Norge

Saudi-Arabia: - «Klimagate» vil få enorm betydning i København

Saudi-Arabias sjefforhandler mener e-postmeldinger fra klimaforskere viser at det ikke er noen sammenheng mellom mennskelig aktivitet og global oppvarming.

Om noen dager får den lille havfruen i København selskap av forhandlingsdelegasjoner fra hele verden.
 • Anders Nordstoga

Hundrevis av e-postmeldinger ble i høst stjålet fra serverene til instituttet for klimaforskning ved University of East Anglia (CRU), og publisert på internett. Klimaskeptikere mener korrespondansen viser at forskerne systematisk har overdrevet omfanget av global oppvarming. De har døpt affæren «Climategate». Hittil synes saken likevel ikke å ha fått betydning for de pågående forhandlingene om en ny klimaavtale. Uttalelser fra den saudiarabiske forhandlingslederen tyder på at dette kan endre seg.

Fra detaljene i skandalen fremstår det som om det ikke er noe som helst sammenheng mellom menneskelige aktiviteter og klimaendring.
Mohammad Al-Sabban, Saudi-Arabias klimaforhandlingsleder

Tror ikke på avtale om utslippskutt

— Fra detaljene i skandalen fremstår det som om det ikke er noe som helst sammenheng mellom menneskelige aktiviteter og klimaendring, sier Mohammad Al-Sabban til BBC. Han spår at affæren vil få «enorm» («huge») betydning for klimakonferansen i København, som starter neste uke. Han tror den vil føre til at det ikke blir inngått noen avtale om utslippskutt. Foran konferansen har Saudi-Arabia fremsatt krav om kompensasjon for tapte oljeinntekter som følge av avgiftsendringer og nye energikilder.

Skandale eller bagatell?

Klimaforskere mener at de publiserte e-postmeldingene ikke rokker ved viktige funn om global oppvarming. - De som ønsker at ingenting blir gjort, har konstruert denne falske kontroversen for å avlede folkemeningen og politikere, for å forsøke å forhindre fremgang i København , sier en av de involverte forskerene, Michael Mann, til BBC. En gjennomgang i ukeavisen The Economist konkluderer at noen av meldingene er pinlige for forskerne, men at de vitenskapelig sett er bagateller.

De som ønsker at ingenting blir gjort, har konstruert denne falske kontroversen.
Michael Mann, klimaforsker ved University of Pennsylvania Les mer:
 • Innsikt:

Les også

 1. Klimaforsker trekker seg etter datainnbrudd

 2. Forskere uenige om «klima-mafia»

 3. Hackere har stjålet hundrevis av e-poster fra klimaforskere

 4. Nervene på høykant<br/> før klimatoppmøtet

 5. Solheim senker ambisjonene for København

 6. - Kina og India avviser København-krav

 7. Terror, islam og fattigdom, men ikke klima

 8. Solheim om ungdommens klimakrav : - Ja, og amen

 9. Minst 60.000 demonstranter ventet til klimatoppmøtet

 10. CO2 i atmosfæren øker raskere enn ventet

Les mer om

 1. Klima