Norge

Homofil FpU-leder: Skremt av innvandrerungdommens holdninger

Bjørn-Kristian Svendsrud i Fremskrittspartiets ungdom etterlyser gode rollemodeller i religiøse miljøer. Helseminister Bent Høie håper unge muslimer tar opp kampen for å modernisere islam.

– Det er utrolig viktig at innvandrermiljøene selv diskuterer dette, sier leder Bjørn-Kristian Svendsrud i Fremskrittspartiets ungdom om undersøkelsen som viser hva slags holdninger innvandrerungdom har til blant annet homofili. Foto: Rolf Øhman

 • Øystein Aldridge

– Når 1 av 4 innvandrerungdommer ikke tolererer homofili, viser det at det har vært noe fatalt feil med norsk integreringspolitikk over lengre tid. Jeg blir veldig skremt av disse tallene. Vi kan ikke tolerere slike holdninger, sier leder Bjørn-Kristian Svendsrud i Fremskrittspartiets ungdom (FpU).

Mandag omtalte Aftenposten en fersk undersøkelse fra Fafo som viser at norske innvandrerungdommer er langt mindre tolerante for homofili enn jevnaldrende. Samtidig har de tatt et langt steg i liberal retning sammenlignet med foreldregenerasjonen.

Svendsrud, som selv er homofil, er overrasket over resultatet.

– Jeg ble litt sjokkert, og vil understreke viktigheten av at det tas tak i slike holdninger. Vi må minne folk på at det finnes mange homofile i Norge som har sentrale posisjoner. Mye av fundamentet for dette, er en grunnleggende forståelse av at bakgrunn og legning ikke skal være til hinder for noen, sier han.

 • Bakgrunn: Dette mener innvandrerungdom om homofili og likestilling

Ber religiøse ledere komme på banen

Svendsrud etterlyser et oppgjør innad i innvandrermiljøene. Han mener religiøse institusjoner og deres ledere må komme på banen som gode forbilder.

– Jeg savner for eksempel oppklaring fra imamer om toleranse overfor homofile. Det er utrolig viktig at innvandrermiljøene selv diskuterer dette, forbedrer holdningene sine og aksepterer folk for den de er, sier han.

I tillegg nevner han introduksjonsordningen for nyankomne innvandrere og skolesystemet som viktige tiltak for å bedre holdningene.

– Det går riktig vei, men for sakte

Undersøkelsen, som er gjennomført blant elever på Vg1 i Oslo og Akershus, viser at det skjer en betydelig økning i aksepten for homofili. Endringen skjer innenfor alle grupper av innvandrere, og særlig hos dem som i utgangspunktet var mest negative.

FpU-lederen er glad for det går riktig vei, selv om tallene fortsatt er skremmende.

– Jeg har troen på at man ved å leve i et land som Norge vil forbedre sine holdninger. Toleranse for hverandre er en av de beste verdiene vi har. Det er bra det går fremover, men jeg skulle ønske det gikk mye raskere, sier han.

Helseministeren håper unge muslimer tar kampen

Helseminister Bent Høie (H) ser at det er noen utfordringer knyttet til holdninger blant innvandrere, spesielt når det gjelder homofili.

Bent Høie. Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Dette henger sammen med at mange er sterkt knyttet til religionen sin, og da spesielt islam. Det å modernisere en religion har vi god erfaring med i Norge, ikke minst ser vi dette nå som Kirkemøtet har vedtatt liturgien for samkjønnet ekteskap. Det ville vært utenkelig for få år siden, sier Høie, som selv er homofil.

Fremover tror han det blir viktig at unge muslimer tar opp kampen for å modernisere islam.

– Det finnes allerede gode eksempler på at det skjer. Så må også samfunnet rundt bidra uten å forsterke skillelinjene eller bygge opp under holdningene som finnes der ute. I denne typen spørsmål må vi vise at det er fullt mulig å kunne leve som muslim med et moderne verdisyn, sier Høie.

– Verst for homofile med innvandrerbakgrunn

Videre peker Høie på at negative holdninger til homofili er verst for unge med innvandrerbakgrunn som selv er homofile.

– Som det omtales i saken, opplever disse et dobbelt press der de hverken blir helt anerkjent blant nordmenn eller hos sine egne foreldre. Det er veldig tøft for unge å stå i det presset, sier Høie.

Samtidig gleder han seg over at innvandrerungdommens holdninger har bedret seg sammenlignet med foreldregenerasjonen.

– Det foregår en voldsom integrering sammenlignet med første generasjon innvandrere, også når det gjelder muligheter for sosial mobilitet i form av utdanning og arbeid. Det er mye i undersøkelsen som viser at det vi gjør i skolen, arbeidslivet og frivillige organisasjoner er viktig, sier Høie.

– Viktig med skeive rollemodeller

Susanne Demou Øvergaard er generalsekretær i Skeiv Verden, en interesseorganisasjon for LHBTIQ-personer med minoritetsbakgrunn. Hun mener mye har skjedd når det gjelder innvandrerungdoms holdninger til homofili, samtidig som at det gjenstår store utfordringer.

I en e-post til Aftenposten nevner hun det at «homo» er et av de mest brukte skjellsordene i skolen, og skriver at Skeiv Verden er opptatt av å heve kompetansen til både voksne og elever i skolen når det gjelder seksualitet og kjønn.

– Det er også viktig med synlige rollemodeller som er skeive og har innvandrerbakgrunn, samt at flere stemmer i innvandrermiljøene snakker om disse temaene, skriver Øvergaard.

Les mer om

 1. Homofili
 2. Innvandring
 3. Islam i Norge
 4. Seksualitet
 5. Migrantkrisen i Europa

Relevante artikler

 1. NORGE

  Dette mener innvandrerungdom om homofili og likestilling

 2. KOMMENTAR

  Hun så meg inn i øynene og sa at Jesus kunne kurere homofile

 3. A-MAGASINET

  – Jeg har jo ikke lyst til å bli redd.

 4. KRONIKK

  Islam- og intergreringsdebatten: Dårlig utsikt fra skyttergravene

 5. SID

  Mange norsk-pakistanere hevder at samfunnets homo-fokus hjernevasker folk til å tro de er homofile

 6. KOMMENTAR

  Fargelegging av homofobi | Kjetil Rolness