Norge

Erna Solberg til folket: – Det er nok litt for lave skuldre nå

Statsminister Erna Solberg (H) møtte pressen torsdag.

Etter flere ulike smitteutbrudd på skipsfartsøy og fester i Norge vil regjeringen stramme inn.

  • Anders Veberg
    Journalist
  • Tine Dommerud
    Journalist

Torsdag ettermiddag møtte statsminister Erna Solberg (H) pressen. Hovedbudskapet var bekymring for økende smittetall. Etter flere dårlige nyheter den siste tiden kalte statsministeren inn til et pressemøte. Hun hadde ingen felles uttalelse, men møtte journalistene én etter én.

– Smitteutviklingen er større og har fått en oppsving. Det gir noen faresignaler, sier Solberg til Aftenposten.

– Er det vanskelig, nå som smittetallene likevel ikke er så høye, å signalisere at dere er urolige?

– Ja, litt. Samtidig opplever jeg at folk også har sett disse utbruddene. Det er mange som er engstelige for utviklingen og at folk har sluppet skuldrene litt ned. Det er forståelig at det skjer, men det er veldig viktig at vi passer på, sier Solberg.

Før statsministeren kom, passet de ansatte på Statsministerens kontor på at alle holdt 1 meters avstand. Regjeringen har allerede uttrykt bekymring for at vi er i ferd med å miste kontrollen på smitten.

– Vi må bremse opp, så vi slipper å bråbremse, sier Solberg.

Pressemøtet var noe av det første statsministeren gjorde etter at hun kom tilbake fra ferie.

– Vi har for mange klemmevenner nå. Litt færre, påpekte statsministeren.

– Det er mange som er engstelige for utviklingen og at folk har sluppet skuldrene litt ned, sa Erna Solberg torsdag.

– Ønsker at barn og unge skal få begynne i barnehage og på skole

Regjeringen vurderer nå flere innstramminger, som det kommer mer informasjon om på fredagens pressekonferanse klokken 14.00.

En rekke lettelser som var planlagt, settes på vent. Regjeringen har fattet flere vedtak, opplyser statsministeren.

I første omgang bremses oppmykningen av reglene for innreise. Etter planen skulle også noen land utenfor Europa regnes som «grønne», slik at du kunne komme derfra uten å gå i karantene. Det blir nå utsatt. Helsedirektoratet jobber også med å etablere koronatestsentre på grenseoverganger, flyplasser og havner i Norge.

– Jeg ser at det nå florerer et bilde av meg der jeg bruker munnbind feil, og det er en god påminnelse til oss alle sammen om at når man begynner med dette uten å kunne det, er det lett å gjøre det feil, sa helseminister Bent Høie torsdag. Dette er bildet han viser til.

Torsdag kveld var helseminister Bent Høie (H) hos Dagsnytt 18 på NRK.

– Noe av hensikten med at vi vil ha kontroll, er at vi ønsker at barn og unge skal få begynne i barnehage og skole som normalt, sa Høie og avkreftet stengte skoler.

Fredag kommer også regjeringen tilbake til spørsmålet om munnbind, bekreftet Høie.

– Når vi eventuelt kommer med råd om å bruke munnbind i Norge, må det også være knyttet til hvordan vi skal gjøre det, sa helseministeren.

Kommuneoverlege i Tromsø, Kathrine Kristoffersen, og ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap).

En rekke utbrudd den siste tiden – 62 på MS Roald Amundsen

Først ble det registrert flere mindre smitteutbrudd i Moss, Haugesund og Sveio i slutten av juli. Av disse har smitteutbruddet i Moss fått mest oppmerksomhet. Siden midten av juli har det oppstått fire ulike smitteklynger i Moss, blant annet knyttet til personer på utenlandsreise og deltagere i en bryllupsfest. Senest torsdag ble en ny person i Moss bekreftet smittet, men smitten har begynt å avta.

Så kom smitteutbruddet på Hurtigruten i forrige uke. I alt er 62 ansatte og passasjerer bekreftet smittet på fartøyet MS Roald Amundsen, som ligger til kai i Tromsø.

Torsdag tok Tromsø kommune over det medisinske ansvaret på skipet. Hele besetningen ble testet på nytt torsdag. Da ble ni nye tilfeller bekreftet.

Torsdag sa statsministeren at hun er skuffet over Hurtigrutens håndtering av smitteutbruddet.

Medisinsk personell går om bord på MS Spitsbergen i Tromsø. Alle om bord er blitt testet. Ingen av de 70 som jobber om bord på skipet er koronasmittet, viste tester torsdag. Prøvesvar for passasjerene var torsdag kveld ikke klart.

Besetning og gjester på to andre skip fra Hurtigruten ble også testet. Hele besetningen på MS Fridtjof Nansen testet negativt. Tre passasjerer på MS Midnatsol ble også testet, og alle var negative. Én av passasjerene ble testet på nytt, for sikkerhets skyld.

I tillegg skal alle om bord på MS Spitsbergen, som også ligger til kai i Tromsø, testes for koronasmitte torsdag. De første resultatene er ventet torsdag kveld, resten kommer fredag.

Torsdag kom det også dårlige nyheter fra Color Line. I alt fire passasjerer på to Color Line-seilinger fra Hirtshals til Kristiansand har fått påvist covid-19. Men det er små sjanser for at det har vært smitte om bord, ifølge rederiet. Color Line kontakter alle som har vært om bord.

Les også

Tidslinje: Tillitsvalgt sendte karantenebekymring til Hurtigruten. Beskjeden tilbake var at alt var i orden. Dette vet vi så langt om smitteutbruddet.

En passasjer fra skipet MS Spitsbergen testes for koronasmitte.

Smittespredning på fester og utesteder

I Oslo er smitten på vei oppover. Hittil denne uken er det registrert 40 nye smittetilfeller i hovedstaden, mot 41 i hele forrige uke. I alt er åtte personer bekreftet smittet etter flere fester. To av disse bor i Bærum.

Det fikk byrådsleder Raymond Johansen (Ap) til å reagere.

– Jeg vil heve pekefingeren litt og be folk om å skjerpe seg. Nå har vi greid dette så bra. Byen har fungert aldeles utmerket, og veldig mange har gått en lang marsj, sier byrådslederen til NTB.

På Dagsnytt 18 torsdag kveld sa smittevernoverlege i Oslo, Tore W. Steen, at han tror at vi vil se flere smittede fra disse festene. Nå pågår det smittesporing i flere bydeler etter fester på vestkanten av byen.

Og i Indre Østfold er til sammen 13 personer bekreftet smittet de siste to dagene. Flere smittede skal ha vært på utesteder i Askim, ifølge NTB.

– Jeg har ikke fått noen informasjon om hvor de har vært eller hva som kan være kilden, sier smittevernlege Jan Børre Johansen til Dagbladet.

De smittede har blant annet vært på tre navngitte utesteder i Askim, ifølge kommunens nettsider.

Les mer om

  1. Koronaviruset
  2. Koronaviruset
  3. Hurtigruten
  4. Regjeringen