Norge

Dette er koronalettelsene du kan se langt etter

Det så lenge ut som vi gikk mot en lettelse på koronatiltakene, men det kan bli lenge til du kan spise lunsj med kolleger og dra på fotballtrening.

Kontor i solveggen kan bli standarden for mange en stund til. Heiko Junge

 • Inger Lise Hammerstrøm
  Journalist

Ett skritt nærmere hverdagen, det var det vi håpet på nå mot slutten av sommeren. Smittetallene så lovende lave ut. Så kom nye utbrudd. På Hurtigruten, fra utenlandsferierende, bryllup og hjemmefester. Torsdag sa statsminister Erna Solberg til pressen at vi nok har hatt litt for lave skuldre.

– Vi må bremse opp, så vi slipper å bråbremse, uttalte hun.

På fredagens pressekonferanse klokken 14.00 kommer det frem at flere av lettelsene mange håpet på ikke blir noe av med det første.

Dette er noen av områdene der planlagte lettelser i smitteverntiltakene blir utsatt på ubestemt tid:

Øker ikke grensen på arrangementer til 500 personer

Med 1-metersregelen kan konsert-, teater-, kulturhus, kinoer og andre kultursaler kjøre forestillinger med sittende publikum, men med plass til færre enn vanlig.

På pressekonferansen fredag sier helseminister Bent Høie at grensen på 200 publikummere ikke endres.

– Vi beholder grensen på 200 publikummere på konserter. En-metersregelen skal også fortsatt gjelde, sier Høie på pressekonferansen fredag.

Regjeringen varsler også at det blir forbudt å selge alkohol på utesteder etter midnatt.

Erlend Ropstad fikk gleden av å holde første konsert med 200-personers regelen på SALT i juni. Frem til da var det kun tillatt med 50 publikummere. Bjørge, Stein

Aktører i kulturlivet har opplevd seg forskjellsbehandlet ettersom restriksjonene om 1-metersregelen er lettet opp i andre deler av samfunnet, som for eksempel kollektivtransport. Et møte mellom helsemyndighetene, kulturministeren og kulturaktører i juli tente håp om at kulturlivet skulle få begynne å fungere som normalt igjen med fulle saler.

Staysman fikk samlet fansen til konsert selv når tiltakene var som strengest. Hans O. Torgersen

Kulturlivet håpet at de i løpet av høsten kunne øke grensen fra 200 til 500 publikummere. Det blir foreløpig ikke noe av.

– Jeg forstår at dette er tøft for kulturlivet, men vi må gjøre det vi kan for å unngå å stenge ned hele samfunnet, sier Høie.

Vurderingen gjøres månedlig, og det var knyttet stor spenning til hva som ville skje fra 1. september.

Nå blir det lenge til applausen igjen fyller landets kulturarenaer.

Breddefotballen må vente

1. august fikk barn og unge igjen spille kamper, men spillere over 20 år i breddefotballen har måttet vente. Nå sier Norges Fotballforbund at de kan gå med på å utsette spillesesongen så lenge seniorene får trene sammen.

På pressekonferansen fredag sier Høie at det ikke er aktuelt å åpne for konkurranser i breddefotballen for voksne.

Fotballmiljøet er bekymret for kampnekten for seniorene.

– I enkelte områder er det mellom 20–30 prosent frafall, og vi frykter enda mer frafall, sa direktør for eliteavdelingen i Norges Fotballforbund, Lise Klaveness til TV 2 i juli.

Reise til land utenfor Europa

Utenriksdepartementet fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Reiserådet gjelder til 20. august. Det er gjort unntak for land og regioner i Norden og land i EØS/Schengen-området som oppfyller Folkehelseinstituttets kriterier for lav smittespredning.

Det var ventet at vi etter hvert kunne begynne å reise til land utenfor Europa, men økte smittetall i mange land, Norge inkludert, gjør nå at dette sannsynligvis ikke blir aktuelt på en stund enda.

Hjemmekontor og kollektivreiser

Høie sier på pressekonferansen at det er nødvendig å redusere antall reisende der det er trangt.

– Vi oppfordrer alle som har mulighet til det å gå eller sykle til arbeidet. Vi oppfordrer arbeidsgivere til å gi arbeidstagere fleksibel arbeidstid, slik at vi unngår for mange mennesker i rushtrafikken. Vi oppfordrer også til fortsatt hjemmekontor for dem som har mulighet til det, sier Høie.

NHO er blant aktørene som har presset på for å få folk tilbake på arbeidsplassene. Dagens Næringsliv (DN) skriver torsdag at Helse- og omsorgsdepartementet har kalt inn til møte med Nærings- og fiskeridepartementet og Samferdselsdepartementet. Der skal de blant annet diskutere hjemmekontor og smitteverntiltak i kollektivtrafikken.

En av forutsetningene for at folk skal få komme tilbake til kontorene er at de kan reise til jobb på en slik måte at faren for smitte ikke er så stor.

Mange tomme pulter kan bli standarden i de fleste kontorlandskap en stund til. Morten Uglum

I tillegg sier Helsedirektoratets smitteveileder at når anbefalt avstand mellom personer på arbeidsplassen ikke kan opprettholdes, er hjemmekontor anbefalt.

Med åpne kontorlandskap har dette ført til at en stor del kontoransatte må jobbe hjemmefra. Dermed er den sosiale kontakten med kolleger begrenset til videomøter.

Ettersom smitten i samfunnet er på vei opp, går det mot en ny årstid med jobbing hjemmefra for mange.

Noen områder skjermes

Regjeringen varslet i går at noen områder vil bli vernet for innstramning, spesielt aktiviteter for barn og unge.

På pressekonferansen sier Høie at vi må gjøre alt vi kan for å holde aktiviteter for barn og unge åpne.

– Vi må gjøre alt vi kan for å holde skoler og barnehager og aktiviteter for barn åpne, og også for å holde sykehjem åpne. Vi må gjøre alt vi kan for å holde arbeidsplasser åpne. Det betyr at vi må sette andre ting på vent, sier Høie.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Koronaviruset
 3. Hjemmekontor
 4. Konsert

Koronaviruset

 1. NORGE

  Før påsken ble hyttegjestene bedt om å holde seg hjemme. Nå ønskes de velkommen. Det er det flere grunner til.

 2. DEBATT

  «Koronagenerasjonen» fikk god undervisning og bedre karakterer

 3. NORGE

  Nye smittetall viser at pilen går rett opp i Europa. I Norge flater smitten ut.

 4. NORGE

  Nakstad svarer: Dra på høstferie med god samvittighet

 5. NORGE

  Dette er landets fremste smittejegere. De har hjulpet kommunene med 52 utbrudd på syv uker.

 6. NORGE

  Forskerne oppdager stadig flere varianter av viruset. Hva betyr det?