Et dukkehjem

Å innrede dukkestue er ingen lek. Men det behøver hverken å være dyrt eller vanskelig å skape barnas drømmehus.

— Dyrt interiør til lekestuen nytter ikke her i huset. Jeg vet hva slags vandalisme som bor i barna, sier interiørdesigner Maria Hovtun. Bak henne tyter ivrige unger ut fra den lille dukkestuen. Inne er det dekket til teselskap med rosa stettglass og kjeks på fat, og på terrassen står det utemøbler i miniatyr. Slik sommeridyll krever ikke all verden av arbeid.- Møblene kan du kjøpe på loppemarked, og en hyggelig barnekomfyr kan du lage av svarte papirsirkler på en hvit flate, forklarer Maria. En annen god kjøkkenløsning er å sage et rundt hull i en benkeflate, og feste en metallbolle oppi. På veggen over bollen skrur du fast en gammel kran - og vips, en flott oppvaskbenk!

Viktige teselskaper.

Ifølge Maria følger lekestuemøbler sjelden generelle interiørtrender. Minimalismen erobret aldri de aller minste drømmehusene.- Men veldig mye av det som er moderne nå, passer godt inn i lekestuer. Shabby chic-stilen med romantiske farger, slitte overflater og blomsterstoff er perfekt i dukkestuer.- Hva er viktigst når man møblerer en lekestue?- Det aller viktigste er at barna har nok sitteplasser. I denne lekestuen har jeg prioritert en benk med myk madrass som de kan sitte eller ligge på. I tillegg har vi en miniatyrlenestol og to små puffer som kan tas frem når det er gjester her, forklarer Maria. Og gjester er det ofte i lekestua, for teselskap er en viktig del av livet i hagen. I dukkestuen til Mathea og Madeleine er det ikke noe kjøkken, men skapet er stappfullt av glass, asjetter og kjeler i miniatyr. Det er alt fantasifulle barn trenger for å stelle i stand selskapsmat med bare luft og vann som ingredienser.- Ofte lager de liksom-mat, men det er også veldig populært å få ordentlige vafler og kjeks til selskapene sine. Og å dekke på med tallerkener og glass selv er det aller morsomste, forteller Maria. Akkurat som alt annet i lekestuen, må kopper og kar tilpasses barnas alder. Madeleine (2 år) elsker det lille dukkeserviset, mens Mathea (7 år) liker best asjetter og glass hun selv kan drikke og spise av.- Madeleine liker alt, egentlig. Hun er litt liten for dette, så det har blitt en del knuste tallerkener og glass. Men det viktigste er jo at hun har det moro, sier Maria. Og Madeleine smiler stort og enig fra mammas arm.

Også for guttene.

Lekestuer trenger selvfølgelig ikke ha rosa stettglass i miniatyr og blomstrete puter på sofaen. Guttene synes også at det er kjempegøy med sitt eget lille hus - hvis det er stilig nok.- I denne lekestuen blir de bare så lenge det er mat på bordet, og så forsvinner de ut for å hoppe på trampoline i stedet. Guttene liker nok bedre en litt annen stil, sier Maria. For å friste guttene med mer enn vafler og godteri, kan du velge litt røffere interiør og dekorere veggene med en fotballdrakt fra favorittlaget hans, et piratflagg og en kikkert. Bruk stoffer som denim og ruter eller striper. Og kall det for all del lekestue, ikke dukkestue!

Lyst og luftig.

Følg interiørdesigner Maria Hovtuns råd for å skape romfølelse og hygge i lekestuen.

Mal taket hvitt, så virker det litt mer luftig.

Bruk lyse farger på veggene, det gir mer romfølelse. Beige er supert, og det passer både til lys rosa og lyseblått.

Hvitt på gulvet gir også god romfølelse, men vær oppmerksom på at da kommer du til å måtte vaske ofte. Beige og grått er gode alternativer.

Forsøk å finne en lekestue med mer enn ett vindu.

Lys fra flere kanter gjør underverker i et rom.

Ikke kjøp for liten lekestue. En ekstra kvadratmeter gjør stor forskjell.

Myke pledd skaper hygge, og er spennende å tulle seg inn i utpå kvelden.

Ikke press inn for mange møbler.

Kjøp noen små puffer som kan skyves inn under benken eller bordet. Da blir det plass til flere når det kommer venner på besøk.

En lykt til stearinlys i taket skaper veldig mye hygge i skumringen.

Sy noen små gardiner selv, eller kjøp billige ferdigsydde gardiner og legg dem opp.

Mathea (7 år) tar gjerne imot besøk i dukkestuen. Her er det klassekamerat og nabo, Markus (7 år) og lillesøster Madeleine (2 år) som er invitert i teselskap.
Dukkestuen fra Maxbo er godt utnyttet fra gulv til tak. Alt er holdt i lyse sandfarger og rosa.
Alt er klart for te, saft og kjeks i det lille dukkehjemmet.