Ny koronavariant skaper bekymring. Kan ha gått under radaren i månedsvis.

En ny og spesiell variant av koronaviruset får forskere verden over til å følge nøye med. Foreløpig finnes er bare en håndfull tilfeller oppdaget. Det er dette som vekker bekymring.

Det kan være behov for å finne frem koronatestene igjen.

Bare fem tilfeller av den nye koronavirusvarianten, som har fått navnet BA 2.86, er påvist. Ett i USA, ett i Storbritannia, ett i Israel og to i Danmark.

At den er påvist i så forskjellige land, gir forskerne grunn til å tro at varianten allerede er utbredt i verden, og at den har sirkulert en stund.

– Når vi studerer viruset i detalj, kan det se ut som viruset har vært i omløp ett år, kanskje mer, et sted i verden, sier seksjonsleder i FHI Karoline Bragstad til NTB.

Så langt er den ikke påvist i Norge.

Skiller seg fra andre varianter

Til forskjell fra «vanlige» varianter av koronaviruset skiller denne seg ut ved at den har svært mange endringer i viruset. Men man aner ikke om den smitter lettere, er farligere, gir andre symptomer eller unngår immunitet bedre.

– Det er fortsatt for tidlig å si hvilke egenskaper dette viruset har, sier Bragstad.

Hun forstår imidlertid at folk kanskje er lei av å høre om nye virusvarianter.

– Men denne er vesentlig forskjellig fra de andre vi har sett. Derfor gir det litt mer bekymring at en sånn variant oppstår og allerede finnes i flere forskjellige land enn de andre variantene, sier Bragstad.

Karoline Bragstad

Seksjonsleder i FHI

FHI-seksjonslederen mener imidlertid at en konsekvens av alle endringene kan være at viruset ikke har de rette egenskapene som skal til for å gi en stor smittebølge.

– Det er mye vi ikke vet ennå, men i og med at viruset i seg selv er så endret, vekker det en spesiell interesse, sier seksjonslederen.

Står ikke på bar bakke

Varianten har i rekordfart havnet på WHOs liste over varianter som skal overvåkes særskilt. Men det er ennå for få tilfeller til at man kan kategorisere den som en bekymringsvariant.

Bragstad sier at de i løpet av de neste ukene trolig vil få flere svar, og at man bedre vil forstå egenskapene til den nye og svært muterte varianten av viruset. Hun sier at vi denne gangen ikke står på bar bakke, slik man har gjort tidligere i pandemien.

– Mange av oss er blitt smittet flere ganger, vi har vaksinasjon og en viss immunitet i befolkningen. Så dersom den lett skulle spre seg, vil ikke det nødvendigvis bety at vi får mer alvorlig sykdom. Men det er mye vi ikke vet ennå.

– Viruset som nå er oppdaget, er så ulikt de virusene vi har sirkulerende for tiden, at vi tror det kan være av betydning.

Les også

Koronautvalgets dom: – Det er behov for forbedringer

Regner med mer smitte

Det siste året har omikronvarianten vært dominerende i Norge. Men ifølge Bragstad er det ikke usannsynlig at BA 2.86 blir den nye dominerende varianten. Varianten som tar over etter omikron, kommer til å få navnet pi.

– Uansett hvilken variant vi får i vinter, regner vi med litt mer koronavirus i omløp enn vi har hatt i sommermånedene. Det er jo et luftveisvirus, så vi venter litt mer smitte, sier Bragstad.

Hun oppfordrer alle som er i risikogruppen, til å sikre seg en oppfriskningsdose av koronavaksinen.

– Vi har tidligere sett at koronavaksinen gir god beskyttelse mot nye varianter. Vi har ikke grunn til å tro at det er annerledes denne gangen.