Norge

Stikket kan gi sterke reaksjoner

Svineinfluensavaksinen har ført til flere og kraftigere reaksjoner hos de vaksinerte enn vanlige influensavaksiner. Vondt i armen, kvalme, hodepine og feber forekommer oftest.

Ida Mykle (2 1/2) var godt forberedt da hun fikk svineinfluensavaksinen på Tøyen i går. Hun brettet selv opp ermet og viste helsesøster Wenche Misje hvor hun kunne sette stikket. Mamma Kari Mykle var ikke i tvil om at hun skulle la datteren få vaksinen. Foto: DAG. W. GRUNDSETH

 • Dag W. Grundseth (foto)

Av med parkdressen, et lite stikk, noen tårer, og så et stort smil igjen da det ble delt ut ballong og kjeks. Det gikk raskt og greit da Ida Mykle (2 1/2) i går fikk svineinfluensavaksine.

Hun var en av de første som sto for tur da bydel Gamle Oslo i går begynte vaksineringen av folk utenfor risikogruppene. I noen andre bydeler i Oslo starter også vaksinering av personer utenfor risikogruppen denne uken, men de fleste steder må man vente en eller to uker til, dersom man ikke er i de prioriterte risikogruppene. Først ut er barn mellom 6 måneder og 3 år, og foreldre til barn under 6 måneder.

Mamma Kari Mykle var ikke i tvil om at hun skulle la datteren Ida få vaksinen.

–Jeg ville ikke tilgitt meg selv hvis hun ble alvorlig syk på grunn av svineinfluensaen, og jeg mot myndighetenes anbefaling ikke hadde sørget for at hun var vaksinert.

Foto: Grundseth Dag Wessel

Ikke bekymret.

Mykle har selv fått vaksinen fordi hun er gravid, og er ikke noe særlig bekymret for bivirkninger, hverken for seg selv eller Ida.

–Jeg er mer bekymret for sykdommen enn bivirkningene av vaksinen. Jeg tenker at det er greit å stole på helsemyndighetene som har gjort en risikovurdering, og ikke alltid skulle tenke selv.

Også de nybakte mødrene Kristine Hovland (28) og Malin Moen (27) hadde møtt opp for å få vaksinen. Begge to forteller at de har tvilt seg frem til avgjørelsen om å ta vaksinen.

–Jeg er generelt ikke så begeistret for vaksiner, og har vært usikker på hvilke bivirkninger man kan få av denne. Hadde det bare vært for min egen del så hadde jeg nok droppet det, men siden det handler om å beskytte babyen min på seks uker, så tenker jeg at det er verdt det.

Har tvilt.

Moen er ikke veldig bekymret for umiddelbare bivirkninger, men mer om noe kan skje på lang sikt.

–Vaksinen er jo ikke skikkelig testet ut, og man vet ingenting om hva som eventuelt kan skje om noen år. Det har gjort at jeg har tvilt på om jeg skal ta vaksinen, men nå har jeg landet på å gjøre det fordi jeg har fått tydelige råd fra helsestasjonen om at det er lurt.

Foto: Grundseth Dag Wessel

Kraftige reaksjoner.

Vondt i armen, kvalme, hodepine og litt feber er de vanligste bivirkningene, ifølge seniorrådgiver Ingebjørg Buajordet ved Legemiddelverket. En del får influensasymptomer rett etter at de har fått stikket som skal verne dem mot nettopp svineinfluensa.

–Det ser ut til at Pandemrix gir kraftigere lokale reaksjoner enn den vanlige sesonginfluensavaksinen. Folk melder om at de har mer vondt i armen der stikket er gitt i litt lengre tid. Mange opplever hodepine, kvalme og kanskje litt feber. Vi ser at vaksinen gir hyppigere og litt kraftigere reaksjon enn det som er vanlig, sier Buajordet.

Blant annet har flere barn fått feber etter vaksinering i større grad enn det som er vanlig når barna blir vaksinert.

–Hva er årsaken?

