Norge

Regjeringen vil gjenåpne Norge i fire trinn

Foto: Olav Olsen

Hvordan skal hverdagen tas tilbake i Norge? Onsdag skisserte statsminister Erna Solberg hvordan samfunnet skal åpnes etter over et år med restriksjoner. Hun legger opp til en gjenåpning av Norge i fire trinn (se detaljer i faktaboksene).

Det første trinnet tar utgangspunkt i det som var tiltaksnivået før det ble innført nye, strenge tiltak 25. mars. Det første trinnet starter når epidemien er under kontroll. Da må smitten og antall sykehusinnleggelser ha vært på et stabilt lavt nivå i cirka tre uker.

Erna Solberg ville ikke fastslå dato for når gjenåpningen starter. Den kan tidligst starte om et par uker. Hun sa at trinn to forhåpentlig kan begynne innen slutten av mai. Trinn tre kan være fullført innen slutten av juni.

Tre sjekkpunkter skal brukes når gjenåpning skal vurderes. Disse er: smittesituasjon/sykdomsbyrde, helsetjenestens kapasitet og vaksinasjon.

Ap-leder Jonas Gahr Støre kritiserer regjeringen for det han mener er sprikende kommunikasjon om gjenåpningen.

Oslos byrådsleder Raymond Johansen sier han er enig med regjeringen om ikke å datofeste en gjenåpning. – Vi er langt unna gjenåpning, sier Johansen.

Johansen mener Oslo må gjenåpnes ved at de sist innførte tiltakene lettes først.

100.000 personer er nå registrert med koronasmitte i Norge. 900 smittede er registrert det siste døgnet, noe som er 327 flere enn dagen før.

307 koronapasienter er innlagt på sykehus i Norge onsdag. Det er en økning på 11 pasienter fra dagen før og det høyeste tallet siden 6. april i fjor.

Les også

  1. Regjeringens gjenåpningsplan: Fire trinn skal åpne Norge

  2. Slik blir Oslos plan for gjenåpning

  3. Raymond Johansen: – Vi er langt unna gjenåpning

  4. Ap kritisk til sprikende budskap om gjenåpning

  5. Savner konkrete datoer for gjenåpningen

  6. Direktestudio: Koronaviruset

Les mer om

  1. Oppsummert-type