«Justerer» evakueringssonen i Nittedal

To uker etter raset i Nittedal har geologene og kommunen avgjort at beboerne i fire av 25 evakuerte boliger får flytte hjem igjen.

Store deler av boligområdet midt på bildet er fortsatt evakuert etter raset for to uker siden.
  • Hans O. Torgersen

«NGI er ferdige med undersøkelsene etter raset på Li. Med ny kunnskap om grunnforholdene er det bestemt at evakueringssonen justeres noe inn», skriver Nittedal kommune på sine nettsider.

– Det er en glede i all usikkerheten at vi nå kan frigi fire eiendommer, sier ordfører Hilde Thorkildsen på kommunens nettsider.

Ifølge oppdateringen på nettsidene er det ennå ikke mulig å si noe om når beboerne i de 21 andre boligene får flytte hjem. 80 mennesker ble evakuert fra hjemmene sine etter raset for to uker siden.

Les også

Kvikkleire funnet flere steder rundt rasstedet i Nittedal

Justeringen av evakueringssonen i Nittedal skjer etter at geologene fra NGI (Norges geologiske institutt) er ferdige med undersøkelsene av grunnforholdene i området der det 40 meter brede raset gikk om morgenen mandag 16. september.

Dette bildet er tatt torsdag i forrige uke og viser raset som gikk ut i Nitelva.

Syv-åtte meter høyt

Raset var syv-åtte meter høyt og halve veibanen i Birkelundveien forsvant, men ingen personer eller bygninger ble skadet.

Både veiskilt og autovernet ble dratt med i raset. En lyktestolpe ble revet over ende og tok med seg strømledninger.

Geologene og kommunen kan altså ikke si noe om når de andre evakuerte får flytte hjem eller når bedriftene i rasområdet kan ta i bruk lokalene sine.

Raset var 40 meter bredt og tok med seg et stort stykke av Birkelundveien.
Les også

Nittedal: Elven kan utløse nye ras – evakuerte boliger er nå gjerdet inn

Torsdag og fredag i forrige uke fikk de evakuerte lov til å komme hjem for å hente eiendeler, men dette skjedde under strenge sikringstiltak.

Én etter én ble beboerne fulgt inn til boligene sine av vakter, som hadde radioforbindelse med en observasjonspost som holdt øye med raset. Ved minste tegn på et nytt ras ville man følge forhåndsbestemte evakueringsruter ut av det farlige området igjen.

Sikre området

Fredag ettermiddag og kveld falt det biter fra raskanten, men dette er forventet og er en normal utvikling, skriver kommunen på sine nettsider. Blant annet falt det et større stykke av asfalten like ved raskanten mot Birkelundveien. Raskanten vil sannsynligvis fortsette å endre seg.

Geologene jobber nå med planer for hvordan rasområdet skal sikres mot nye ras.

– Fokuset vårt nå er å få sikret området slik at beboerne kan flytte hjem, sa ordfører Thorkildsen til Aftenposten fredag.