Skjerper sikkerheten rundt Kadra

Politiet skjerper sikkerheten rundt Kadra etter overfallet på den norsk-somaliske kvinnen i Oslo sentrum natt til torsdag.

Les også:

Les også

– Gi Kadra 4 millioner livvakter

Les også:

– I samarbeid med Kadra har vi gjort det vi mener er nødvendig for å forbedre sikkerheten hennes. Jeg vil ikke gå i detalj, men det er ikke snakk om store sikkerhetstiltak, sier politioverbetjent Janne Stømner til NTB.

Overfallet skal ha sammenheng med 26 år gamle Kadras uttalelser om Koranens kvinnesyn.

Kadra forklarte seg for politiet fredag kveld. Hun skal ha sagt at hun ble overfalt og slått og sparket av rundt fem somaliere, både menn og kvinner, etter at hun kom i diskusjon med dem. Kadra kjenner ikke de som angrep henne. Politiet har ikke fått fatt i vitner til overfallet, og ber folk som har sett hendelsen om å melde seg.

Hos Skavlan

Fredag var Kadra også gjest i Fredrik Skavlans program Først & sist på NRK.De som angrep henne beskylde henne for å tråkke på Koranen, fortalte hun. «I Somalia tar vi livet av sånne som deg», skal en av guttene ha sagt før han slo henne i bakken.– Jeg kjente en intens smerte i ryggen, og hørte folk som ropte «i Allahs navn» på arabisk, sier hun.Hun skal så både ha blitt lugget og slått og sparket. Det var ifølge Kadra mange vitner til angrepet, men ingen har meldt seg til politiet.

Dårlige opptak

Politiet var fredag kveld ennå ikke ferdig med å analysere opptakene fra overvåkingskameraene i området. Kadra skal lørdag se på bildene sammen med politiet, men Stømner sier bildene har dårlig kvalitet, og at ingen så langt er blitt gjenkjent.

Selve angrepet skjedde ifølge Kadra utenfor Møllergata 16 mellom klokka 3 og 3.30 natt til torsdag. Etter angrepet skal hun ha blitt dratt inn i en drosje av en mannlig sjåfør som prøvde å redde henne, og blitt kjørt vekk fra stedet. Politiet ønsker nå å komme i kontakt med ham.

Kadra ble først kjent da hun i 2000 ved hjelp av skjult mikrofon i TV-programmet Rikets tilstand avslørte imamenes forhold til omskjæring.

Stortingsrepresentant Karin Yrvin sier oppfordrer hele det norske folk til å støtte Kadra.

– Gi Kadra fire millioner livvakter, oppfordrer stortingsrepresentant Karin Yrvin (Ap), og sikter til det som i sin tid ble sagt om kong Olav, at han hadde fire millioner livvakter, det vil si hele det norske folk.

– Bruk fredelige midler

Lederen for Islamsk Råd, Senaid Kobilica, sier til NTB at «ingen har rett til å bruke vold for å forsvare islam».

– Vi må bruke fredelige midler. Vi fordømmer all slags bruk av vold i religionens navn, sier han.

Men Kobilica har også en oppfordring til Kadra. Han mener at hun ikke er «oppdatert».

– Hun er ikke informert om det som foregår av ny tolkning av Koranen. Vi anbefaler henne og andre muslimer å oppdatere seg om hva som foregår. Vi er forpliktet til å tolke igjen og igjen. Vi jobber kontinuerlig med at kvinner skal få den plass de fortjener i islam. Men enhver person kan ikke tolke Koranen. Det må gjøres av kvalifiserte autoriteter, sier Kobilica.

Blant de «kvalifiserte autoriteter» henviser han blant annet til European Council for Fatwa.

– Helt uakseptabelt

Barne— og likestillingsminister Karita Bekkemellem (Ap) har også kommentert avisoppslagene om overfallet på Kadra.

– Dette er en forferdelig situasjon og helt uakseptabelt, sier Karita Bekkemellem til Kanal 24.

– Dette angrepet forteller meg at det er en virkelighet der ute der muslimske menn må forstå og respektere at muslimske kvinner i Norge har de samme rettighetene som menn, sier statsråden.

Kadra skal ha blitt angrepet av en gruppe med somalisk opprinnelse i Oslo sentrum.