500 griser brant inne

To røykdykkere er sendt til sykehus med ambulanse etter at de ble sittende fast inne i et grisehus i Klepp. 500 griser brant inne og rundt 60 måtte nødslaktes.

Det arbeides intenst med å redde ut grisene.

— Brannen er nå slokket. Vi har fått inn et nytt lag fra Bryne som skal drive etterslokking, opplyser brigadesjef Per Halvorsen i Brannvesenet i Sør-Rogaland til Aftenbladet.no ved 19.30.

Mannskaper fra Bryne, Klepp, Sandnes, Forus og Stavanger jobbet i mange timer på spreng for å få reddet ut flest mulig dyr. Mange store sugger ble evakuert, men likevel brant hele 500 griser inne i den store driftsbygningen, der det totalt var 1000 dyr. I tillegg måtte rundt 60 av grisene som ble reddet ut, slaktes på stedet. Tre veterinærer var i arbeid på gården, som ligger i Grødalandsveien i Klepp kommune.

- Grisehuset var nærmest en fødestue - mange av grisene hadde nettopp fått unger. Derfor er antallet døde dyr så høyt, forklarer Halvorsen.

Fem trengte lege

Fem personer måtte til sykehus eller lege etter brannen.

- Situasjonen ble svært dramatisk da to av røykdykkerne fikk problemer med å komme seg ut av bygningen. Vi måtte sende inn to nye dykkere, som fikk hentet de andre ut, opplyser vaktkommandør Kjetil Vier ved Brannvesenet i Sør-Rogaland.

Et legehelikopter kom til stedet for å sjekke tilstanden til de to røykdykkerne. Etter sjekken ble de sendt til sykehus med ambulanse.

— De hadde blant annet en del forbrenninger, sier Vier.

— Jeg har snakket med de to nå i kveld. De får medisinsk behandling på sykehuset. Begge er ved godt mot, sier brigadesjef Halvorsen.

Også tre av personene som bisto i arbeidet med å evakuere grisene, ble sendt til lege.

- De hadde oppholdt seg såpass lenge i røyken at de trengte oksygen. Derfor valgte vi å sende dem til Legevakten for sjekk og oppfølging, sier Halvorsen.

Tomt for vann

Mangel på vann skapte problemer i rednings- og slukkingsarbeidet.

- Ved 17-tiden var det tomt for vann, og det var et godt stykke til neste forsyning, opplyser Vier.

Flere gjødelsspredere ble tatt i bruk for å hente vann - disse kjørte i skytteltrafikk til og fra stedet der vannet ble hentet fra.

Startet i dieselvarmer

Brannen startet i en dieselbrenner som er plassert i et rom i tilknytning til grisehuset. Dette skapte kraftig røykutvikling, også inne hos grisene.

Idet brannfolkene i 16.30 tiden tok seg inn i rommet der dieselbrenneren sto, ble det full overtenning.

- Vi klarte heldigvis å holde en hel avdeling i huset røykfri, slik at mange av grisene kunne være der, sier Halvorsen.

Trenger debriefing

Etterslokkingsarbeidet vil pågå utover kvelden, kanskje også i natt. Ved 19.30-tiden dro resten av mannskapene til Klepp rådhus for debriefing.

— Dette har vært en tøff jobb, spesielt for de første som var på stedet, og som fikk to av sine skadet. Derfor vil vi nå gå gjennom hendelsesforløpet sammen og ta en debriefing, sier Halvorsen.