En snev av gull

Nå glimter det virkelig til. Solens stigende kurve smitter over på interiøret, og det skimrende tilløpet vi har sett det siste året, griper om seg. Det er bare helt gull. I små og presise porsjoner.

Gylne lotusblomster (kr. 145 fra Eske) lyser opp i takt med vårsolen. Malmo¨bollen er fra Juup of Sweden (kr. 850).

Når australske Vogue Living kjører gullskrift på coveret, Sophia Coppola gjør film på Marie Antoinette og Marc Cain presenterer vår— og sommerkolleksjonen i bleket gullinteriør, vet vi at noe er på gang. Det åh så foraktede gullet er tilbake på interiørarenaen, gjerne i en bleket, slitt og patinert utgave. En skimrende tapet, en gyllen fugl, eller en bladgullbelagt antikkramme er toppen av interiør-accessoir denne våren.Dolce & Gabbana har visst det lenge; det gylne metallet gir en glød som varmer huden og understreker øynene. Derfor har de også gjort sitt eget soverom i gull. Rosita Missoni, den mektige kvinnen bak det trendy strikkemerket, kjører også en gyllen tone i sitt venetianske interiør. Og du behøver ikke å være kong Midas for å skjønne at et gyllent skjær kan berike livet ditt, i alle fall i visuell sammenheng. Det gylne metallet kommer tilbake - i likhet med mye annet fra de ukompliserte og pengefokuserte 80-årene.

Gull overalt.

Devi Darlings kjører på med gullkort og marokkanske lykter. Antikvitetsbutikkene selger gamle gullspeil så det støver i krokene. Og selv funksjonelle Hjemmefronten har sjeikelamper i gull og parasoller med gullfugler på. - Det siste halvåret har det vært mye skimmer, både sølv, messing og gull. Det dukker ofte opp i uventede sammenhenger, som på baksiden av en lampeskjerm eller som plastgullramme du kan tape rett på veggen, sier Tove Berg Andersen.Selv den orientalske kunst- og antikkforretningen Miki Trading har innført bilder med store gullsymboler i forretningen. Til nå har forretningen vært fylt av svart, rødt og brunt; typisk for den minimalistiske stilen, men nå har innehaveren Youngsook Tøsti for første gang tatt inn glitrende gullelementer.- Jeg syns det var lekkert. Og så passer det jo så bra inn i den minimalistiske designen. Masse energi, ikke sant?

Guddommelig energi.

Jojomensann. Tjohei, vil vi nesten si etter å ha mesket oss i alt det gylne. Hva er det med dette metallet? Vi spør malerinnen og feng shui-eksperten Mai Cheng. Hun maler aldri et bilde uten gulldetaljer.- Gull symboliserer evigheten. Tenk på Tut-ankh-Amons dødsmaske i gull, buddhastatuer og interiører i religiøse bygg. Gull er det edleste metallet vi kjenner, det som aldri skifter farge. Dessuten kaster det sitt eget lys og samarbeider usedvanlig godt med andre farger i interiør, sier Cheng. Metallet er også et av hovedelementene i feng shui, den kinesiske innredningsfilosofien som skal besørge maksimalt god energi i alle rom. Så det er ikke bare evigheten, men også riktig balanse i rommets energi som opprettholdes med litt heavy metall av den edleste sorten. Et speil med gullramme, for eksempel, er et veldig fint symbol som vil gi ekstra mye energi.- Men pass på at det ikke blir for mye gull, da blir det fort kitsch. Gull må brukes med måte. Lite, men elegant, understreker Cheng.Dekorativt, smakfullt, energifremmende, javel. Men ingenting slår gullets symbolske funksjon. Det står for rikdom, keiserlighet, optimisme og ikke minst: solen på jorden. Gullet løfter liksom tanken opp til den åndelige idé. Det er ikke tilfeldig at gullet brukes i ikoner, som symbol på den hellige kraft. For kinesere symboliserer gullet også lykke og rikdom. Men det viktigste er å oppdage gullet i en selv. Finner du solen i ditt hjerte, går alt bra.

Suck UK har tatt gulltrenden med et smil. Gullspeil med neonskrift fra Eske (kr. 11 500).
Devi Darlings glimter til med messingspeil (kr. 2500), sylinderformet, gjennomhullet lampe (kr. 3900). Tapet med gullmønster fra Natasha Marshall Collection. (kr. 1450 pr. rull).
Patinerte gullrammer er et passende interiørinnslag for våren. Diverse gullrammer tilhørende speil og maleri fra Nobel Antikk.
Hella Jongerius har tegnet den rosa vasen for IKEA (kr. 345). Gullbollen er fra Eske (kr. 850), og gullrammen fra Nobel Antikk tilhører et speil m/konsoll (kr. 16 00).