Norge

Høyre vender Warloe ryggen

Høyre-leder Erna Solberg vil at Henning Warloes stortingskarrière skal ta slutt i 2013. Ingen i Høyres stortingsgruppe reagerer på Erna Solbergs tøffe linje.

Det har kommet mange sterke reaksjoner på at Høyres Erna Solberg har rådet Henning Warloe til ikke å la seg renominere som stortingsrepresentant i 2013. Foto: ODD MEHUS

 • Robert Gjerde

Det kom i går mange reaksjoner på blant annet nettstedet Twitter på at Solberg har rådet Warloe til ikke å la seg renominere som stortingsrepresentant i 2013. Men blant Warloes 29 kolleger i Høyres stortingsgruppe er det helt tyst.

Les også

Høyre-representant narkotika-siktet

Ingen vil ta til motmæle mot partilederen. Ingen synes Warloe bør få «tilgivelse» og en ny sjanse foran stortingsvalget om halvannet år. Tvert imot får Solberg skryt for sin faste håndtering av saken.

Handlet raskt

Solberg handlet raskt og resolutt da hun ble kjent med Warloes narkotikabruk. På en pressekonferanse tirsdag kveld gjorde hun det klart at Warloe hadde begått et lovbrudd, og at det var uforenlig med å representere Høyre på Stortinget.

Aftenposten sendte i går tre likelydende spørsmål til samtlige Høyre-representanter:

Støtter du Solbergs syn på at Warloe ikke bør ta renominasjon?

Har du selv brukt narkotika mens du har vært stortingsrepresentant?

Har du brutt andre lover?

Kort tid etter at spørsmålene ble stilt gikk det ut beskjed fra Høyres informasjonsavdeling om at ingen skulle gå inn i realitetene i Aftenpostens spørsmål, men henvise til ledelsen. 19 (av 29 menige representanter) svarte. Alle henviste Aftenposten videre til partiledelsen. For øvrig la de fleste til at Solberg hadde håndtert Warloe-saken på en god måte. Kun én, André Oktay Dahl, svarte på spørsmål 2 og 3. Han svarte benektende på begge to.

-  Hvorfor blander du deg opp i nominasjonen i Hordaland Høyre i 2013, Erna Solberg?

—  Som partileder var det viktig å gi et råd. Dette er lovbrudd på et område hvor Høyre har nulltoleranse, og hvor vi har bedt om velgernes tillit.

-  Men det er ingen tradisjon i Høyre for å sentralstyre en nominasjon?

—  Vi har heller ingen presedens i Høyre for slike lovbrudd. Dette er et spørsmål jeg uansett ville fått av journalister. Det er også mitt eget fylke.

-  Men Warloe innrømmer å ha brukt amfetamin i løpet av de to siste månedene. Politiet sier at han ikke er involvert i noe mer. Er det nok til å legge hans politiske karrière i grus?

—  Politiets reaksjon spiller ingen rolle. Dette handler om tillit på et høyt prioritert område for Høyre. Trygge lokalsamfunn var en viktig valgkampsak i 2007, 2009 og 2011. Jeg har stor evne til å tilgi, men det må også være konsekvenser.

-  Hvorfor «dømmer» du Warloe så hardt før politiet er ferdig med etterforskningen?

—  Jeg dømmer overhodet ikke. Han har innrømmet overfor oss og politiet at han har misbrukt narkotika mens han har vært stortingsrepresentant.

-  Bør Warloe aldri mer bli Høyrepolitiker på Stortinget?

—  Ikke i neste periode. Det ville blitt oppfattet som om vi ikke reagerte. Hva som måtte skje fire år senere er noe helt annet.

-  Er man uskikket til å representere Høyre hvis man bryter norsk lov?

-  Nei, det avhenger av saken og alvoret. Her er grensen overtrådt.

-  Noen vil kanskje mene du styrer Høyre med jernhånd?

—  Dette har vært diskutert i partiledelsen. Vi står samlet om dette.

 1. Les også

  Slik reagerer politikerkollegene

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Hareide til landsstyret: Tilgivelse er ikke det samme som tillit

 2. POLITIKK

  Ap festet på Continental og Plaza – Høyre og Frp vil ikke si hva de brukte 12,8 millioner skattekroner på

 3. POLITIKK

  Høyre bruker mest offentlige penger på fest og moro

 4. SPORT

  Solid OL-flertall i Høyre

 5. POLITIKK

  Hareide på mandag: – Har ikke tillit til Listhaug

 6. POLITIKK

  Frps stortingsgruppe brukte 26.900 kroner pr. person på fest og moro. Det er 57 ganger mer enn statsansatte får bruke.