Hjelpeløse skiturister så venner bli tatt av skredet

De sveitsiske skituristene delte seg i to grupper, og hadde hver sin guide. Den ene gruppen ble tatt av skredet. Den andre ble hjelpeløse vitner.

  • Marie Melgård

En sveitsisk kvinne ble i går et hjelpeløst vitne til at hennes mann ble tatt av snøskred i Sorbmegaisa, i Kåfjord i Troms i går. Det skriver avisen Nordlys.

Se video fra skredområdet øverst.

I alt mistet fem av skituristene livet da et skred gikk av i 14.30-tiden i går i det som på norsk heter «Det livsfarlige fjellet». Dette er den verste skredulykken i Norge på 26 år.

I alt besto skifølget av to franske skiguider, syv mannlige og tre kvinnelige skiturister fra Sveits. Gruppen var offpistkjørere.

Les også

Fem skiturister omkom i snøskred i Troms

Hjelpeløse vitner

Ifølge Nordlys hadde følget at vært på flere toppturer, før de i går tok fatt på turen til Sorbmegaisa. Gruppen delte seg i to, og franskmennene ledet hver sin gruppe. I én av gruppene var de tre kvinnene samlet.

Skifølget skal ha vært på omkring 1.000 meters høyde da snøen raste ut fra fjellsiden.

Iføge Dagbladet skal skituristene ha kjørt en ekstremt bratt rute som ingen lokale offpistekjørere bruker. Gruppene skal ha vært ca. 100 meter fra hverandre da skredet ble utløst.

Den ene gruppen ble dermed vitner til at fire av sveitserne og en av franskmennene ble slukt av snømassene.

Les også

Skredulykken på «Det livsfarlige fjellet» den verste på 26 år

En av kvinnene i følget som overlevde, skal være kona til en av mennene som ble tatt av skredet og senere funnet omkommet.

De omkomne mennene er i 40-50-årene.

Skituristene var godt og riktig utstyrt, med både skredsøkere, spader, søkestenger og skredsekker, som er en ryggsekk med luftputer som blåses opp av en gasspatron som gjør at man kan flyte oppå skredet eller hjelpe det å puste under snøen. Men sikkerhetsutstyret til tross: skredet var så kraftig at luftballongene i skredsekkene ble trykket flat av de enorme snømassene.

Hodet over snøen

En av de sveitsiske mennene som også ble tatt av skredet, ble funnet i live etter å ha ligget i snømassene i to timer. Han ble fraktet til Universitetssykehuset Nord-Norge med moderate skader, der tilstanden meldes å være stabil.

Ifølge VG hadde mannen bare hodet over snøen, og redningsmannskapet hørte han rope om hjelp.

— Hodet hans var over snøen, han pustet og kunnet prate. Han sto på en måte oppreist i snøen med hodet opp. Han ble gravd ut øyeblikkelig og fløyet ut med Sea King-helikopter, sier redningsleder Stian Kvalvik i Norsk Folkehjelp til VG Nett.

Den erfarne skiguiden Graham Austick, som bistod ved redningsarbeidet, sier til Aftenposten at det var hell som gjorde at mannen overlevde.

- Han var ekstremt heldig som overlevde. Skredet var mer enn seks meter dypt og svært bredt. Hjelpeorganisasjonene var allerede på plass og redningsarbeidet var ekstremt profesjonelt og godt.

Les også

Hadde ikke lokal guide

Mannen som overlevde rase ble funnet i den øvre delen av raset. NTB skriver at fire av de omkomne ble funnet langt ned i rasområdet, mens den femte ble funnet på oversiden, ikke langt fra der den overlevende sveitseren ble funnet.

De overlevende ble i går fraktet til Tromsø hvor de fikk hjelp av helsepersonell. De vil trolig avhøres av politiet i løpet av dagen.

— Grave i betong

Det skal ha vært svært krevende for hjelpemannskapet å grave frem de omkomne. Flere av dem ble funnet flere meter under snøen.

Ifølge Nordlys traff snømassene dalbunnen med voldsom kraft, og knuste isen på et vann.

– Det var som å grave i betong. Snøen var helt kompakt, forteller Henie Dalsaune fra Norsk Folkehjelp.

Hun bisto i redningsarbeidet i den nederste delen av raset.

– Vi grov det vi maktet. Helt ned til 5–6 meters dybde, forteller hun til Nordlys.

På denne fjellsiden av Sorbmegaisa-fjellet gikk et snøskred, som i går begravet en fransk og fem sveitsiske turister.