Norge

Nekter å være OL-favoritt

Er han Norges sikreste gullkort foran OL i London?

Veldig mange holder Alexander Dale Oen som OL-favoritt. Men ikke han selv. Foto: MICHAEL SOHN/AP

 • Yasmin Sunde Hoel

Etter VM-gull på 100 meter bryst i sommer og et kortbane-EM i helgen som gikk langt over forventning, blir Alexander Dale Oen hyllet landet over. Flere mener han er Norges sikreste gullkort til sommerens OL som starter om 228 dager.

Selv vil han helst ikke høre noe om det.

— Vi snakker ikke om det. Alex prøver derimot å tenke at han fortsatt er i angrepsposisjon, til tross for at mange holder ham som favoritt, forteller landslagssjef Petter Løvberg.

Stort press

Da Dale Oen tok OL-sølv i 2008, var det ingen som hadde forventninger til ham på forhånd.

— Vi vet at nå er de fleste ute etter å "ta ham" under OL fordi han har gjort det så bra. Det er mer press på ham enn noensinne. Men vi prøver å fokusere som vi alltid har gjort, utdyper Løvberg.

"Hat"-øvelse

Det ble medalje i to av tre øvelser under kortbane-EM. Under "hatøvelsen" 200 meter bryst i går holdt ikke 26-åringen løpet helt ut, men satte likevel ny norsk rekord og endte på sjetteplass.

I tillegg ble det gull på favorittøvelsen 100 meter bryst og bronse på 50 meter bryst tidligere i mesterskapet. I OL svømmer man på langbane, og det er også dette som er øygardingens egentlige spesialitet.

Fra før hadde han bare én mesterskapsmedalje i kortbane.

— Alexander er mer sulten enn noensinne, og har hatt en formidabel treningshøst. Vi fikk svar på mange spørsmål under dette mesterskapet, blant annet at han er blitt sterkere i vendingene, fastslår Løvberg.

Nedprioriterer neste EM

Landslagssjefen legger ikke skjul på at det lover godt foran sommerens store begivenhet. Kortbane-EM var den første av to store tester før OL. Den neste blir langbane-EM i slutten av mai, men det kommer for tett opp mot OL til at Dale Oen kan ha en formtopp inne allerede da.

— Han kommer ikke til å prioritere det mesterskapet, siden han vil være inne i en tung treningsperiode. Vi har vært inne på andre løsninger, men bestemte oss for at det blir god konkurransetrening for ham å delta, sier Løvberg.

Også 21 år gamle Cecilie Johannessen overrasket i EM. Hun svømte inn til 6. plass på 200 meter fri, og satte norsk rekord først i semifinalen og deretter i finalen.

— Det lover veldig godt for henne i forhold til å kunne klare OL-kravet, fastslår landslagssjef Petter Løvberg.

yasmin.sunde.hoel@aftenposten.no

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. SPORT

  Tre dager før sølvbragden var svømmestjernen full av tvil: «Er jeg i dårlig form?»

 2. SPORT

  Avsluttet VM med milepæl: Landslagstreneren rørt etter spørsmål om Dale Oen

 3. SPORT

  Stor kåring: Her er de ti største svømmetalentene i Norge

 4. SPORT

  Malene Rypestøl (18) slettet 29 år gammel norgesrekord

 5. SPORT

  Svømmeren Alexander Dale Oen er død

 6. SPORT

  – Det går ikkje ein dag utan at eg tenkjer på Alex