Norge

723 båtflyktninger reddet av Siem Pilot

Det norske skipet Siem Pilot deltok fredag i en redningsaksjon nær kysten av Libya. 723 personer ble reddet.

22. august bar den norske politimannen Frank en én dag gammel baby i sikkerhet. Barnet og moren ble berget fra en gummibåt av det norske skipet «Siem Pilot» utenfor kysten av Libya. Rett før jul oversteg antallet flyktninger og andre migranter i år til Europa én million. Foto: Stig B. Hansen

 • Ntb

I tillegg måtte mannskapet på Siem Pilot ta hånd om en død person. Det melder Kripos på Twitter.

Rundt 1000 personer ble reddet opp fra tilsammen åtte gummibåter. Operasjonen ble organisert fra hovedredningssentralen i Roma, skriver TV 2.

Ifølge kanalen er flyktningene, blant dem 109 barn, transportert til byen Trapani i Italia, hvor de søndag formiddag blir overført til havn.

— Det er kaldt for migrantene. Vi har gitt dem tepper, sokker, mat og varm drikke, sier styrkesjef Lise Dunham.

Siem Pilot ble med i Frontex' Operasjon Triton i juni, og patruljerer havområdene mellom Italia og Libya. Mannskapet på Siem Pilot har siden juni 2015 brakt over 12.000 migranter trygt til land i Italia, etter skipet ble en del av EUs redningsaksjon i sommer.

Ikke lenger den foretrukne ruten til Europa

Mens båtreisen fra Libya til Italia tidligere var den mest brukte ruten for migranter som ville komme seg sjøveien til Europa, så skjedde det et markant skifte til fordel for ruten fra Tyrkia til Hellas i fjor. Antallet som tok sjøveien fra Libya til Italia lå på omtrent det samme som året før, med 153.843 ankomster, så var det 856.723 som kom til de greske øyene som ligger bare noen kilometer fra den tyrkiske kysten. Til sammenligning var det bare 41.700 migranter som kom den samme veien i 2014.

Til og med lørdag 23. januar hadde FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) registrert at 36.528 migranter hadde ankommet Europa sjøveien. Av disse kom 35.455 til Hellas, mens 1073 hadde kommet til Italia. Tallet for Italia er trolig ikke medregnet de 723 som nå er blitt reddet av Siem Pilot. Til nå i år har UNHCR registrert 149 dødsfall.

Ulike migrantgrupper

Det er en tendens til at det ikke er de samme nasjonaliteten som kommer til henholdsvis Hellas og Italia, viser registreringene som UNHCR har gjort. De fem største nasjonalitetene som kommer til Italia er fra afrikanske land; Eritrea (25 prosent), Nigeria (14 prosent), Somalia (8 prosent, Sudan (6 prosent) og Gambia (5 prosent). Til er nesten alle som kommer til Hellas fra enten Syria (56 prosent), Afghanistan (25 prosent) og Irak (10 prosent).

 1. Les også

  Norsk skip reddet 963 flyktninger

 2. Les også

  Menneskesmuglere i Tyrkia selger livsfarlige båtturer til desperate flyktninger. Billettpris: 10.000 kroner.

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Her berges over tusen mennesker - frykter ny dødssommer

 2. NORGE
  Publisert:

  Nærmere 100 savnet etter båtkantring i Middelhavet

 3. VERDEN
  Publisert:

  Siem Pilot plukket opp over 800 båtflyktninger

 4. VERDEN
  Publisert:

  5 av 6 seks migranter fra Libya borte

 5. VERDEN
  Publisert:

  1148 har druknet til nå. På denne ruten er dødsrisikoen 42 ganger høyere.

 6. VERDEN
  Publisert:

  Minst 22 personer funnet døde i båt ved Libya