Norge

Flåttvirus påvist i Rogaland

TBE-viruset, som kan gi en form for hjernehinnebetennelse, er for første gang påvist hos flått i Rogaland. Folkehelseinstituttet anbefaler vaksine.

  • NTB

I tillegg til hjernehinnebetennelse kan viruset føre til lammelser, og det kan i verste fall være dødelig for mennesker, skriver Stavanger Aftenblad.

– Vi har ikke mottatt noen meldinger om at personer er smittet av TBE-viruset i Rogaland, så vi vet foreløpig ikke om viruset vi har funnet der tilhører gruppen som gir de alvorligste sykdommene. Det er noe vi nå jobber med å undersøke, sier seniorforsker Åshild Andreassen ved Folkehelseinstituttet (FHI). Fra utlandet vet instituttet at det også finnes varianter som ikke nødvendigvis gir de farligste sykdomsforløpene.

Fra før var TBE-viruset kjent fra flått i Agder-fylkene, Telemark, Vestfold og Buskerud. De eneste rapporterte tilfellene av smitte som er overført til mennesker, er fra disse fylkene.

FHI anbefaler TBE-vaksine for mennesker som ferdes mye ute i skogen i sommerhalvåret.

– Det er viktig å understreke at vi gjør dette for å drive forebygging, og ikke fordi vi ønsker å blåse dette opp til noe større enn det er. På landsbasis dreier det seg ikke om mer enn mellom fem og ti i året som opplever å bli TBE-smittet av infisert flått, sier Andreassen.

Illustrasjonsfoto: Erlend Aas / NTB scanpix

Les mer om

  1. Stavanger
  2. Stavanger Aftenblad
  3. Flått