–Det kommer nok av vaksinens egenskaper. Svineinfluensavaksinen bygger på en modellvaksine som ble laget mot fugleinfluensa, men har et annet antigen. Denne modellvaksinen skiller seg fra sesonginfluensavaksinen ved at den har andre hjelpestoffer, blant annet gjelder det væsken som antigenet blir blandet inn i, sier Buajordet.

Artikkelen fortsetter nedenfor videovinduet.

flashObject.write("http://www.aftenposten.no/mm/video/videoplayer-v1-B12.swf", { width:"468px", height:"300px", version:"9.0.0", params: {wmode:"opaque", allowscriptaccess:"always", allowfullscreen:"true", bgcolor:"#000"}, flashvars: {xmlFile: "http://www.aftenposten.no/video/article3348608.ece?service=xml_video%26token=-1%26update=1%26img_version=g,f,a%26lead=false", configFile:"http://www.aftenposten.no/mm/video/config-nyheter-320.txt", policyFileUrl:"http://media.aftenposten.no/crossdomain.xml"}, alt:"<p>Beklager, men din nettleser har ikke den siste Flash spilleren installert.<br />Den gode nyheten er at denne er kjapp, enkel og gratis å installere.<br /><br />Klikk på linken nedenfor, følg instruksjonene på Adobes download-side og oppdater denne siden. Installeringen er unnagjort på et par minutt.<br /><br /><a href='http://www.adobe.com/go/getflashplayer' target='_blank'>Last ned Adobe Flash Player</a></p>", id:"minid_brod"});

24 meldinger.

Hun sier at de foreløpig ikke er bekymret for disse reaksjonene. Legemiddelverket har oppfordret helsepersonell om kun å rapportere inn sjeldne, uventede og alvorlige bivirkninger. Hittil har det kommet inn 24 meldinger i Norge. 10 av personene har blitt lagt inn på sykehus for å bli observert.

–24 meldinger er et relativt lite antall i forhold til vaksinedosene som er distribuert, så vi må regne med at det er stor grad av underrapportering foreløpig, sier Buajordet.

Disse bivirkningene omfatter alt fra hodepine, brekninger, tungpustethet til utslett. Flere av dem er allergiske reaksjoner.

Det er nå sendt ut rundt 750000 vaksiner til kommunene. Hittil er bare 250000 registrert som vaksinerte, men det skyldes trolig treghet i registreringssystemet.

De fleste bivirkningene som blir rapportert, har kommet rett etter vaksinering.

–Kan vaksiner ha langtidsvirkninger, for eksempel på barn?

–Alle vaksineprodusenter er pålagt å gjøre studier blant 9000 pasienter både rett etter og flere måneder etter at vaksinen er satt. Det vil også gjelde denne vaksinen. Det er kjent at det har vært debatter tidligere omkring andre vaksiner, for eksempel debatten som i sin tid gikk i England rundt MMR-vaksinen. Men det er ikke dokumentert noen tilfeller av langtidsvirkning av noen vaksine, sier Buajordet.

Se også:

 1. Les også

  Antallet alvorlig syke flater ut

 2. Les også

  Døde dagen etter H1N1-vaksine

 3. Les også

  Lege om vaksinering: - Vent med å bli gravid

 4. Les også

  Alt du lurer på om svineinfluensa

 5. Les også

  Rasjonerer munnbind

Les mer om

 1. Helse

Flere artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  11 bivirkningsmeldinger etter vaksiner

 2. NORGE
  Publisert:

  Koronaviruset: FHI vil beskytte de eldste mot influensa. Har bestilt 100.000 doser med kraftig vaksine.

 3. NORGE
  Publisert:

  Astra Zeneca-vaksinen skal bare gis til dem under 65 år. Her er det vi vet om den.

 4. NORGE
  Publisert:

  Dødsfall blant eldre i Norge får følger. Flere land endrer kurs.

 5. FORELDRELIV
  Publisert:

  Visste du at flere vaksiner i barnevaksinasjonsprogrammet må tas hvert tiende år? Her er fem spørsmål og svar om vaksiner

 6. OSLO
  Publisert:

  Oslo har valgt ut fem sykehjem som skal få vaksinen i romjulen. Den første dosen settes trolig mandag.