Norge

Kripos: Beslaglagt papir i Bertheussens bolig er trolig av samme type som ble sendt i to av brevene

Kripos går i retten igjennom 16 rapporter om tekniske bevis fra blant annet frimerker, papir og etiketter som er beslaglagt i saken mot Laila Anita Bertheussen.

Frimerker som ble funnet på noen av brevene og som ble funnet i et frimerkeheftet hos Bertheussen er ett av temaene i retten torsdag.
  • Wasim Riaz
    Wasim Riaz
    Journalist

Seniorrådgiver Håkon Schjønsby fra Kripos inntok torsdag morgen vitneboksen i sal 250 i Oslo tingrett.

Han går igjennom tekniske undersøkelser av beslag i saken mot Laila Anita Bertheussen.

Han kunne i retten konkludere med at papir som ble beslaglagt i boligen til Bertheussen sannsynligvis er av samme type som ble brukt i to av trusselbrevene.

Han gikk deretter over til undersøkelser av printere beslaglagt i boligen. To av brevene i saken kommer fra samme printer. Det er brevene til Wara/Bertheussen og ekteparet Tybring-Gjedde.

– Våre vurderinger er at trykk på brev til Wara/Bertheussen og Tybring-Gjedde har avsetninger med samme størrelse og form, sa Schjønsby.

Hans konklusjon er at en printer av typen HP Envy 5020 eller printer med samme deler /komponenter er sannsynligvis brukt til produksjon av trykk på brevene.

Aktoratet mener Bertheussen kvittet seg med en HP Envy 5020-printer etter å ha brukt den kun i et par timer.

Frimerker av samme type på flere brev

Både brevet som Wara/Bertheussen og ekteparet Tybring-Gjedde mottok, hadde samme type frimerker. Motivet på frimerkene er et fyrtårn. Det ble brukt fire frimerker på de to brevene. I et frimerkehefte som ble funnet hos Bertheussen, manglet det fire frimerker med samme motiv.

Også noen av forsendelsene til forsvarer John Christian Elden noen måneder senere hadde samme type frimerker.

Kripos har gått igjennom fargene på frimerkene og sammenlignet frimerker som var igjen i heftet med frimerker på de to brevene. Det var nemlig et såkalt registeravvik på alle de ti frimerkene på konvoluttene og i heftet. Ifølge trykkeriet kan et slikt avvik være på 5–10 prosent av frimerkene.

Kripos mener at frimerkene på brevene også etter all sannsynlighet kommer fra heftet som er funnet hos Bertheussen.

Når det gjelder frimerker av samme type som ble brukt på forsendelser til Elden, så kommer de fra et annet hefte.

Konvolutter og etiketter matchet ikke

Politiet har også beslaglagt en rekke konvolutter av ulike størrelser i boligen på Røa. Etter undersøkelser har Kripos konkludert med at disse ikke er av samme typen som ble brukt på trusselbrevene til Wara/Bertheussen og Tybring-Gjedde.

Heller ikke etiketter som ble brukt som adresselapper på trusselbrevene matchet med etiketter som ble beslaglagt hjemme hos Bertheussen.

Når det gjelder boblekonvolutter som ble brukt i to forsendelser til advokat John Christian Elden i mai og juni 2019, så mener Kripos at det er boblekonvolutter av samme type som ble kjøpt på Clas Ohlson på Sandvika storsenter i januar 2019.

Posene ble kjøpt av samme person som kjøpte den mye omtalte HP-printeren som politiet ikke har funnet. Påtalemyndigheten mener det var Bertheussen som kjøpte printeren og polstrede konvolutter. Kjøperen betalte kontant.

Les mer om

  1. Trusler mot tidligere justisminister
  2. Tor Mikkel Wara
  3. Ingvil Smines Tybring-Gjedde
  4. Christian Tybring-Gjedde