Norge

Første politibetjent ved Utøya: Ingen egnede båter tilgjengelig

Det gikk syv minutter fra første telefon til politiet, til første patrulje rykket ut etter å ha tatt på seg verneutstyr og hentet skytevåpen.

  • Hans O. Torgersen
    Journalist

De kom frem til landsiden ved Utøya, i bukta der fergen til øya vanligvis legger til. Politiet har fått mye kritikk for at de første politifolkene ikke straks bega seg ut til Utøya for å pågripe gjerningsmannen.

— Det var ingen egnede båter i bukta der vi var, forteller en av de to første politibetjentene som ankom landsiden.

Den eneste båten se så der, var en robåt uten årer.

Han og kollegaen var den første politienheten som kom frem til landsiden ved Utøya. Han arbeider til daglig som etterforsker, var sivilkledd og hadde krimvakt 22. juli.

Rykket ut etter syv minutter

Klokken 17.33, syv minutter etter at den første telefonsamtalen på politiets nødtelefon 112 kom til Nordre Buskerud politidistrikt, kjørte den første bilen med disse to bevæpnede politifolkene ut fra politistasjonen i Hønefoss.

En gang rundt klokken 17.50 kommer de frem til landsiden ved Utøya, forklarer politibetjenten.

— Vi kommer frem til avkjøringen til Utøya, ned en bratt bakke ned mot vannkanten. Vi opplever at vi kom ned på et veldig trangt område der vi var veldig eksponert over til øya. Vi blir på en måte stående fast og velger å trekke bilen noe tilbake opp i veien, for så å ta oss til fots videre.

Ingen mennesker

— Det er ingen mennesker der. Vi hører at det skytes ute på øya og vi ser at det er folk på svøm fra øya, forteller politibetjenten.

Ute på fjorden ser han en båt, som han senere fikk vite var «Thorbjørn» , ned flere flyktende ungdommer brukte over til landsiden.

— Vi ser det er mye mennesker i den båten. Vi går frem til brygga og roper «politi, kom til oss», men oppnår ikke noe kontakt med den båten.

Les også

- Morderen skulle vært stoppet lenge før

Mens den ene politibetjenten, han som nå forklarer seg i retten, blir nede på stranda, går kollegaen hans opp på hovedveien for å stanse trafikken i retning Oslo, slik at beredskapstroppen fra Oslo kan kjøre i motgående del av veien mot åstedet.

Politiet har fått krass kritikk fra en rekke hold for å ikke ha ankommet Utøya på et tidligere tidspunkt.

— Det var ingen egnede båter i bukta der vi var, forteller politibejenten.

Han gikk et stykke sydover, til nærmeste gård, og der møtte han flere sivilpersoner som hadde tilgang til båt. Han ga dem beskjed om å kjøre til Storøya for å møte beredskapstroppen. Klokken er da like før 18.15.

- Tenkte du på å reise rett til Utøya, spør aktor, statsadvokat Svein Holden.

— På det tidspunktet er jeg alene. Jeg har ikke kontroll på kollegaen min, vi har dårlige sambandsforhold. Jeg tenker ikke tanken på å benytte meg av båt alene. Eneste jeg tenker, er å rute dem (de sivile båtene, red.anm.) til Storøya og beredskapstroppen.

Les også

Politiet endret plan flere ganger

Polititbetjenten ser fra sin posisjon på landsiden hvordan flere personer blir skutt på sydspissen og melder om dette på radiosambandet for å dirigere mannskapene som går i land på øya.

Fikk ikke beskjed om tilgjengelig båt

— Du og kollegaen din, vurderte dere umiddelbart å reise over, spør bistandsadvokat Siw Hallgren.

— Hadde det vært en tilgjengelig båt der. Hadde vi hatt muligheten er jeg ganske sikker på at vi hadde «highlighted» det som en mulighet.

- Hvilke forsøk ble det konkret gjort på å komme seg over, spør bistandsadvokat Mette Yvonn Larsen.

— I lys av at vi ikke hadde mulighet til det, fikk vi ikke gjort det, og vi hører parallellt at det jobbes med en plan.

- Robert Johansen ringte inn klokken 18.01 og tilbød båt. Visste dere om det?

— Vi var ikke kjent med det. For øvrig har jeg fått opplyst at den telefonen kom inn klokken 18.07.

Beredskapen sviktet

I alt skal fem politifolk forklare seg i retten i dag om når de ankom Utøya og pågripelsen av Anders Behring Breivik ble pågrepet.

I politiets egen evaluering av 22. juli kom det frem at beredskapen sviktet på en rekke punkter.

Ett av punktene var mangel på lokalkunsskap. Det førte til at politibåten ble satt ut ti kilometer fra Utøya, og syv kilometer fra Storøya, der oppmøtestedet for antiterrorstyrken, beredskapstroppen, var.

Les også

Politiet hadde båter klare, men fikk ikke gitt beskjed

Politibåt ble lastet med totalt 11 tjenestepersoner med tungt utstyr. Båten ble overlesset og tok inn vann fra akterspeilet. Dette førte til at motoren aldri fikk opp turtall og etter kort tid stanset helt, noe som forsinket den videre transporten av innsatsstyrken til Utøya.

Underveis i aksjonen ved Utøya opplevde man flere ganger dårlige sender-/mottakerforhold, og patruljene forstod ikke hva som ble sagt. I tillegg hang sendeknappen seg, noe som skapte støy.

Les også

  1. Dette gikk galt 22.juli

  2. Fra dette rommet planla han terroren

  3. Holdt Behring Breivik på Utøya hele natten

FS00019821.jpg
FS00029331.jpg

Les mer om

  1. 22. juli