2. Kjør og hent ungdommene til og fra festen

Det er viktig at foreldrene kjører og henter når ungdommene skal på fest, understreker politiet.

— Det vil begrense inntaket av rusmidler når de vet om de blir hentet av foreldrene sine om noen timer, sier politiførstebetjenten.

— Når foreldrene kjører til festen får de samtidig bekreftelse på at ungdommene faktisk skal dit, til denne adressen. Og de kan gjøre seg opp en mening om hvordan det ser ut her. Og når man henter får man selv se hvordan ungdommens tilstand er, og får barna trygt hjem.

KOMMENTATOR HELENE SKJEGGESTAD:

Les også

«La ungdommen feste litt. Jeg tror de trenger det.»

3. Ring andre foreldre, og forviss deg om at festen er under kontroll av voksne

Et godt foreldrenettverk er tredje foreldrebud.

— Ha dialog med andre foreldre. Jeg vet at noen foreldre oppretter en lukket gruppe på Facebook når ungdommene begynner på ungdomsskolen, for eksempel. Det synes jeg er smart. Der kan man snakke sammen - skrive at «mitt barn skal på fest på dette stedet i dag, er det mange andre som kjenner til denne festen, når skal de andre være hjemme» - og så videre. Og så kan man bli enige med andre foreldre om hvor lenge barna skal få være ute, for eksempel. Ofte har man god kontakt foreldre imellom på barneskolen, så sklir det ut på ungdomsskolen og videregående, sier Svartås.

4. Snakk med ungdommen din om alkohol og narkotika

— Snakk om at alkohol er skadelig, og konsekvensene som kan følge av å drikke alkohol. Man tåler veldig lite når man er ung. Snakk med tenåringene om hva som kan skje: Man kan gjøre dumme ting, bli overstadig beruset og ikke klare å ta vare på seg selv, man kan sovne utendørs midtvinters. Og når det gjelder narkotika: Det er skadelig og straffbart. Snakk om hvilke konsekvenser det kan få senere hvis man blir tatt av politiet for at ha brukt narkotika: Det blir prikk på rullebladet og straffereaksjoner.

5. Vær tydelig i din holdning til ungdom og rusmidler

— I det hele tatt er det viktig at foreldre viser en tydelig holdning om at unge og alkohol og narkotika ikke hører sammen. Hvis de synes det er pinlig å si nei på fest - si til ungdommene: «Skyld på mamma, da. Si at nå må jeg dra, for mamma kommer og henter meg», sier Svartås.

6. Vær nysgjerrig og ikke naiv

Sjette og siste råd er å spørre - og spørre igjen.

— Bry deg hele tiden, vær nysgjerrig, spør om hva som skjer. Da er det vanskeligere for ungdommene å lure foreldrene. Og spør helt direkte, for eksempel: Vet du om noen kommer til å drikke alkohol her? Da får du fort en formening om det er noe, er tipset fra ungdomspatruljen.

Les også disse sakene:

Flertallet av norske ungdommer drikker alkohol før de er 18 år:

Les også

Er det greit å sende med tenåringen en vinflaske på fest?

Nyhetssak:

Les også

Politiet stanset fest for 1000 ungdommer

I denne bydelen har hver femte tiendeklassing prøvd hasj: