Problemfri julefeiring på minoritetsskoler i Oslo

Omtrent 96 prosent av barna har ikke-vestlig bakgrunn på Tøyen og Rommen skole. Her feires både Lucia og jul helt uproblematisk.

På Tøyen skole forbreder de seg på julen. På kontoret har juledekorasjonene kommet, og juletreet skal komme mot slutten av uken. Anamm Khalil (t.v) og Vigdis Bredesen (t.h) på kontoret på Tøyen skole har alt pyntet til jul. I midten står assisterende rektor Geir Erik Moen.

I dag ble det kjent at femteklassingene som ble invitert til juleavslutning ved Øren skole i Drammen fikk servert en avslutning strippet for tradisjonell julestemning.

Under avslutningen var julebudskap og julesanger luket bort til fordel for blant annet Trond-Viggo Torgersens «Tenke sjæl», noe enkelte foreldre var svært kritiske til.

Osloskoler Aftenposten.no har vært i kontakt med mener imidlertid at det er helt uproblematisk å gjennomføre en tradisjonell juleavslutning ved skolene.

— Feirer på tradisjonell måte

Tøyen skole har en av de høyeste andelene ikke-vestlige innvandrere, anslått til rundt 96 prosent av de 300 elevene. Men det setter ingen stopper for den tradisjonelle julefeiringen.

— Du skulle vært her i dag tidlig under Luciafeiringen, skolegården var full av hvitkledde barn med lys, forteller assisterende rektor Geir Erik Moen på Tøyen skole til Aftenposten.no.

Les også

Ingen juleavslutning i Drammen

— Hvordan feirer dere jul på skolen?

— Vi feirer jul på en tradisjonell måte. I tillegg til Lucia har vi julegudstjeneste og gang rundt juletreet. Alt er selvfølgelig helt frivillig. Prinsippet er likt for de fleste skoler, vil jeg tro. Det å delta i julefeiringsaktiviteter er frivillig for alle. Vi tilpasser oss slik foreldrene ønsker det. Jeg opplever at foreldrene ved Tøyen skole er veldig interesserte i julen.

Det er kultur

- Hva slags juleaktiviteter har dere?

— I tillegg til Lucia, har vi julegudstjeneste og gang rundt juletre. Vi sender hjem et skjema med alle barn hvor de kan krysse av på fritak fra julegudstjeneste og om de vil frita barn for å gå rundt juletreet. Det her helt uproblematisk. Foreldrene ved skolen har ingen problemer med dette. Det er jo slik at uansett hva slags kultur man kommer fra, så er det viktig at man tar del i den norske kulturen , forteller Moen.

Uproblematisk i Groruddalen

Heller ikke Rommen skole i bydel Stovner i Groruddalen i Oslo opplever noen problemer med julefeiringen i skolens regi.

- Her er dette veldig uproblematisk. Vi har 96 prosent tospråklige barn, og vårt inntrykk er at mange av muslimene våre har en mini-julefeiring hvor de både gir julegaver til hverandre og har juletre, forteller rektor Trond B. Karlsen til Aftenposten.no.

Rommen skole er en 1-10 skole med cirka 770 elever.

Melder seg på - ikke av

Men enkelte skoler har likevel valgt å endre dette:

Kråkstad skole i Ski sluttet i fjor med julegudstjenesten noe som førte til mange foreldreprotester

I år har skolen innført julegudstjenesten igjen, men forskjellen er at elevene melder seg på, istedet for å be om fritak.