- Hun fikk saklig kritikk

LOs nye leder reagerte ikke på Vallas kraftige kritikk av Ingunn Yssen.

Ingunn Yssen offentliggjorde sin oppsigelse i VG, og startet prosessen som felte Gerd-Liv Valla.

Aftenposten.no har tilgang til den fulle rapporten fra utvalget som har gransket Valla/Yssen-saken.I rapporten kommer det frem at LOs nye leder, Roar Flåthen, var til stede på minst ett møte der Yssen fikk kraftig kritikk av Gerd-Liv Valla.

Kritikk av LO

Bakgrunnen var en rapport fra FAFO høsten 2004, der LO fikk kritikk. Dette mislikte Valla, og hun skal ha gitt svært klart uttrykk for misnøyen overfor Yssen og en av hennes medarbeidere. Yssen og medarbeideren reagerte kraftig, men Roar Flåthen synes ikke Valla gikk for langt: – Fra mitt ståsted kan jeg ikke skjønne at det var grunn til å reagere på dette, ut over at de fikk litt saklig kritikk, sa Flåthen til granskerne.

I august i fjor informerte Valla Roar Flåthen og 1. sekretær Ellen Stensrud om den vanskelige situasjonen med Yssen. — Jeg hadde under hele denne saken rådført meg med Roar Flåthen og Ellen Stensrud, har Valla sagt til granskerne, ifølge rapporten.

- Følte seg lurt

Konflikten mellom Valla og Yssen begynte umiddelbart etter ansettelsen. Valla reagerte blant annet kraftig på at Yssen ikke var medlem i LO da hun fikk jobben i Internasjonal avdeling.

Valla "har beskrevet det som et sjokk at Yssen allikevel ikke var organisert. Hun følte seg lurt", står det i rapporten.

Noen uker etter at Yssen hadde begynt i jobben som Internasjonal sekretær, fortalte hun Valla at hun ikke var organisert i LO da hun startet i jobben.

I arbeidsavtalen Yssen skrev under står det nemlig at arbeidstakere i LO skal være medlemmer av organisasjonen.

Flåthen taus

Yssen på sin side har ifølge rapporten forklart at hun i jobben ved Likestillingssenteret meldte seg ut av Norsk Tjenestemannslag (NTL), og at hun ikke før noen uker etter at hun hadde begynt i LO kom på at hun ikke var organisert lenger.

Verken LO eller den nye lederen Roar Flåthen ønsker å kommentere saken.

— LO kommenterer ikke enkeltheter i denne rapporten. Det har sammenheng med at den ikke er behandlet og at sekretæret vedtok å ikke offentliggjøre rapporten., sier informasjonssjef i LO, Jenny Ann Hammerø, til Aftenposten.no

Les mer om rapporten i Aftenposten onsdag.

Roar Flåthen har overtatt som LO-leder etter Gerd-Liv Valla.
Gerd-Liv Valla fikk knusende kritikk av Fougner-utvalget, og måtte trekke seg.