Norge

Saudi-Arabia: Kongen som liker å ta sjanser

Det finnes få monarkier igjen der et skifte på tronen fører til store kursendringer. Men Salman, den nye kongen av Saudi-Arabia, har reell makt - og nøler ikke med å bruke den.

GRaeDUM1-Qhdxmf9aHS.jpg

 • Per Kristian Haugen
  Kommentator

Når kong Salman av Saudi-Arabia i sommer kan se tilbake på sitt første halvår ved makten, kan han smile fornøyd. Han har definitivt gjort slutt på stagnasjonen under forgjengeren, kong Abdullah.

Abdullah, som ble 90 år gammel, var en forsiktig mann som nødig ville ha store forandringer. Det var neppe tilfeldig at Saudi-Arabia hadde verdens lengst sittende utenriksminister – en prins utnevnt i 1975.

Da kong Salman kom på tronen 23. januar, regnet mange med at han ville styre videre i kjente spor. Ingen urimelig spådom, tatt i betraktning at Salman nærmer seg sin 80-årsdag.

Men den nye kongen hadde andre planer. Blant annet har han utnevnt en ny utenriksminister, Adel al-Jubeir, tidligere ambassadør i Washington og ikke engang medlem av kongefamilien.

Andre veteraner holder fortsatt stand, for eksempel den mektige oljeministeren, Ali al-Naimi. Han har sittet siden 1995.

Innsatte ny kronprins

Et generasjonsskifte er på gang. Det ble tydelig da kong Salman i april byttet ut kronprinsen, den 69 år gamle Muqrin, med den 55 år gamle Muhammad bin Nayef, som til da hadde vært innenriksminister.

Når Muhammad bin Nayef tar over, får landet for første gang en konge som er et barnebarn av dynastiets grunnlegger, kong Abdulaziz Ibn Saud. Siden hans død i 1953 har det alltid vært noen fra hans tallrike flokk av sønner som har regjert.

Nye folk, nye erfaringer

Det er snart slutt på at Saudi-Arabia har ledere som husker tiden da landet var en fattig avkrok i ørkenen. Nå kommer en generasjon som har vokst opp med stadig økende rikdom og som har hatt nær kontakt med vestlig livsstil.

Kongen har grepet enda lenger ned i årsklassene ved å gjøre sin 29 år gamle sønn Muhammad bin Salman til visekronprins – en tittel som forteller at han er nummer to i arvefølgen.

I motsetning til mange jevnaldrende har Muhammad bin Salman ikke studert i utlandet. Han har holdt seg hjemme og stått trofast ved farens side. Nå kommer belønningen.

Litt for rask karrière?

Visekronprinsen har sentrale verv i den statskontrollerte oljesektoren, men det er viktigere at kongen har overlatt ham posisjonen som forsvarsminister.

Muhammad bin Salman har det øverste ansvaret for krigføringen mot den Iran-støttede Houthi-militsen i Jemen. Det skaper fallhøyde. Noen spør om han har erfaring og dømmekraft til det tunge ansvaret.

Saudiarabiske fly deltar også i bombingen av IS-krigerne i Irak, og Saudi-Arabia har trappet opp hjelpen til opprørerne i Syria. Det strømmer også friske kontanter inn i statskassen til vennligsinnede land som Egypt og Jordan. Og Saudi-Arabia støtter opp om det sunnimuslimske monarkiet i øystaten Bahrain, der folkeflertallet er sjiamuslimer.

Jemen er Saudi-Arabias krig

Kong Salmans største satsing er uten tvil krigen i Jemen. I denne operasjonen har Saudi-Arabia hovedansvaret og ikke bare en støttefunksjon.

Ifølge FN er mer enn 2500 mennesker drept i Jemen siden bombingen av den sjiamuslimske militsen begynte i slutten av mars.

Krigføringen er populær i Saudi-Arabia. Mange har stor sans for argumentet om at det er nødvendig å demme opp for den sjiamuslimske stormakten Iran. Før kunne man regne med at USA tok av seg av dette, men nå begynner mange å tvile på amerikanerne.

Maktpolitikk koster penger

Kong Salman bruker store summer på å forsvare sunnimuslimske interesser i Midtøsten. Tallene er usikre, men det er beregnet at lave oljepriser og økende statsutgifter har tappet Saudi-Arabia for 50 milliarder dollar bare det siste halve året. Et gigantisk beløp, men godt under ti prosent av reservene og fullt mulig å leve med – inntil videre.

En tilsvarende risikovilje er ikke å spore i innenrikspolitikken. Der tviholder Salman på sine forgjengeres brutale og autoritære linje. Hittil i år er mer enn 100 saudiarabere blitt halshugget. Tallet for hele 2014 er forlengst passert. Og bønnene fra internasjonale menneskerettsaktivister om benådning av den liberale bloggeren Raif Badawi, som er dømt til 1000 piskeslag, møter døve ører.

Må se seg over skulderen

Taktikeren Salman kan ha gode grunner for ikke å utfordre de mest tradisjonsbundne kreftene. Han har jo allerede provosert andre grener av den store kongefamilien med flere av sine utnevnelser.

Men tendensen lover ikke godt. Det ser ut til at sårt tiltrengte reformer må vente til det har skjedd et mer gjennomgripende generasjonsskifte.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. USA
 2. Iran
 3. Midtøsten
 4. Saudi-Arabia

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Saudi-Arabia: Kongen sparket nevøen og forfremmet sønnen

 2. VERDEN

  Prinser anklages for kuppforsøk i Saudi-Arabia

 3. VERDEN

  Prinsenes «fengsel» - de kunne jo ikke puttes i et fangehull

 4. VERDEN

  Saudi-Arabia halverer oljeproduksjonen

 5. VERDEN

  Saudiske prinser fengslet for å protestere mot at staten ikke vil betale vann- og strømregningene deres.

 6. VERDEN

  Den iranske revolusjonsgarden anklager Saudi-Arabia for å stå bak terrorangrep