Norge

Storfest i lilleputtstaten

Lilleputtstaten Luxembourg slår på stortromma når kronprins Guillaume (30) gifter seg med belgiske grevinne Stèphanie de Lannoy (28) .

Arvestorhertug Guillaume av Luxembourg (t.v.) og grevinne Stéphanie de Lannoy smiler til publikum mens de vandrer fra palasset til rådhuset før den borgerlige vielsen i bryllupet i Luxembourg by fredag ettermiddag. Familien med storhertug Henri av Luxembourg og storhertuginne Maria Teresa ved siden av på høyre flanke. NTB SCANPIX

 • Wenche Fuglehaug
  Journalist

Kronprins Guillaume (30) og grevinne Stèphanie de Lannoy (28) før den borgerlige vielsen i rådhuset i Luxembourg fredag. Lørdag er det vielse i Notre Dame-katedralen, med  alle Europas kongelige som gjester. NTB SCANPIX

Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon på vei inn til gallamiddagen fredag kveld. NTB SCANPIX

Den norske kronprinssessen. NTB SCANPIX

Dronning Sonja og kong Harald ankommer fredag kveld. NTB SCANPIX

Nederlands kronprins Willem-Alexander og kronprinsesse Maxima er selvskrevne gjester i bryllupet. NTB SCANPIX

Belgias kong Albert og dronning Paola i gallaantrekk. NTB SCANPIX

Belgias dronning Fabiola ankommer gallamiddagen fredag. NTB SCANPIX

Nygifte: Arvestorhertug Guillaume av Luxembourg og grevinne Stéphanie de Lannoy forlater rådhuset etter den borgerlige vielsen fredag. NTB SCANPIX

FS00050396.jpg NTB SCANPIX

Paret giftet seg borgerlig, med en privat seremoni fredag formiddag, og kvelden ble avsluttet med ball hos storhertugparet Maria Teresa og Henri.

Lørdag er det vielse i Notre Dame-katedralen, med alle Europas kongelige som gjester. I katolske land vies man oftest både borgerlig og katolsk. Vielsen i formiddag fant sted i rådhuset i Luxembourg.

Fra Norge er både kongeparet, kronprinsparet, og Märtha Louise gjester. Ari Behn meldte forfall i dag. Ifølge Slottet meldte Behn forfall for å passe barna i London.

Slektskap

Båndene mellom Luxembourgs kongelige og de norske har alltid vært nære, og Guillaume var selvskreven gjest da prinsesse Märtha Louise (41) feiret sin 40-årsdag i fjor høst. Det er også slektskap mellom de to lands kongelige. Avdøde storhertuginne Josephine Charlotte var kong Haralds kusine. Hennes mor var søster av kong Olavs kone, kronprinsesse Märtha.

— Jeg har funnet min drømmeprins, sa Stèpahanie da hun og Guillaume offentliggjorde sin forlovelse i april.

Den kom som en overraskelse på mange, de to har holdt en lav profil og har vært svært diskret i årene som kjærester. Guilaumme er for mange best kjent som kjendis Pia Haraldsens ex-kjæreste. De var sammen i tre år.

I et intervju paret har gitt til den tyske tv-kanalen ZDF forteller de om hvordan de to møttes og hvordan forholdet mellom dem utviklet seg.

— Vi har kjent hverandre i åtte år, og merket allerede frøste gang at vi hadde en spesiell kontakt. Vi traff hverandre innimellom de neste årene, men for tre år siden startet «vår historie» som par, forteller Stephànie.

Fant «feelingen»

Forholdet holdt de to hemmelig i lang tid, men Guillaume forteller han fant «feelingen» med Stephànie.

Paret forteller at det var viktig for dem å få fred og ro til å bli bedre kjent.

— Vi kunne gå rundt i gatene i Brüssel uten å bli gjenkjent, og det var svært viktig for oss at vi fikk denne tiden til å legge grunnlaget for vårt forhold.

Nylig mistet Stepànie sin mor.

— Det virket ikke riktig å utsette bryllupet selv om det har vært vanseklig å planlegge dette midt i en stor sorg. Men livet kan ikke stanse opp, og min mor ville heller aldri ha ønsket bryllupet avlyst.

Bryllupsgudstjenesten i dag startet med ett minutts stillhet til minne om grevinne Alix de Lannoy, og under lørdagens vielse vil bruden bære morens forlovelsesring.

NRK sender direkte fra bryllupet lørdag formiddag.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Kongelige

Relevante artikler

 1. NORGE

  Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn skal skilles

 2. NYHETSANALYSE

  Slik endret Ari Behn kongehuset

 3. OSLOBY

  Folket hyllet kongeparet – feiret med 5000 kroneis

 4. KOMMENTAR

  Harald Stanghelle: Et ekteskap mellom Harald og Sonja var en umulighet. Men det reddet det norske monarkiet.

 5. A-MAGASINET

  John Inge skulle ikke se brudekjolen til Karianne før bryllupet den 20. juni. Koronakrisen endret alt.

 6. NORGE

  Se de beste bildene fra den kongelige feiringen