33 nye saker i «Dark Room»-komplekset – hundrevis av barn utnyttet og misbrukt

Siden «Dark Room»-etterforskningen startet i januar 2016 har politiet enten opprettet eller etterforsket 84 saker som gjelder seksuelt misbruk av barn.

  • Per Lindberg
    Bergens Tidende
  • Ørjan Torheim

Bergenspolitiet har opprettet 33 nye saker i Dark Room-etterforskningen. Politiet ser at direkteoverførte overgrep mot utenlandske barn øker – og sier minst 300 barn er grovt seksuelt utnyttet og misbrukt.

33 nye saker siden i november

Siden prosjektet startet i januar 2016 har operasjon Dark Room enten opprettet eller etterforsket 84 saker som gjelder seksuelt misbruk av barn, melder Vest politidistrikt.

Siden pressekonferansen, som ble avholdt 20. november 2016, er det opprettet 33 nye saker i prosjektet. 13 av disse sakene tilhører Vest politidistrikt og 20 av de nye sakene er sendt til andre politidistrikt.

Bakgrunn: Her forteller politiet om saken: Har avdekket 51 personer involvert i omfattende pedofilt nettverk

Minst 300 barn

Noen saker gjelder fysiske seksuelle overgrep mot barn eller live-streaming av seksuelle overgrep mot barn bosatt i utlandet, skriver Bergens Tidende.

Politiet har flere saker som gjelder live-streaming av seksuelle overgrep mot barn, og Kripos bistår Vest politidistrikt i disse sakene. De fleste er lokalisert på Filippinene.

DIREKTEOVERGREP: I august 2015 ble en 65 år gammel mann fra Bergen varetektsfengslet, siktet for å ha bestilt direkteoverføring av overgrep mot filippinske barn på internett.

Minst 300 barn er blitt grovt seksuelt utnyttet og misbrukt. Flere av overgrepene fremstår som tortur, ifølge politiet.

– Det kan virke som om den geografiske avstanden og bruken av webkamera, gjør at handlingene blir mer brutale, mener de.

Oppskriften på hvordan man skal gå frem deles på nettet. Prisen overgriperen betaler er mellom 20 og 50 dollar.

Cam-tjenester

Politiet opplyser at det brukes ulike kameratjenester for gjennomføring av overgrepene via webkamera eller til etablering av kontakt mellom kjøper og selger.

Dette er cam-tjenester som markedsfører at de selger sex show med voksne. Etterforskningen viser at disse tjenestene også blir benyttet av seksuelle overgrep mot barn.

– Vi ser at cam-tjenestene kan ta mellom 40 til 70 prosent av det gjerningspersonen betaler for overgrepet. Selskapene som driver denne typen cam-tjenester er lokalisert ulike steder i verden. I hvilken grad selskapene er kjent med at tjenestene deres benyttes til slike overgrep, vet vi foreløpig mindre om, skriver politiet i pressemeldingen.

LEDERNE: Etterforskningsleder Hilde Reikrås og påtaleansvarlig Janne R. Heltne i Dark Room-saken.

Sex-turisme

«I flere av sakene ser politiet at gjerningspersonene chatter med personer bosatt i utlandet, om å reise til utlandet for å begå fysiske overgrep mot barn. Det chattes om pris og om hva gjerningspersonene skal få lov å gjøre av seksuelle overgrep mot barnet», ifølge politiet.

«I en av sakene har vi i et kryptert beslag funnet beskrivelser av fremgangsmåter og priser for å begå seksuelle overgrep mot barn. Beskrivelsene fremstår som en reiseguide med tips til de som ønsker å reise til utlandet for å begå seksuelle overgrep mot barn», heter det i pressemeldingen.

Har beslaglagt reiseguider med tips til overgripere

Politiet har beslaglagt det de beskriver som reiseguider for menn som vil misbruke barn utenlands. I tirsdagens pressemelding skriver de:

«I flere av sakene våre ser vi at gjerningspersonene chatter med personer bosatt i utlandet, om å reise til utlandet for å begå fysiske overgrep mot barn. Det chattes om pris og om hva gjerningspersonene skal få lov til å gjøre av seksuelle overgrep mot barnet».

«I en av sakene våres har vi i et kryptert beslag funnet beskrivelser av fremgangsmåter og priser for å begå seksuelle overgrep mot barn. Beskrivelsene fremstår som en reiseguide med tips til de som ønsker å reise til utlandet for å begå seksuelle overgrep mot barn.»

«Hva mer trenger du?»

Politiet har lagt ved en slik beskrivelse. Der skriver en mann dette:

«Etter min mening er Kambodsja et av de beste stedene. Det er ikke like kjent som det Svay Park var og i hovedsak er det lokale og asiater som bruker tilbudet. Rommene består hovedsakelig av en seng og en vifte, men hva mer trenger du?»

Avsender beskriver ett av stedene som en kyllingfarm. Det er en gate med bordeller der man kan gå inn, drikke en øl og plukke ut en jente og ta henne med seg til rommet.

Beskriver fremgangsmåte

«Ikke gjør den tabben å ta jenten ut av bordellet, med mindre hun er for gammel til å diskutere på dette forumet. Her er gutter og jenter i alle aldersgrupper, men de yngste annonseres det ikke for», heter det.

Så følger tips om hvordan man skal opptre for å få sex med svært unge jenter. Avsender skriver også at stedet er kontrollert av hæren og at han aldri har hatt problemer med det lokale politiet, som han beskriver som korrupt.