Stappfullt på dialogmøte etter opptøyene

Litteraturhuset i Oslo, inkludert trapper, var helt fullt da Abid Q. Raja i går inviterte til dialogmøte.

Politimester i Oslo, Anstein Gjengedal, og byrådsleder Erling Lae (t.h.) satt på første rad under dialogmøtet mellom politiet, demonstranter og andre på Litteraturhuset i Oslo i går. Møtet fulgte i kjølvannet av de tildels voldelige demonstrasjonene mot krigen i Gaza den siste tiden.
  • Forf>
  • <forf>randi Kvåle Iversen<

Nå skulle demonstranter, politiet, mediene og kommunen møtes for å snakke om demonstrasjoner og opptøyer i Oslo de siste ukene.

Flere av de unge som tok ordet, tok avstand fra volden og mente at de enkelte som hadde utført de voldelige handlingene, må ta ansvar for det. Shoaib Sultan, generalsekretær i Islamsk Råd Norge, støtter dette.

–Vi tar avstand fra vold. Har man begått en ulovlig handling, må man stå til ansvar for det, sa Sultan.

Politiet.

Like mange unge pekte på det de mente var årsakene til voldshandlingene: politiets uniformering, biler, hunder og bruken av tåregass ble sterkt kritisert.

–Politiet satte en standard, de skulle ut i krigen. Det samme gjaldt mediene. Dette var provoserende, og jeg må innrømme at jeg ble fristet til å være voldelig, sa en.

Armin Bahrami (23) fortalte om hvordan han som fredelig demonstrant ble behandlet.

–Jeg brukte stemmen min og kastet ikke. Likevel ble jeg oppfattet som en trussel og satt på glattcelle. I mediene ble jeg fremstilt som en voldelig demonstrant, sa han.

Han roste dialogmøtet. Han mener det er veien å gå for å dempe frustrasjonen til mange innvandrerungdommer.

–Vi er nødt til å snakke sammen, sa han.

Må snakke.

Spørsmålet var: kan man unngå voldelige demonstrasjoner? Siri Kemeny, visedirektør i Konfliktrådet, er ikke sikker. Men det hun er sikker på, er at det må være plass til ulike stemmer, også de unges.

–Det er viktig å lytte til og snakke med ungdommene, selv om man skulle være uenig i uttrykksformen, sa Kemeny til stor jubel fra salen.

I Aftenposten har avisens kultur— og debattredaktør Knut Olav Åmås nektet å være med på at demonstrasjoner og opptøyer er den eneste måte norsk ungdom med minoritetsbakgrunn nå kan bli sett og hørt på, slik flere har hevdet den siste uken. Under gårsdagens debatt fulgte han opp dette:

–Det stemmer bare ikke. Noen fremstiller mediene som en vesentlig del av problemet. Men mediene er fremfor alt en viktig del av løsningen på utfordringene denne del av norsk ungdom møter i samfunnet. Debatt- og kronikksidene våre er hele tiden åpne for de sakene og historiene dere selv vil fortelle om, med deres egne ord. Dere blir sett og hørt hvis dere vil. Så kom igjen, enten dere vil skrive om de måtene dere vil forme og endre Norge på, situasjonen i Midtøsten eller noe helt annet, sa Åmås.

Rammer uskyldige.

Tore Barstad, innsatsleder i Oslo politidistrikt, forklarte at politiet forbereder seg på oppdrag utfra informasjonen de sitter på.

–Fra enkelte ungdommers ståsted, kan politiets forberedelser eller bekledning synes unødvendig, men ut ifra et helhetsvurdering kan dette være det rette, sa Barstad. Han sa også at politiet ikke liker å bruke tåregass, fordi det rammer så mange uskyldige.

–Vi beklager det, sa Barstad, uten å kunne svare på spørsmålet om politiet brukte for mye tåregass under demonstrasjonene.

Redaktør i Dagbladet, Anne Aasheim, svarte ja på spørsmålet om mediene hadde gått for langt i å bruke krigsretorikk, men sier at avisen diskuterte dette etter torsdagens demonstrasjon.

Mange ungdommer reagerte også på hvordan de ble omtalt i mediene, som norsk-palestinere. Hva skal til for å være norsk, spurte en.

Har kastet siste sten.

Nadeem Shahzad har bodd i Norge i 30 år. Han brukte voldelige metoder under demonstrasjonene, og sa før møtet var ordentlig i gang, at han ikke følte skam og vil gjøre det igjen. Han sa at han føler seg ikke inkludert eller som en som samfunnet synes det er verdt å lytte til.

Etter møtet hadde han kommet til følgende konklusjon:

–Jeg kommer ikke til å kaste igjen. Jeg har skjønt at min frustrasjon og aggresjon mot samfunnet og hvordan vi muslimer blir sett på, ikke burde bli tatt ut under demonstrasjonene.

Abid Q. Raja gledet seg over det sterke engasjementet til ungdommen. Ikke alle spørsmål ble besvart, ifølge Raja.

Armin Bahrami (23) sa at han hadde vært en fredelig demonstrant.