Norge

Kan ha funnet en kur mot alderdommen

Amerikanske forskere mener de er i nærheten av å lage en pille som kan bremse aldringsprosessen.

Den nye forskningen kan gjøre det mulig å lage en pille som påvirker og bremser alderdommen. Foto: BJØRN SIGURDSØN / SCANPIX

 • Heidi Ertzeid

De amerikanske forskerne hevder de har funnet frem til flere måter å øke kroppens eget forsvar mot aldring på, ifølge nyhetsbyrået Reuters.Denne kunnskapen skal kunne brukes til å lage en pille som bekjemper aldersrelaterte sykdommer.

Kan kurere sykdommer

— Vi snakker om en pille som potensielt kan forebygge og kurere mange sykdommer på en gang, sier David Sinclair, en patolog ved Harvard Medical School. Han er en av flere som har ledet forskningen ved Cornell University i New York og U.S.As nasjonale helseinstitiutt.Sinclair har også startet et selskap, Sirtris Pharmaceuticals, som allerede jobber med å utvikle pillen som skal kunne bremse aldringsprosessen.

- Bremser aldringen

Studien, som er publisert i biologitidsskriftet Cell, tar utgangspunkt i hvorfor dyr på lavkalori-dietter lever lenger. Forskerne mener at de kan lage en pille som gir samme effekt som lavkaloridietten.Nøkkelen er en spesiell type enzymer som kalles sirtuiner. Disse skal blant annet kunne kontrollere aldringsprosessen i seg selv, og sykdommer som aldersdiabetes og Parkinsons.- Disse spennende, nye datatene viser at sirtuinene kan være riktige mål for å utvikle medisiner som bekjemper aldersrelaterte sykdommer, sier Dr. Christoph Westphal, som er sjef i Sirtris Pharmaceuticals.

Proteiner

Enzymene kontrolleres av gener, som, ifølge forskerne, igjen påvirker aldringsprosessen. I fjor fant forskerne ut at genet SIRT1 kan hjelpe cellene til å leve lenger. Nå har forskerne funnet ut at to andre lignende gener SIRT3 og SIRT4 også spiller en viktig rolle for å holde seg frisk og ung.- Disse to genene lager proteiner som transporteres til mitokondriene. Dette er små energi-"pakker" i cellene våre som er veldig viktige for at vi skal holde oss unge og friske. Når vi eldes, mister vi disse proteinene og de blir mindre effektive, sier Sinclair i et videointervju.

Kan bekjempe kreft og benskjørhet

— Disse proteinene er også veldig viktige for å holde cellene friske og i live når de blir utsattt for stress og DNA-skade, hvilket skjer hver dag, sier Sinclair.Forskerne mener disse to genene kan være viktige for å bekjempe både hjertesykdommer, kreft og benskjørhet.- Vi prøver å finne kroppens naturlige prosesser som bremser aldringen og bekjemper disse sykdommene, sier Sinclair, ifølge Reuters.

Les mer om

 1. Helse

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Norsk forsker: - Jeg tror vi får et snitt på 120 år snart

 2. VITEN

  Kan fasteimitasjon bremse aldring og hjelpe kronisk syke?

 3. VITEN

  Nakenrotta får hverken kreft, demens eller aldringstegn

 4. NORGE

  Disse forskerne følger et av våre indre organer tett. Målet er å forsinke aldring.

 5. A-MAGASINET

  Hva skjer når kroppen angriper seg selv?

 6. DEBATT

  Forskere og firmaer vil forlenge livet vårt radikalt. Det er på tide å snakke om hva det kan bety | Halvorsen og Borge