Oljefondet har passert 3000 milliarder kroner

Nå har du 600.000 på oljefondskontoen din.

Oljefondet har nå passert milepælen 3000 milliarder kroner. MONTASJE: SCANPIX/NBIM

Statens pensjonsfond Utland — bedre kjent som Oljefondet - har passert 3000 milliarder kroner. Det skjedde tirsdag morgen kl. 07.34, skriver NA24.no.

Samtidig stiger beløpet med 5-6000 kroner i sekundet.

Over 600.000 pr. hode

Det rekordhøye beløpet tilsier over 600.000 kroner for hver norske innbygger.

For en snau måned siden skrev

Les også

I 2020 er vi alle oljemillionærer

Da sto det cirka 2910 milliarder kroner i fondet. Det var rundt 590.000 kroner pr. hode i Norge når både liten og stor var telt med.

— Det er jo en slags drøm. Fondets størrelse overstiger nok de flestes forventninger, sa finansminister Sigbjørn Johnsen til Aftenposten.

Fondet er verdens nest største i sitt slag. Bare det arabiske emiratet Abu Dhabi har spart opp mer, og også der er formuen bygget på olje.

Les alle våre saker om oljefondet her!

Mer i vente

— Fondet har vokst mye raskere og blitt betydelig større enn de fleste forventet da det først ble tilført kapital i mai 1996, sier Yngve Slyngstad, leder for Norges Bank Investment Management (NBIM), i en pressemelding.

— Det er en komplisert metode som kommer frem til tallet på nettsidene våre. Men i all hovedsak er det tre faktorer som påvirker tallet mer enn andre. Størrelsen på fondets avkastning, endringer i valutakursene og kapitaltilførsler, sier Bunny Nooryani, Kommunikasjonsrådgiver i NIBM, til NA24.

Men selv om vi nå har passert 3000 milliarder, er det mer i vente, skriver nettsiden.

Sentralbanksjef Svein Gjedrem uttalte for kort tid siden at man hadde ambisjoner om øke oljefondets verdi til 5600 milliarder kroner.

Yngve Slyngstad, leder for Statens pensjonsfond - utland - har grunn til å smile. FOTO: SCANPIX