Terroretterforsker Bærums-søstre i Syria

De to norsk-somaliske søstrene som reiste til Syria i 2013 etterforskes av Politiets sikkerhetstjeneste for terrordeltagelse.

Før Sadiq Jumas to døtre dro til Syria planla de reisen i ett år. - Jeg er ikke sint på dem. Jeg er veldig glad i dem. Jeg vil ha dem hjem, sier faren.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har startet etterforskning av to norsk-somaliske søstre som trolig befinner seg i Syria, melder TV2

Faren Sadiq Juma, som har brukt all sin tid på å forsøkte å få døtrene hjem til Norge, skal nylig ha fått beskjed om at døtrene hans er under etterforskning for terrordeltagelse.

Han sier til TV2 at han stoler på at de norske rettsvesenet vil behandle dem rettferdig.

– Vi sover tryggere hvis de er fengslet i Norge. Jeg sover ikke trygt så lenge de er i Syria. Jeg har tro på det norske rettsvesenet, sier Juma til TV 2.

Les historien om Bærums-jentene som ble radikalisert og dro for å kjempe for IS

Ikke siktet

PST bekrefter at det er opprettet saker mot søstrene der det etterforskes om de har deltatt i en terrororganisasjon, men det er ikke tatt ut noen formell siktelse mot kvinnene, som begge er norske statsborgere.

Jentene hadde i hemmelighet for familien planlagt å reise til Syria. De forsvant i oktober 2013. Faren har vært i Syria flere ganger for å forsøke å overtale døtrene til å komme hjem.

Det har han ikke lyktes med. Døtrene er i dag 22 og 19 år gamle. De er gift med hver sin IS-kriger. Og begge har fått barn i Syria.

I Åsne Seierstads bok To søstre beskrives de unge IS-konene som støtteapparat på hjemmebane med matlaging, husvask og barnepass, mens ektemennene deltar i kamper og oppdrag.