Derfor ble kjøkkenbildet av Støre en snakkis
En halvfull flaske Jägermeister på kjøkkenbenken til Jonas Gahr Støre har fyrt opp sosiale medier. – Det viser at han sliter med identiteten, sier professor.
For én gangs skyld åpnet Jonas Gahr Støre hjemmet på Ris for pressen. Trygt plassert ved eget kjøkkenbord skulle han snakke med VG om sin egen fremtid som Ap-leder under tittelen: – Vi har hatt vanskelige tider.
Men budskapet om hvordan partiet skal reise seg, skapte ikke størst oppmerksomhet. Det gjorde flaskene på kjøkkenbenken i bakgrunnen. Fra intervjuet ble publisert fredag, har kommentarene haglet både på sosiale medier og i VGs kommentarfelt.
På benken sto halvfulle, korkede rødvinsflasker ved siden av et godt utvalg oljer. Og, det mange har diskutert: en flaske Jägermeister.
«Tydelig tøffe tider nå Jegeren står på kjøkkenbenken», skriver én.
En annen:
«Å, er det hjemme hos Støre, trodde et øyeblikk at reportasjen var laget på Vinmonopolet ...»
Mange ironiserer over at Ap-lederen prøver å fremstå som folkelig og prøver å kopiere Erna Solbergs svært lite ryddige leilighet i Dagbladet for noen år siden.
«Jonas må slutte å etterligne andre og heller kjøre sitt eget opplegg», står det i et twitterinnlegg.
Sliter med identiteten
Kjell Lars Berge er professor i retorikk ved Universitetet i Oslo. Han synes det er interessant at bildet skaper reaksjoner. Men er ikke i tvil om hva det egentlig bunner i, og trekker parallell til kritikken som haglet mot coveret på Hadia Tajiks selvbiografi.
– Når folk blir opptatt av Ap-ledernes klesdrakt og kjøkken, handler det om hva Ap skal være, og hva partiet ikke er nå, sier han og påpeker at Sveriges statsminister Stefan Løvfen har bakgrunn som sveiser, mens hans danske kollega, Mette Frederiksen, har spilt åpenlyst på sin oppvekst i arbeiderklassen.
– Støre sliter åpenbart med arbeideridentiteten, og disse bildene blir et symbol på partiets uklare identitet, sier Berge og minner om hvordan Støres bakgrunn som Jøtul-arving med eliteutdanning og enorm formue lenge har forfulgt ham.
– Mange er opptatt av at Ap står bak velferdsstaten, bygget opp av trauste, hverdagslige, mennesker med lite utdanning. Når det kommer folk som til og med har stor formue, spør de: Hvem er vi?
- Les også: Landet der ingen vil være elite
Tolkes i verste mening
– Og da tror folk han pynter litt på det ved å sette frem en flaske Jägermeister?
– Han ville aldri tillatt dette bildet hvis han ikke identifiserte seg med det selv. Det er sånn han vil fremstå, sier Berge og mener folk som ikke aksepterer det, bedriver overtolkning.
Han mener kritikken av Hadia Tajiks bokcover handler om det samme.
– Hun er høyt utdannet, vestnorsk, nynorsk-jente og er langt unna Odvar Nordlis gamle Ap-identitet. Men hvorfor skal et slikt cover tolkes i verste mening, spør han og tilføyer:
– Hvorfor ikke glede seg over at folk har litt særpreg?
Asketisk og avholdende
Dosent ved høyskolen Kristiania, Trond Blindheim, kommenterte selv bildet på Facebook. Han kalte det en «kopi» av det berømte bilde fra Erna Solbergs rotete leilighet. Blindheim tror folk reagerer fordi bildet bryter med den stereotypiske oppfatningen av Ap-lederen.
– Folk har sett ham som litt asketisk, avholdende og best i alt. Plutselig viser han frem et kjøkken folk kan identifisere seg med. Og så står det til og med en Jägermeister der. En folkelig pub-drikk eliten sjelden rører.
– Tror du han vinner på dette?
– Det er umulig å si. Men det er viktig at politikerne inviterer oss backstage, som band gjør. Det kan slå bena under assosiasjonene om hans prektighet. Og det liker vi.
Helt tilfeldig
Internt i Ap har oppstusset rundt «Jägergate» overrasket.
– Vi prøver jo å skjønne hva som plutselig tar av på sosiale medier. Men dette hadde vi ikke ventet, sier kommunikasjonssjef Jarle Roheim Håkonsen i Aps stortingsgruppe.
– Det var i hvert fall ikke et forsøk på å være smarte, sier han og tolker reaksjonen som at ekthet, og å la folk få se selv hvordan ting ser ut, fungerer.
Han forsikrer at Støre ikke hadde ryddet på forhånd, og at han smaker på innholdet i flasken med Jägermeister innimellom.
– Men det er ikke ofte han har hatt med seg pressen hjem. Og folk har nok tenkt at han hadde det litt annerledes.
– Så i sum, går dette i pluss eller minus for dere?
– Det har vi ikke regnet på. Men reaksjonene vi har fått, er positive. Så er det viktig å understreke at Jonas hverken har tid eller lyst til å drikke alkohol hver dag. Vi ønsket ikke å få frem at han er en drikkfeldig type.